fbpx

Novinarji so sami krivi, da so pristali v rokah medijskih tajkunov, ki danes kršijo njihove pravice

Foto: STA

Novinarji in preostali zaposleni se bojijo za svoja delovna mesta v časopisnih hišah Večer in Primorske novice. V njihovo lastniško strukturo je namreč vstopil pravnomočno obsojeni medijski tajkun Martin Odlazek.

V našem mediju že dlje časa opozarjamo na sporno lastniško medijsko koncentracijo v rokah medijskega mogotca Martina Odlazka. Nekdanji tiskarski baron si je prek družb Eurofit, Salamon, Media24 ter še nekaj preostalih drugih medijskih družbah ustvaril monopolni medijski imperij. In sicer je več kot 50-odstotni lastnik radijskega trga v Sloveniji. V lastništvu ima tudi mnogo tiskanih edicij, predvsem revije z vsebinami družabne kronike, športni časopis Ekipa, dnevna časopisa Svet24 in Primorske novice ter tednik Reporter.

Kdo je odgovoren, da je do tega prišlo? Odlazek slovensko zakonodajo izigrava na način, da ni vso njegovo medijsko lastništvo koncentrirano v osrednjem podjetju Eurofit. To je dokazal z nakupom časnika Večer, kjer bo pri nakupu sodelovalo kar šest podjetij s posrednim ali neposrednim lastništvom Odlazka. S tem bo nekdaj obsojeni dolenjski poslovnež dobil še en medijski adut za objavljanje manipulativnih novic proti sedanji oblasti.

Politika in mediji so mu ves čas puščali odprte roke pri koncentraciji medijev
Vse kaže, da si še dolgoletni medijski podporniki Odlazka ne želijo za svojega šefa. Tako so novinarji Večera zaskrbljeni za svoje službe od trenutka, ko so izvedeli, da jih prevzema poslovni krog smetarskega tajkuna. V sporočilu Sindikatu novinarjev Slovenije, pod katerega se je podpisala tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja, opozarjajo, da so zaposleni časnikov Večer in Primorske novice ob spremembi lastništva izpostavljeni pretiranim in škodljivim tveganjem. Zahtevajo, da novo vodstvo zaposlene seznani s pravnimi, ekonomskimi in socialnimi posledicami ter vzpostavitev socialnega dialoga s sindikati pri delodajalcih. Ob tem od ministrstva za kulturo zahtevajo posodobljeno evidenco razvida medijev, poleg tega pa opravljanje nadzora trga, s katerim bi preprečili koncentracijo medijev. Oba časnika so namreč kupile družbe, povezane s Skupino Eurofit, ki je v lasti Martina Odlazka.

Odlazkovi mediji

Vse kaže, da so se pri Večeru in Primorskih novicah končno zavedali usode nekdanjih zaposlenih v Odlazkovih podjetjih. V preteklosti je šel tako daleč, da je na račun invalidov sumljivo dobil državni denar, ta iste zaposlene invalide pa je kasneje odpustil. Vse v času ministrovanja ministrice za delo Anje Kopač Mrak iz stranke SD.

Težava je, da so tako novinarji Večera in Primorskih novic molčali o Odlazkovih poslovnih rabotah na področju medijev. Mirno so gledali vsa ta leta, kako Odlazek postaja največji slovenski medijski mogotec in se hkrati požvižga za usode zaposlenih. To pa le zato, ker je eden najpomembnejših členov tranzicijskega omrežja na področju medijev. Njegovo vez s politiko predstavlja vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, strokovni sodelavec v poslanski skupini LMŠ Damir Črnčec in dolenjski podjetnik Ivan Kralj, tudi sam lastniško udeležen v nekaterih Odlazkovih medijih.

Novinarji, ali boste še naprej služabniki medijskih tajkunov?
Prav zaposleni so bili v prejšnjem sistemu in na prehodu v kapitalizem lastniki medijev Večer, Dnevnik, Delo, Mladina. Sami so se odločili, da bodo v primernem trenutku svoje delnice v preteklosti prodali na trgu. S tem so izgubili moč odločanja, kar je privedlo do tega, da osrednje medije lastniško obvladajo tajkuni (Stojan Petrič, Bojan Petan, Martin Odlazek, Uroš Hakl, Dragan Šolak) s sumljivo poslovno preteklostjo.

Prav sedanja vlada je tudi hotela s popravki v medijski zakonodaji preprečiti koncentracijo lastništva medijev, kot jo izvaja Odlazek. A prav ta isti novinarji protestirajo, delajo hrup v mednarodni javnosti in kričijo, da sedanja vlada Slovenijo pelje v diktaturo. Čas je, da se odločite. Ali se boste borili proti medijskim tajkunom, ki vas izkoriščajo, ali pa boste še naprej pohlevni njegovi novinarski služabniki? Odločitev je vaša.

Luka Perš