fbpx

Novinarka RTV Jadranka Rebernik v Utripu: Levica se že leta napaja z gojenjem antijanšizma in agresivno delitvijo Slovenije na dva pola!

Jadranka Rebernik (vir: twitter)

Živimo v državi, kjer so se po dvigu minimalne plače, pokojnin in plač v javni upravi, čisto slučajno zvišale cene vrtcev, domov za ostarele, goriva, javnega prevoza, zdravstvenega zavarovanja. A hkrati v tej državi nihče ne odgovarja za milijone, ki izginjajo v neznano.  Živimo v državi, kjer lahko nekoga zaradi kraje manjše vsote obsodijo na šest let zapora, osebe, ki so naredile milijonsko škodo v banki pa dobijo pogojno kazen. To je del realne diagnoze stanja v državi, ki je bila na presenečenje marsikaterega gledalca predstavljena v oddaji Utrip na RTV Slovenija, katere urednica je  Manica J. Ambrožič.

Namreč dejstvo je, da je tožilka za 26-letnega D. Š. predlagala šestletno zaporno kazen v primeru, če ta prizna rop, s katerim naj bi prišel do 50 evrov in štiri tatvine posode in parfumov v vrednosti 5.000 evrov. Na drugi strani pa je sodišče predsednici in članici uprave že likvidirane Probanke Romani Pajenk in Milani Lah izreklo eno leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni za preskusno dobo štirih let zaradi obtožbe o poslovni goljufiji. Kljub temu, da sodba ni pravnomočna in obstaja možnost spremembe, je novinarka Jadranka Rebernik v prispevku poudarila, da obstaja slab občutek, da se tistim, ki so vplivni in del elite, ne more zgoditi nič. “Skorajda nič.”

V nadaljevanju se je novinarka Rebernikova glede odstopa že sedaj nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička vprašala kaj je v ozadju turbulence ministrstva za kulturo. “Ali je minister res prekinil katero izmed finančnih aort kateremu vplivnemu in bil takoj kaznovan? Gre za interni spopad v SD-ju, ki izgublja glasove z Levico in zdaj očitno še s Šarčevo LMŠ?”

Ob tem pa je dodala, da se trenutno zdi, da kamor koli Šarec stopi na levem polu, tam trava ne bo več rasla, koalicijski partnerji pa bodo drug za drugim izginili v anonimnost. Poleg je bila predvajana izjava nekdanjega ministra za šolstvo Igorja Lukšiča, ki je glede Šarca zatrdil, da je ta močno znižal kriterije, glede na to, da ta ničesar ne obljublja, izpostavljeno pa je bilo tudi prepričanje političnega analitika Miloša Čiriča, ki je izjavil, da ni opaziti, da bi se do sedaj karkoli rešilo, saj so problemi, ki so še ostali iz časa Mira Cerarja še vedno enaki.

Če politikom ustavna odločba ne ustreza je pač ne sprejmejo
Prav tako v prispevku ni izostal podatek, da živimo v državi, ki ima največ sodnikov na prebivalca v Evropski uniji, a hkrati pa plačujemo kazni zaradi predolgih sodnih postopkov. “Živimo v državi, kjer se na najvišjem ustavnem sodišču sprejemajo različne odločbe, a potem politiki o tem razsojajo ali jih bodo spoštovali ali ne. Če jim ne ustrezajo jih pač ne sprejmejo.” Ob tem je izpostavila konkreten primer financiranja zasebnih šol, ki izvajajo javni program.

Marjan Šarec (Foto: posnetek zaslona)

“Ustava je jasna. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev. Ustavno sodišče je odločilo, da zakon o financiranju zasebnih šol, ki izvajajo javni program, ni v skladu z ustavo in ga je potrebno popraviti v roku enega leta. ” Ob tem je Rebernikova kritično dodala, da že kar pet let čaka, saj vlada Mira Cerarja ni bila sposobna odpraviti protiustavnosti, prav tako pa tudi Šarčeva koalicija predloga opozicije ni podprla, zato je tudi nedavno prišlo do prve ustavne obtožbe predsednika vlade Marjana Šarca.

https://twitter.com/Skolobrinski/status/1091785484207042561

Politična elita ne spoštuje ustave
V povezavi z neupoštevanjem ustavne odločbe prav tako novinarka RTV izpostavlja, da gre v resnici za eno res veliko težavo. “Politična elita ne spoštuje ustave in ne izvaja odločbe ustavnega sodišča.” Ob tem pa je izpostavila izjavo predsednika ustavnega sodišča dr. Rajka Kneza, ki jasno in glasno navaja, da je vsaka neizvršena in nespoštovana odločba ustavnega sodišča predmet kritike, saj gre z kršitev najvišjih načel pravne države delitve oblasti, prav tako pa je slabo sporočilo, ki je ob tem dano.

Več kot očitno je novinarka za razliko od večine drugih medijev ugotovila in javno priznala, da je šel Šarčev glavni poudarek glede ustavne obtožbe v povsem drugo smer, v napad na najmočnejšo stranko v parlamentu. Ta je namreč izpostavila, da je Šarčev govor požel val odobravanja na levici, ki se že leta napaja z gojenjem antijanšizma in agresivno delitvijo Slovenije na dva pola.

“V tej tekmi izgublja Slovenija, izgubljamo vsi mi. Premier pravi, da ima s prejšnjim sistemom le toliko, da je nosil pionirsko čepico. Drži, vsi, ki smo bili rojeni v tistem času, smo bili deležni pranja možganov v šolah. Pri sedmih letih najbrž verjameš marsikaj, kar si slišal v šoli takrat. Problem je, če temu verjameš tudi dandanes. A ko je Marjan nosil pionirsko čepico, so Janeza vrgli iz Komunistične partije, ker si je drznil dvomiti v komunistični sitem in njegovo pravičnost. Predvsem pa v ljudskost jugoslovanske armade. Da tiste armade, ki je nekaj let kasneje Slovenijo zaradi osamosvojitve in odhoda iz skupne države napadla. Tega ne bomo nikoli pozabili, tako kot ne smemo pozabiti zločinov fašizma in nacizma, ne smemo pozabiti kakšno zlo je bil komunizem in koliko zločinov je povzročil po vsem svetu in v Sloveniji.”

https://twitter.com/Max970/status/1092015531450875904

Zaradi korupcije vsako leto izgine 3,5 milijarde evrov
Prav tako v prispevku ni izostal poudarek Rebernikove glede problematike, ki je nastala ob kraji avtorskega dela s strani Borisa Kobala“Po dveh tednih se je iz klavzure pojavil igralec Boris Kobal, po aferi, v kateri se je izkazalo, da je ta s krajo  avtorskega dela nekoga drugega prišel do honorarja. Sedaj se izgovarja na stisko, depresijo, a zaradi zavrženosti njegovega dejanja, bi bilo preprosto bolje, če bi se upokojil in umaknil iz javnosti.”

https://twitter.com/mgajver/status/1091794818546761729

V samem koncu oddaje je mogoče slišati tudi zaskrbljujoč podatek iz poročila Evropskega parlamenta, da v Sloveniji zaradi korupcije vsako leto izgine 3,5 milijarde evrov, a hkrati za zdravljenje premnogih otrok zbiramo zamaške. “Slovenija je še pred enim dragim projektom z gradnjo drugega tira. Kakšna bo končna cena je vprašanje?,” pri čemer je opozorila na krajo davkoplačevalcev v primeru TEŠ 6. “Živimo v državi v kateri se ljudje vsako jutro zbudijo,” a se še niso prebudili, je prepričana Rebernikova.

https://twitter.com/IgorZavrsnik/status/1092093739168907264

Sodeč po odzivu na socialnem omrežju Twitter je mogoče videti, da so gledalci navdušeni, da si je končno nekdo upal naliti čistega vina in predstaviti dogajanje v Sloveniji na realen in necenzuriran način. Vsekakor si lahko vsi želimo, da bi bilo več takšnih novinarjev na javni RTV kot je novinarka Jadranka Rebernik, ki ji je očitno dovolj prodajanja enoumja.

H. M.