fbpx

Novo dno nacionalne RTV: Voditeljica Odmevov Tanja Starič bi že postavljala novo vlado!

Voditeljica RTV Tanja Starič (Foto: Posnetek zaslona)

Tanja Starič je stara prekaljena novinarka, ki jo tranzicijske struje vedno uporabijo v pravem trenutku. Tako je v Odmevih prebrisano omenila pobudo gibanja Podjetni zmoremo skupaj, za katerim stoji nekdanji vplivni član Socialnih demokratov Luka Juri. “Pobudo gibanja Zmoremo skupaj  zaradi težkih razmer bi vzpostavila vlado narodne enotnosti do naslednjih volitev in tudi vas omenjajo kot možnega premiera, človeka z managerskimi izkušnjami. Vprašanje za vas, ali vas zanima slovenske politika?,” je vprašala Tanja Starič evropskega komisarja Janeza Lenarčiča in požela številne kritike.

Voditeljica informativne oddaje Odmevi na RTV Tanja Starič te dni vsakodnevno krši novinarsko profesionalnost. Če je pred dvema dnevoma branila novinarja Mladine Grego Repovža in protestnike, ki so grobo kršili vladni odlok o prepovedi združevanja, je včeraj ob koncu Odmevov gostila evropskega komisarja Janeza Lenarčiča. Pogovor je potekal popolnoma korektno, kjer je Staričeva spraševala Lenarčiča o vlogi Evropske Unije v času koronakrize, na kar je Lenarčič korektno odgovoril. A vse je pokvarila na koncu, ko je pritlehno in nalašč povzela sporočilo gibanja Podjetni zmoremo skupaj, da v Sloveniji zaradi težkih razmer potrebujemo vlado narodne enotnosti. Zakaj že, če imamo Slovenci legitimno vlado, izvoljeno na podlagi Ustave RS?

Tanja Starič je pričakovala, da bo Lenarčič ugriznil v vabo in začel kritizirati slovensko vlado. A Lenarčič ji je lepo odgovoril, da ga zanima predvsem v tem času opravljanje njegovih nalog kot komisarja in da mora mandat izpeljati do konca. Tanja Starič pa misli, da smo leta 2024, ne leta 2020. Naslednje parlamentarne volitve se bodo zgodile najkasneje v letu 2022, medtem ko bo Lenarčič mandat evropskega komisarja opravljal do leta 2024.

Evropski komisar Janez Lenarčič se ni ujel v past Tanje Starič. (Foto: Posnetek zaslona/ Odmevi RTV Slovenija)

Tanja Starič že sestavlja novo vlado?
Pripetljaj Tanje Starič je razburil dobršen del slovenske javnosti. Damjan Terpin, znan tudi kot odvetnik Tine Maze v preteklih sporih s SZS, se med drugim sprašuje, ali so resni na RTV Slovenija, saj na javni televiziji verjamejo, da so poklicani za rušenje trenutne vlade.  “Nadomeščajo Državni zbor, novinarka Tanja Starič pa namesto Boruta Pahorja vodi posvetovanja s kandidati za predsednika vlade,” se je odzval Terpin.

Poznavalec slovenske gospodarske in politične scene Božidar Novak je opozoril, da je bila Tanja Starič tista novinarka, ki je prva lansirala v slovensko javnost ime Marjana Šarca za predsednika vlade. “Nocoj pa na Odmevih sprašuje evropskega sekretarja Lenarčiča, če bi bil on predsednik vlade narodne  enotnosti, ker ga eni kakor predlagajo! Pa nehajte že propagirati politične ideje na naš račun,” se je na novo provokacijo Staričeve odzval Novak.

https://twitter.com/NovakBozidar/status/1255596364551131136?ref_src=twsrc%5Etfw

O novem ekscesu Tanje Starič se je primerno izrazil sedanji v.d. direktor vladne zakonodajne službe in strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik. “Zanimivo razumevanje demokracije: “neodvisni novinarji” so, tako se zdi, tisti pravi, pristni predstavniki volje ljudstva, oni naj bi praznili in polnili parlament, iskali mandatarje,” svoje mnenje o neodvisni demokraciji na RTV Slovenija meni Pogačnik.

Vsak posameznik, ki ima pet minut časa, pa lahko vidi aktivistična sporočila novinark Mojce Pašenk Šetinc, Eugenija Carl Jelene Aščič, Ksenije Horvat ter urednice informativnega programa Manice Ambožič na družabnih omrežjih in dominantnih medijih, ki so večinoma uperjena proti trenutni vladni politiki. Zelo dobro je RTV Slovenijo analiziral dolgoletni novinar Bojan Požar, kako si predstavlja RTV Slovenijo svojo neodvisno držo.

Cvetober pristranskega žurnalizma: Eugenija Carl, Jelena Aščič, Ksenija Horvat, odgovorna urednica informativnega programa na RTV Slovenija Manica Ambrožič in Mojca Pašek Šetinc. (Foto: STA, Facebook)

Dejal je, da so v času Šarčeve vlade opravljali vlogo pro-vladnega medija, sedaj v času desno-levo vlade pa so se spremenili v izrazito opozicijski medij. Težava je še toliko večja, saj večina aktivističnih novinark in novinarjev je v informativnem programu, kar se tudi opazi v ustvarjanju umetnih afer.

Luka Perš