NSi dobil še dve mesti za nadzor javnih financ. Je že formalno del koalicije?

Premier Robert Golob in predsednik NSi Matej Tonin (foto: zajem zaslona)

Ko sta koalicijski stranki Gibanje Svoboda in SD s pomočjo opozicijske stranke NSi v torek v državni zbor brez širokega konsenza in javne razprave vložile predlog ustavnih sprememb, s katerim bi potrjevanje ministrov na predlog predsednika vlade z DZ prenesli na predsednika republike, se je marsikdo pričel spraševati, kakšni so tukaj interesi NSi za podporo ustavnim spremembam in ali je koalicija v resnici širša, kot smo mislili. Ob najnovejši novici, da se je Golobovo Gibanje Svoboda odpovedalo dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ v prid NSi, pa se marsikdo nedvomno dodatno vpraša, če se je uradno sodelovanje med NSi in Gibanjem Svobodo že začelo?

Na predlog koalicijskih poslanskih skupin SD in Gibanja Svoboda je bil na kolegiju predsednice Državnega zbora RS izglasovan sklep, s katerim se bo Svoboda v prid NSi odpovedala dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ. To pomeni, da bo stranka NSi na podlagi tega zasedala kar štiri mesta. V skladu s poslovnikom sicer velja, da je opozicija tista, ki ima v skladu s poslovnikom DZ večino. Ker pa se največji opozicijski stranki SDS odreka predsedniški mesti v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), stranka ne želi imenovati svojih članov.

Največja opozicijska stranka SDS si v komisiji za nadzor javnih financ kot največja opozicijska stranka želi predsedniško mesto, kamor bi imenovali poslanca Rada Gladka. Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec do tedaj v komisijo ne bodo imenovali svojih članov. Vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic je po poročanju STA v zagovor odločitve, da se NSi podeli večino v komisiji, zatrdil, kako naj bi se pri tem, da lahko opozicija uveljavlja nadzorstveno funkcijo, upoštevalo poslovnik in pa demokratične standarde v državi. Stranko SDS je okrcal, kako jim gre samo za to, da dobijo predsedniško funkcijo. “Rešitev vidimo kot začasno, vsi tisti, ki želijo, si lahko premislijo, začnejo upoštevati demokratične standarde, ne pa iskati funkcije, stolčke in pa delati stalen političen prepir in pa nestrpnost,” je ob tem dodal.

V NSi se predsedniškemu mestu ne bodo odrekli
Stranka NSi po besedah vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja ne pristaja na zamenjavo Jerneja Vrtovca, ki je bil s pomočjo vladajoče strukture imenovan na mesto predsednika komisije. Ob tem je dejal, da je zanje pomembno, da pride do vzpostavitve učinkovitega nadzora nad delom obveščevalno-varnostnih služb in javnimi financami. “Naš cilj pa je, da se tudi SDS čim prej vključi v delo obeh komisij, kajti za relativno majhno poslansko skupino NSi z osmimi poslanci je kar veliko breme voditi še obe nadzorni komisiji in zagotavljati članstvo, sklepčnost in normalno delo,” je ob tem dejal.

“Po skoraj enem letu je vzpostavljen celovit opozicijski nadzor nad delom vlade RS! Tako v KNOVS kot v KNJF je opozicija končno dobila večino, kot je poslovniško zagotovljeno,” je zmagoslavno sporočil prvak stranke NSi Matej Tonin in ob tem dodal, da bo Nova Slovenija nadzor nad delom vlade še naprej izvajala odgovorno in dosledno. “Ko se stranka SDS odloči, da bo pri nadzoru vlade sodelovala, jim bomo takoj prepustili mesta, ki jim pripadajo,” je ob tem dodal. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je v odzivu na Toninov komentar izpostavil, da v stranki čakajo, da Vrtovec že odstopi z mesta predsednika KNJF, ki pripada največji opozicijski stranki SDS. Aha, še ni. Svobodnjaki ne pustijo. #vinjeta”.

Odkar so v stranki NSi s pomočjo amandmaja in glasov vladajoče koalicije dosegli, da je vodenje KNJF pripadlo poslancu Vrtovcu, v SDS opozarjajo, da je Komisija za nadzor javnih financ  najpomembnejši instrument opozicijskega parlamentarnega nadzora nad izvršilno oblastjo. “Vodenja te komisije si ne more v nobeni delujoči parlamentarni demokraciji samovoljno in s podporo vladajoče koalicije prisvojiti najmanjša opozicijska stranka z 8 poslanci”. Marsikdo v luči postopanja NSi in njenih odnosov z oblastjo meni, da se vladajoči zelo bojijo stranke SDS, ki se zavzema za preiskovalno komisijo za Golobov Gen-I. V stranki NSi sicer zanikajo možnost sodelovanja v vladi in trdijo, da bodo ostali kritična opozicija.

Ana Horvat