Novinar Vasle: Dokler je na oblasti Golob, lahko Jankovići mirno spijo!

Robert Golob je že dolgo časa v politiki in ne gre za "nov obraz". (Foto: STA)

“Dokler bo na oblasti Golob in njegova močna koalicija, se Jankovići z veliko in malo začetnico nimajo česa bati” je prepričan upokojeni novinar in urednik Vinko Vasle. 

Z novinarjem Vinkom Vasletom smo se pogovarjali o tem, kaj dejansko pomeni pajdašenje Zorana Jankovića z Robertom Golobom oziroma, kaj bo na finančnem in sodnem področju pridobila družina Janković s tem, ko je na parlamentarnih volitvah slavila Golobova stranka Svoboda. Napovedi niso optimistične. Vasle je mnenja, da Golob ni le bankomat Jankovićev, ampak tudi številnih drugih. Govora je o NVO-jih, Inštitutu 8. marec, Glasu ljudstva, kvazi kulturnikih, smetarskih medijih. To so vsi tisti, ki jim mora biti Golob hvaležen, da so ga tako zmagovito postavili na čelo te stranke in stranki zagotovili tako visok rezultat. Od Goloba potrebujejo zgolj denar (in lagodno življenje).

Ne gre za neke visoke ideale, ki smo jih poslušali na ljubljanskih ulicah. Za vse te zadeve bi moral izplačati približno milijardo evrov. V primeru odprtih sodnih postopkov pa lahko pričakujemo, da bodo propadli tako kot vsi drugi do sedaj. In še naprej bo imel imuniteto pred pregonom in poslovanjem na drugi strani zakona. Zgodilo bi se lahko samo to, da bi nova opozicija, torej Janez Janša in Matej Tonin, zahtevala preiskovalno komisijo o spornih Golobovih poslih, to je edina možnost. Zadeve so jasne: ko je Janković pred leti zmagal na volitvah, je bil član stranke Pozitivna Slovenija in obenem visoko pozicioniran tudi Golob. Znamenit je njegov govor, da je Janković dejansko “kraljica”.

Zgovorna je tudi precej sveža fotografija – da sta bila Jankovićeva sinova na volilni dan v volilnem štabu pri Golobu in bila zaradi Golobovega uspeha vsa evforična (ker je zmagala “svoboda”, “fašizem” pa je bil poražen). Janković in njegovi sinovi sedaj upravičeno pričakujejo, da iz sodnih postopkov ne bo nič. Prav verjetno pa bo v prihodnjem mandatu potrebno odpisati tudi kakšne dolgove. “Malo krivično je namreč govoriti, da so vsi sodniki “isti”, kar seveda ne drži. V primeru Jankovićev gre za velike postopke, ki segajo prek tožilstev, zato je zadeva bolj jasna. Vemo, katera tožilka je “zamočila” še vse zadeve v zvezi z Jankovićem, a je še vedno na poziciji tožilke v teh njegovih primerih. Janković je sicer že zdavnaj povedal, da gre v Sloveniji zgolj za antijanšizem,” odkrito pove Vasle.

Dokler bo na oblasti Golob s svojo koalicijo, se Jankovići z veliko in malo začetnico nimajo česa bati
Vasle poudari, da kakšnih pozitivnih programskih zadev na strani Goloba in Svobode ni videti. “Je pa bila ena od programskih točk “antijanšizem”. Slednje pa je tako močno, sovražno čustvo, kar je vsekakor nevarno za neko relativno mlado demokracijo, da so se bile vse stranke KUL-a pripravljene ponižati, dve so volivci celo izločili iz parlamenta, dve pa sta ohranili komaj polovico tega, kar sta imeli. “Gre za nekakšen mazohizem “antijanšizma”. Vse druge Golobove programske točke pa so izrazito negativne in nedemokratične,” poudari Vasle in doda, da dokler bo na oblasti Golob in njegova močna koalicija, se Jankovići z veliko in malo začetnico nimajo česa bati. Če pa bi Janša sedaj dobil volitve in sestavil močno koalicijo, bi se zadeve lahko “malce zasukale”. Zato je tudi Janković tako vneto podpiral Goloba, njegov Jurček pa je z navdušenjem prišel na zabavo.

Upokojeni urednik in novinar Vinko Vasle. (Foto: STA)

Domen Mezeg