Novoustoličeni na DUTB-ju je maziljenec tranzicijske levice

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, bivši predsednik Foruma 21 Milan Kučan. (Foto: sta)

Predsednik upravnega odbora DUTB je postal Žiga Debeljak. Gre za človeka, ki naj bi mu poslovno pot tlakovala zadnji partijski šef Milan Kučan in odvetnik Miro Senica. Z Zoranom Jankovićem se je srečal v Mercatorju, a od tedaj naprej nista v dobrih odnosih. Debeljak je ključen akter globoke države na svoji novi poziciji. Gre za reševanje vojaka Martina Odlazka. DUTB je doslej zahteval 100-odstotni delež v družbi Salomon, s čimer bi odpadel dosedanji večinski lastnik Odlazek, ki je z medijskim imperijem Robertu Golobu pomagal do zmage, zato novi premier ostaja Odlazkov dolžnik. Poleg tega se v nekaj mesecih obeta združitev SDH in DUTB, kar bi na široko odprlo vrata kadrovanju v državna podjetja.  

Upravni odbor DUTB (Družbe za upravljanje terjatev bank) se je v novi zasedbi sestal na torkovi prvi seji. Novopečeni neizvršni direktorji so bili seznanjeni s pomembnimi akti interne narave ter se lotili obravnave aktualnih zadev, povezanih s poslovanjem DUTB. S strani upravnega odbora pa je bil imenovan njegov predsednik Žiga Debeljak. Namestnika predsednika sta postala Rok Marolt in Miha Resman. Vlogo neizvršne direktorice je prevzela Diana Milivojević. Izvršni direktorji pa so: Matej Pirc, Andrej Lazar in Kristina Šteblaj. Še trije neizvršni direktorji Gregor Planteu, Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša so bili razrešeni. Odvetnik Franci Matoz je po imenovanju nove vlade sam zapustil mesto predsednika upravnega odbora. DUTB naj bi sicer obstajal le še do konca leta 2022. Pravni naslednik družbe bo SDH oziroma Slovenski državni holding, poroča STA.

Vladi se mudi, ker gre za reševanje poslovnega imperija tajkuna Martina Odlazka. Ta pa je s svojimi mediji ključno pripomogel k zmagi Roberta Goloba. Tekom volilne kampanje je družbeno atmosfero dosledno zastrupljal z antinajša sentimentom. Spomnimo, da gre za medijskega monopolista, ki skupaj z družinskimi člani obvladuje zlasti skupino Media24, ki vključuje radijske postaje (denimo Radio Aktual, Salomon), Svet24, rumeni tisk, v katerega pretkano vpleta dnevno politiko (Jana, Lady, Obrazi, Nova, Naša žena itd.), Večer, Primorske novice, Reporter, Dolenjski list itd. Deleže v medijih poseduje še preko Infonet Media, denimo v Radiu 1. V njegov imperij spada tudi likvidatorski portal Necenzurirano, ki je nastal z nastopom zadnje vlade Janeza Janše in z namenom njenega rušenja. Z izgubo Salomona bi Golob ostal Odlazkov dolžnik.

Lastništvo družbe Salomon, ki je na tapeti DUTB. (Foto: Ebonitete)

Komentator Peter Gregorčič v Uri moči na Planet TV: “Ta vlada po vzoru Viktorja Orbana pripravlja neko zakonodajo, ki bi združila DUTB in Slovenski državni holding in s tem na široko odprla vrata kadrovanju v državna podjetja. Zakaj se torej mudi? Po mojem mnenju je odgovor račun do Odlazka. Kot mi je znano, je Šarčeva vlada imela del Odlazkovega premoženja v njegovem Salomonu (45,39 %).” Po Gregorčičevih informacijah je šlo za zelo zanimivo pogodbo – da ima Odlazek predkupno pravico, v primeru da tega ne more kupiti, pa veto na prodajo. To dejansko pomeni, da je imel tajkun nek finančni vzvod za državni denar. “In po mojih informacijah je bil za neizvršnega direktorja Franci Matoz imenovan za to, ker se je izkazalo, da je on edini sposoben, da lahko to odklene, kar se je na prvi stopnji tudi zgodilo.”

Je Odlazek kršil medijsko zakonodajo?
Sedaj pa sledi pritožba, s katero se mudi. Zadevo naj bi rešili tako, da bi šel DUTB v sodno poravnavo, ki bi bila ugodna za medijskega mogotca. “Če kupimo to tezo, potem razumemo, zakaj hitenje na slabi banki.” Če se želi rešiti Odlazka, se ne more iti skozi parlamentarno proceduro, kjer se bo z nekimi opozicijskimi manevri zadeva zavlekla vsaj do decembra, januarja, do takrat pa bi bili nekateri roki že zamujeni. S tem pa se Odlazku ne bi vrnilo tistega, kar je tej vladi dal – s svojim medijskim imperijem jo je podprl na volitvah. Posledično so Golobovi “fantastično zmagali”. O zadevi je pred dnevi poročala tudi Demokracija. DUTB je vložil tožbo, v skladu s katero je terjalo, da iz 45,39-odstotnega lastnika v Salomonu postane 100-odstoten, Dolenjski list pa svoj delež v višini 54,61 odstotka izgubi.

Debeljak in Janković sta poslovno sodelovala v Mercatorju, a so se njune poti razšle. (Foto: STA)

Zahtevek je bil vložen leta 2021. V skladu z zakonom o gospodarskih družbah je izključitev družbenika sicer mogoča, če so za to utemeljeni razlogi, zlasti če nek družbenik drugemu družbeniku prizadene škodo. DUTB je oceno utemeljila na domnevnem škodljivem poslovanju od leta 2012 dalje. Slaba banka je očitala, da so njene pravice kot manjšinskega lastnika omejene, obenem pa je prihajalo do kršitev medijske zakonodaje. Dolenjski list naj bi si znotraj Salomona privoščil hude kršitve, to pa je rezultiralo v slabem medsebojnem sodelovanju na področju upravljanja družbe Salomon. Sodišče je podalo zamudno sodbo. Odvetniška pisarna, ki zastopa interese Dolenjskega lista, pa odgovora ni posredovala sodišču v ustreznem roku.

Vse poti vodijo v Murgle: poslovno pot mu je “asfaltiral” Al Capone tranzicijske levice
Odlazek pa je že sporočil, da se bo na sodbo pritožil, na višjem sodišču pa bi lahko prišlo do vsebinske razprave. Dolenjski list je sicer v posesti podjetja Eurofit, v katerem ima Odlazek 44-odstotni delež, po osemodstotni delež pa imajo Gašper, Domen, Nejc, Liza, Tina, Maja in Meta Odlazek, kot kažejo podatki Ajpesa. Še nekaj besed o Debeljakovi karieri: je dolgoletni član tranzicijskega omrežja. S pomočjo Boruta Jamnika in njegove Modre zavarovalnice je želel postati nadzornik v Cinkarni Celje, a mu to ni uspelo. Sporno je deloval kot predsednik uprave Mercatorja in kot finančni direktor Gorenja. Je eden izmed osrednjih poslovnih igralcev zakoncev Login, ki sta že vrsto let predstavljena kot najbogatejša Slovenca po izboru revije Manager.

Njegova zvesta sopotnica je od študentskih dni Melita Kolbezen, sicer Debeljakova finančnica iz Mercatorja. Le ta preko podjetja Avico skrbi za poslovanje najbogatejšega slovenskega para. Razkrili smo tudi hobotnico podjetja Avico, kjer so lastniki Žiga Debeljak, Melita Kolbezen in Sandi Kolbezen. Naši viri so razkrili, da je bilo proti Debeljaku in Kolbeznovi vloženih več kazenskih ovadb zaradi vodenja Mercatorja, a so jih kot kaže, na tožilstvu pospravili v predal. Debeljak je tudi v odličnih odnosih z Milanom Kučanom, slednji in odvetnik Miro Senica pa sta mu pomagala na poslovni poti, medtem ko je z Zoranom Jankovićem še vedno sprt zaradi dogodkov v Mercatorju.

Domen Mezeg