fbpx

Novinarji “fake-news” medijev v paniki: Za študente pripravili predavanje, a stoli so ostali prazni!

Foto: Twitter

Fakulteta za družbene vede (FDV) je v zadnjih dneh pospešeno oglaševala dogodek Proti kulturi laži, s katerim so želeli tako študente kot tudi dijake seznaniti in izobraziti o tematiki lažnih novic. Na današnji dan so zagotovo pričakovali, da se bo pranja možganov udeležilo veliko študentk in študentov, a očitno se vse ni izšlo po načrtih, saj je predavalnica povsem prazna. Mogoče pa študentje vendarle ne želijo poslušati predavanj “fake news novinarjev” z Dela, Dnevnika, Večera in Mladine, ki predavajo o lažnih novicah. 

Na dogodku, ki se je v prostorih fakultete začel opoldne, so pred nekaj študenti predavali: Ali Žerdin z Dela, Jure Trampuš z Mladine, Tanja Lesničar Pučko z Dnevnika, Kristina Božič z Večera, med njimi pa ne bo manjkal niti profesor s Katedre za analitsko sociologijo Vlado Miheljak, ki je sicer spisal že več kolumn za Mladino, iz katerih je več kot jasno razvidno, da niti približno ni naklonjen predsedniku največje opozicijske stranke SDS Janezu Janši.

Na protislovje opozoril tudi poslanec Grims
Glede na to, da je dogodek poln izrazitega protislovja, se je poslanec SDS Branko Grims odločil, da na vlado naslovi poslansko vprašanje, saj se FDV financira iz javnih sredstev. Zastavil je vprašanji: 1. Kolikšni so stroški dogodka na temo lažnih novic na FDV, saj je v okviru univerze FDV financirana iz javnih sredstev? in 2. Ali je Vlada Republike Slovenije seznanjena s podrobnim programom dogodka in bo izobraževanje potekalo tudi s predstavitvijo najbolj razvpitih primerov lažnih novic (politične propagande najslabše vrste) uredništev časopisa Delo in Mladina, ki so bili doslej objavljeni v Sloveniji? Pri tem je kot primere navedel: Objave lažne novice, da je denar od Patrie končal v SDS, objave lažne novice, da so udeleženci iz vodstva SDS na prireditvi na Brezjah zasedli prostor, namenjen starejšim duhovnikom, objave lažne novice (z elementi sovražnega govora), da je poslanec SDS, ki je dvakrat predlagal v sprejem Državnemu zboru Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmih, ki obsoja fašizem, nacizem in komunizem, zaradi udeležbe z družino pri sveti maši na Brezjah “šaljivo” primerljiv z nacističnim veljakom Nacionalnega socializma, ki je svojo družino pobil, s posebnim uvodnikom takratnega odgovornega urednika Mladine, zakaj da naj bi bila taka primerjava nujna.

Več kot očitno je, da je med razlogi, zaradi katerih so se odločili za pripravo predavanja, strah pred pojavljanjem novih medijev, kot je Nova24TV, in pred družbenimi omrežji, ki ljudem olajšajo ločevanje semen od plev. Pranje možganov mainstreamovskih medijev je tako oteženo, tiskanim medijem pa zaradi tega posledično padajo naklade. Očitno pa se je izkazalo, da zdaj tudi študentje FDV-ja nimajo več posluha za lažne medije. Panika na vidiku “fake newsarjev”?!

H. M.