Novo poglavje kriminalke: Kako je Golobov Gen-I “ožemal” Bosance

Elektrooligarh Robert Golob (Foto: STA)

Zdrahe okoli Gen-I ne pojenjajo. Najnovejše poglavje “kriminalke” prihaja iz BiH. Portal Istraga poroča, kako podjetje prek svoje podružnice “molze” BiH: en zaposlen, 388 milijonov evrov prometa, prijavljen dobiček pa znaša 291 tisočakov! 

Podjetje Gen-I, ki ga je dolga leta vodil Robert Golob, se razglaša za vodilnega trgovca z električno energijo v regiji. Slovenska družba je leta 2008 v Sarajevu ustanovila hčerinsko podjetje GEN-I d.o.o., trgovsko in prodajno podjetje. Leta 2010 je podjetje takoj začelo ustvarjati milijonski promet. Do leta 2016 sta bila v sarajevskem GEN-I zaposlena le dva človeka, nato pa se je celotna dejavnost trgovanja z električno energijo skrčila na enega delavca, poroča Istraga.

Lani pa se je Gen-I po prometu uspelo prebiti na osmo mesto med podjetji z največjim prometom v federaciji. Po uradnih podatkih je GENI-I d.o.o. Sarajevo leta 2022 doseglo skupni promet v višini 761 milijonov mark (približno 390 milijonov evrov). Po drugi strani pa je prijavljen dobiček znašal pičlih 591 tisoč konvertibilnih mark (okoli 302 tisoč evrov). Isto podjetje je z enakim številom zaposlenih leta 2020 doseglo večji dobiček kot leta 2022, čeprav je bil promet štirikrat večji! 

 

Spomnimo: v začetku aprila letos smo poročali, da se je Golob na svoj prvi državniški obisk podal ravno v BiH, kar je odprlo številna vprašanja zlasti v povezavi s spornimi balkanskimi posli. Za prvi obisk se je odločil po devetih mesecih in pol od začetka mandata! Sporočil je, da v BiH odhaja “z odprtim srcem”, gostiteljici pa obljubil milijon evrov davkoplačevalskega denarja. Aprila 2022 pa je Planet TV objavil posnetek iz leta 2009.

Golobovi bosanski posli: njegov človek se je dogovarjal za 15 odstotkov provizije
Na njem se Nihad Spahalić, Golobov človek, pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in mostarskim županom, o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Afera, ki so jo v Bosni poimenovali energetska mafija, je bila tam ena odmevnejših, v Sloveniji pa ni požela večjega zanimanja. Spahalić je kljub propadu posla prodal svoj delež tik pred zatonom Istrabenzu za neverjetnih 15 milijonov evrov.

Domen Mezeg