fbpx

Novinar RTVS Možina spregovoril o tem, kdo v resnici obvladuje RTV Slovenijo

Novinar in zgodovinar Jože Možina. (Foto: sta)

“Trditve, da sedanja vladna politika jemlje kontrolo nad RTV, so zelo evidentna laž. RTV ves čas dominantno obvladujejo nekdanji komunisti, sedaj Socialni demokrati. Tanja Fajon, njena sedanja predsednica, se je maja lani celo poklonila pred spomenikom Borisa Kidriča, ki je vodil komunistično vlado v času pomorov več deset tisoč ujetnikov,” je glede pristranskega poročanja javne RTV Slovenija, ki jo financiramo vsi davkoplačevalci, kritičen njen novinar Jože Možina. 

Novinar in zgodovinar Jože Možina dobro pozna javno RTV Slovenija, saj na njej deluje že četrt stoletja. Je avtor številnih intervjujev in izjemno gledanih dokumentarcev. V ustanovi, kjer deluje in kjer je zaposlenih 2200 oseb, je tudi največkrat nagrajen novinar. V ta sklop spadajo tako domače kot tudi tuje nagrade. Ob tem posebej poudarja, da izhaja iz družine, ki je bila že v 30. letih 20. stoletja žrtev fašističnega terorja. Njegove prednike so sicer preganjali vsi trije totalitarni sistemi. Prav zato tako zelo ceni svobodo govora, demokracijo in medijski pluralizem. Predvsem so te tri vrednote zanj predpogoj za sožitje v družbi.

Je tudi eden tistih novinarjev, ki je zaradi svojega dela pogosto doživljal napade in okušal cenzuro, v zadnjem obdobju pa so mu kar trikrat, z javnimi zapisi, celo grozili s smrtjo, a tožilstvo ob tem ni ukrepalo. Najbolj dokumentiran pa je primer cenzure njegovega dokumentarnega filma Zamolčani, ki govori o revolucionarnih zločinih med 2. svetovno vojno. Ob tem je škandalozno sodelovalo tudi vodstvo RTV Slovenije, ki je delovalo po nareku nekdanjega prvega moža Socialnih demokratov Janeza Kocjančiča. Slednji je bil tedaj celo predsednik Programskega sveta RTV Slovenija. Stranko pa v današnjem času vodi Tanja Fajon, prav tako nekdanja RTV-jevka.

Jože Možina o tem, kdo resnično obvladuje javno RTV Slovenija. (Foto: Twitter)

Tedanja odgovorna urednica Tanja Starič pa je bila neposredno kriva za cenzorski umik oddaje, sedaj pa vodi Odmeve. Možino so tudi več kot 20-krat pred vhodom na javni servis šikanirali levi ekstremisti, opremljeni s komunistično simboliko in napisi ter si prizadevali za to, da bi bile njegove oddaje ukinjene. Prav tako so ovirali njegov dostop do javne hiše in mu izrekali grožnje, vodstvo javne hiše pa ob tem ni naredilo prav ničesar. Je pa zato tedanja direktorica RTV Slovenija Natalija Gorščak izjavila, da bi njegovo oddajo Pričevalci najrajši kar ukinila. Ukiniti pa jo je na vsak način skušal tudi takratni urednik za dokumentarni program Andraž Pöschl, kar je sovpadalo z zahtevami borčevskih veteranov, ki so za ukinitev oddaje celo zbirali podpise.

Vodstvo RTVS je medijsko podprlo borčevski protest za ukinitev oddaje Pričevalci
Prav tako je bil en del vodstva javne hiše v letu 2018 vključen v poskus njegove profesionalne diskreditacije, in sicer zaradi intervjuja z Jožetom Dežmanom, ki preiskuje prikrita povojna morišča. Slednji je namreč navedel nekaj izjemno bolečih zgodovinskih dejstev, ki se nanašajo na komunistični teror. Zagovorniki nekdanjega jugoslovanskega totalitarnega režima seveda nasprotujejo preiskavam pomora več deset tisoč žrtev. In prav te ljudje so vse do današnjega dne ohranili dominanten vpliv na javnem servisu. Odgovorni na RTV Slovenija so leta 2018 celo nudili medijsko podporo demonstracije somišljenikov borčevskih veteranov, na katerem se je tudi odkrito grozilo, rekoč, da ga je potrebno onemogočiti in da so njegove oddaje lažnive, a vse do današnjega dne nihče ni ovrgel niti enega samega zgodovinskega dejstva.

Novinar in zgodovinar Jože Možina o cenzuri na RTV Slovenija (Foto: Twitter)

In kar je bilo še posebej škandalozno: tedanji generalni direktor javne hiše Igor Kadunc in odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič sta mimo Možine sprejela tedanjega predsednika NOB Tita Turnška, ki se je spravil na Možino, rekoč da je vse skupaj laž. Kadunc pa je pristavil svojo “skodelico” rekoč, da si bile v Intervjuju prisotne napake, a nobene izmed njih ni dokazal. Izjemno sovražno nastrojen glede novinarskega dela, ko se le-to nanaša na razgaljanje komunističnih zločinov, pa je seveda poslanec SD Marko Koprivc, ki je ponosen naslednik KPS. Leta 2018 se je kot poslanec celo udeležil ekstremističnega protesta, pismo vodstvu RTVS pa zaključil kar s stavkom “Smrt fašizmu!”. Gre za parolo, s katero so že med 2. svetovno vojno in v povojnem obdobju totalitarni oblastniki jemali premoženje, zapirali ljudi, se nad njimi zverinsko izživljali in jim masovno morili.

Javna RTV Slovenija je leglo bivših komunistov in informatorjev tajnih služb
Na “jedilniku” krvolokov pa so se znašli vsi, ki so diktaturo zavračali. A vodstvo RTV Slovenija vnovič ni reagiralo, linču pa se je pridružila tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski. Ob tem pa se je razvedelo, da je Todorovska zabeležena kot tajni vir SDV (Udbe), a vodstvo je navkljub sramotnemu razkritju ostalo ravnodušno. In ravno tako aktualni predsednik Programskega sveta Ciril Baškovič iz kvote Socialnih demokratov, ki je bil celo vodstveni kader komunistične partije in je prav tako naveden kot sodelavec SDV. Linču Možine pa so se pridružili tudi posamezniki izmed vodilnih informativnega programa. V svojem medijskem poročilu so namreč prikrili grožnje prisotnih na protestu proti Možini, obenem pa kritiko usmerili proti svojemu sodelavcu. Za češnjo na vrhu torte pa Janežič Ambrožičeva Možini ni odobrila popravka, čeprav je bilo navedenih več laži. Primer pa do obisti razgalja “medijsko svobodo” na javnem mediju.

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju in klavcu Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Možina sicer tudi opaža, da RTV Slovenija že ves čas obvladujejo bivši komunisti. Prav zato je več kot očitna laž, da si aktualna koalicija prilašča RTVS. Ves čas jo namreč obvladujejo nekdanji komunisti in njihovi ponosni nasledniki – Socialni demokrati. Aktualna predsednica te stranke Tanja Fajon pa se celo klanja komunističnim klavcem, zlasti Borisu Kidriču. Ona je za evroposlanko sicer kandidirala s funkcije dopisnice RTV Slovenija v Bruslju. Kot novinarka je bila večkrat sicer opozorjena, da je pri poročanju pristranska v korist leve politične opcije. In danes je ena najglasnejših zagovornic “neodvisnih medijev” in RTV Slovenija. Spomnimo tudi, da so postkomunisti še pred volitvami v parlament dosegli zamenjavo urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, kar se je poznalo tudi na medijski promociji idej levice. Ko je bil sam direktor RTV, pa se je redno poročalo o zelo različnih aferah, tudi vladnih in cerkvenih, sedaj pa se RTVS izogiba vsem razvpitim aferam in škandalom, ki bi škodovali levici.

Za cenzuriranje in pristranskost RTVS so odgovorni posamezniki blizu levim političnim opcijam
Govora je o ustavnem sodišču, računskem sodišču, pranju iranske milijarde evrov, kar pa prinaša nezadovoljstvo s poročanjem javnega servisa, predvsem pa ostre kritike javnosti. RTVS nesorazmerno veliko pozornosti namenja tudi protikoronskim in protivladnim protestnikom, veliko prostora pa nudi tudi posameznikom, ki so proti cepljenju in nošenju mask. Pojavljajo se tudi očitki, da je prav RTVS soodgovorna za večje število okuženih in umrlih zaradi epidemije covida-19. Za cenzuriranje in pristranskost RTVS so odgovorni posamezniki, blizu levim političnim opcijam. Tudi vodilni uredniki so pretežno levo usmerjeni. Prav zato je Možina osebno prizadet zaradi “plazu” neresnic o slovenski medijski krajini. In tudi tisti, ki širijo laži, vedo, da je ravno nasprotno od tega, kar trdijo v javnosti. Mediji v Sloveniji dejansko niso svobodni, a v 90 odstotkih jih obvladuje levica ter vključno z osrednjimi zlorablja za podporo Kul opoziciji. In ko je bila levica na oblasti, niso pretirano kritizirali vlade, marveč desno opozicijo.

Domen Mezeg