fbpx

Novoletna zaušnica za policijska sindikata, ki bo naredila konec njihovi samovolji: Olaj sporočil, kako optimizirati njun delovni čas

Olaj, Cvetko in Mlekuš (foto: sta)

“Pojasnilo direktorja policije, ki ga na ministrstvu v celoti podpiramo. Samovolja obeh sindikalnih vodstev Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in Sindikata policistov Slovenije, ki vztrajajo, da se kot policisti s pooblastili ukvarjajo zgolj s sindikalizmom, je nesprejemljiva. Pa četudi nam grozijo s kazenskimi ovadbami,” je odločno zapisal notranji minister Aleš Hojs. Spomnimo, da je pred meseci že izpostavil, da gre za delomrzneže. 

Spomnimo, kako je pred meseci sindikate že spomnil, da so “lenuhi”, in da naj “začnejo delat”. Spomnimo, da je že obstoj policijskega sindikata kot takšnega v skladu z evropskim pravom močno vprašljiv (celo neupravičen), na kar je opozoril ustavni in evropski pravnik Boštjan M. Zupančič, zato je še toliko bolj komično, da imamo v Sloveniji kar dva policijska sindikata, ki se “mastita” ob proračunskem “koritu”, njuna produktivnost pa je nizka. Oziroma je niti ni, saj opažamo, da svoj dragoceni čas v veliki meri posvečata protivladnemu političnemu aktivizmu.

Vsakdo izmed nas zelo dobro ve, da je v službi potrebno spoštovati zahteve svojih nadrejenih. Ko gre za nekatere vidne osebnosti v Sloveniji, kot kaže, to ne velja. Poleg neposlušnosti in neubogljivosti šefov obeh policijskih sindikatov, spomnimo še na nedavno trmo nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča v primeru zakonsko utemeljenih vladnih zahtev. Pa si poglejmo, kaj glede policijskih sindikatov predlaga njun generalni direktor Anton Olaj: “V sredo, 29. 12. 2021, sem sodeloval na srečanju z obema policijskima sindikatoma.” 

Obvestilo za javnost Antona Olaja (Foto: Twitter)

“Tema sestanka je bila med drugim obveznost priprave dogovora o okvirnem režimu izrabe ur za delo sindikalnih zaupnikov, kot to izhaja iz določb drugega odstavka 22. člena kolektivne pogodbe za policiste KPP.” Znano je, da sedanja KPP ne določa možnosti opravljanja sindikalnega dela sindikalnim zaupnikom za polni delovni čas, vendar pa je tudi razumeti potrebe zaposlenih v policiji po zagotavljanju hitrih in učinkovitih sindikalnih storitev v okviru svobode sindikalnega delovanja, k čemur je kot generalni direktor policije naklonjen. Rešitve so mogoče in pravno dopustne le v okviru veljavnih predpisov in ne v okviru morebitnih samovoljnih praks.

Ne sme se opravljati sindikalnega dela med delovnim časom in zanemarjati rednih delovnih obveznosti!!
Sindikalni zaupnik mora tako po določbah 22. m člena KPP opravljati sindikalno delo na način, da ne bo zmanjševal delovne učinkovitosti delodajalca ali neutemeljeno povzročil slabih medsebojnih odnosov v delovnem okolju. “Sindikalni zaupnik ne sme opravljati sindikalnega dela med delovnim časom in ne sme zanemarjati svojih rednih delovnih obveznosti (iz sklenjene pogodbe o zaposlitvi) zaradi sindikalnega dela ali kako drugače zlorabljati svoj položaj in pooblastila.”

Mogoča rešitev za dogovor o okvirnem režimu izrabe ur bo tako verjeten “organizacijski kompromis” med obveznostjo sindikalnih zaupnikov opravljanja tudi rednega policijskega dela in potrebo po zagotavljanju hitrih in učinkovitih sindikalnih storitev v okviru svobode sindikalnega delovanja. “Glede na številčnost sindikalnih zaupnikov mislim, da je vsekakor mogoče s primernim razporedom dela, ki je seveda interna stvar sindikata, doseči želeno tako v korist delavcev kot tudi v zadovoljstvo delodajalca.” 

Domen Mezeg