Nekdanja poslanka je “fajtala” zoper protirusko propagando

Nekdanja poslanka DZ Violeta Tomić. Vir: STA

Ko že misliš, da ne levi politični sceni ni mogoče seči nižje, nas preseneti dogodek, kot je ta, ki se je danes odvil v središču Ljubljane. Violeta Tomić je na javni manifestaciji “zoper rusofobijo” nastopila kot govornica. Po mesecih prizorov množičnih pomorov, grobišč, nebrzdanega nasilja, ki prihajajo iz napadene Ukrajine, se je Tomićeva odločila deliti svoje razmisleke o vojni s slovensko javnostjo. Najbolj so jo očitno zmotile prav vesti o prej omenjenih grozotah, saj se je odločila spregovoriti zoper “propagando”, ki jo spremlja v javnih občilih. 

Nekdanja poslanka Levice se je sicer odločila iskreno povedati, kar za štirimi stenami misli verjetno misli vsak poslanec skrajne stranke Levica. “Konflikt se ni začel pred enim letom, ampak se je začel leta 2014 s pobijanjem Rusov,” je povedala maloštevilnim poslušalcem. Hkrati je napadla zunanjo ministrico in njene besede. Te naj bi bile “izdaja”.

Na shodu so pozivali k takojšnjim mirovnim pogajanjem. O tovrstnih klicih smo že veliko pisali. Gre za preizkušeno, a prozorno taktiko, ki jo uporabljajo vsa Rusiji naklonjena gibanja. Ta bi se rada predstavila kot mirovna gibanja, a so v resnici glasilo ruskega državnega interesa, saj bi “takojšnja mirovna pogajanja”, kot se pogosto glasijo njihovi slogani povzročila velikansko izgubo ozemlja Ukrajine. Ta je bila napadena, napad nanjo ni bil izzvan in s sedaj upravičeno brani. Klici k “takojšnjim mirovnim pogajanjem” tudi niso v skladu z politično voljo Ukrajincev, ki so se za svojo suverenost pripravljeni boriti. To pripravljenost pogosto podkrepijo očitni vojni zločini, ki so se zgodili na okupiranih ozemljih.

Današnji tragični prizori iz centra Ljubljane. Vir: STA

Podobne “klice k miru” spremljamo že od samega začetka vojne. Spomnimo naj le na shod, ki ga je organizirala takratna opozicija, kjer so prav tako pozivali k miru, a hkrati tudi k demilitarizaciji, torej nekakšni razorožitvi. V ozadju splošnih klicev se je skrivala ideja, da evropska oz. zahodna skupnost ne bi smela pošiljati vojaške pomoči v Ukrajino, saj bo to le podaljšalo spopade. Dan kasneje je bil v centru Ljubljane organiziran protest, ki se ga je udeležila ukrajinska skupnost v Sloveniji, ukrajinski ambasador, takratni vrh države, torej nekdanji predsednik vlade Janez Janša, nekdanji obrambni minister Matej Tonin in nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in drugi.

Pamflet Mirovnega inštituta. Vir: Mirovni inštitut.

Podoben poskus sprevračanja javnega mnenja smo spremljali nedolgo nazaj, ko je ista skupnost, ki je leto nazaj Ukrajini priporočala enostransko razorožitev organizirala še eno podobno srečanje. Podporniki “ruskega sveta so se ponosno srečali pod krinko “mirovniškega gibanja”. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Poslanka je sicer znana po svojih slabo premišljenih ali neobstoječih stališčih. Tako je odgovarjala na vprašanja, ko je kandidirala za evropsko poslanko. Na preprosto vprašanje, ali bi morala Rusija vrniti nezakonito priključen Krim, je najprej zastala, nato dejala “ne vem”, nakar se je zavzela za ponovni referendum.

Gal Kovač