NSi napovedala premik v sredino: Analitiki menijo, da gre za klavrn poskus stranke, da se prebije med velike igralce, in na pripravljenost za kolaboracijo z režimom!

Foto: STA

Ob 19. obletnici ustanovitve stranke NSi je njen predsednik Matej Tonin napovedal prenovo in osvežitev programa, stranka pa naj bi se premaknila proti sredini. Analitik Mitja Iršič meni, da gre za politični PR in poskus prehoda od večnih 5 do 10 odstotkov k velikim igralcem, novinar Gašper Blažič pa je ocenil, da prerivanje v sredini pomeni dejansko samo to, da je jedro stranke pripravljeno še naprej kolaborirati z režimom. Tonin je napovedal tudi pripravljenost na sodelovanje s Šarčevo koalicijo, kar pa po Iršičevem mnenju ne bi privedlo do stabilnosti, prav tako pa med strankami koalicije in NSi obstajajo bistvena programska razhajanja!

V ponedeljek je na novinarski konferenci ob 19. obletnici ustanovitve stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati njen predsednik mag. Matej Tonin napovedal prenovo in osvežitev programa, po njegovih besedah pa naj bi bila inspiracija stranke oblikovanje nove Slovenije, kjer bodo pravila enaka za vse in bo mogoče dostojno živeti. “Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino,” je Tonin pojasnil na ponedeljkovi novinarski konferenci. Pri tem se bodo zgledovali po evropskem sistemu vsebinskega umeščanja strank. Kot je navedla Slovenska tiskovna agencija, sredinski pogled zagovarjajo tako pri pogledu na ekonomijo kot pri pogledu na svet. “Seveda se pa zavedamo, da je naša moč odvisna od naših korenin,” je dejal in dodal, da so korenine lokalni odbori stranke. Prenovljen temeljni program stranke bodo potrjevali predvidoma na novembrskem kongresu.

Analitik Iršič meni, da gre pri potezi NSi zgolj za politični PR
Za komentar napovedane spremembe smeri NSi smo vprašali političnega analitika Mitjo Iršiča, ki je uvodoma dejal, da to potezo vidi kot politični PR in poskus preboja iz večnih 5-10 odstotkov, pri katerih se NSi giblje že leta, brez resničnega upanja, da bi se lahko prebila med velike igralce: “Svojega programa najbrž ne bodo šli pisat na novo, če bi ga, bi to bila izdaja volivcev, ki so jih spravili v parlament.” NSi je svojo podobo zgradila kot krščansko-demokratska stranka, ki temelji na tradicionalnih vrednotah, kar je po Iršičevem mnenju pritegnilo predvsem podeželske konservativce, hkrati pa je to vsaj za slovenski prostor ekonomsko pretežno libertarna stranka. Ta za razliko od levih “liberalnih” strank še ni napovedala vojne kapitalu. Iršiča smo vprašali tudi, katere stranke bi na podlagi poteze NSi lahko pridobile in katere izgubile glasove, na kar je odgovoril: “Glede na to, da za desnico vsaj v parlamentarnem vidiku ni neke izbire, bi imela lahko od osipa volivcev nekaj le Slovenska demokratska stranka, širše gledano pa pogojno tudi Slovenska ljudska stranka kot stranka, ki želi nagovarjati podeželske konservativce.”

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Prerivanje v sredini pomeni, da je jedro stranke še naprej pripravljeno kolaborirati z globoko državo
Na dogajanje se je v svoji kolumni odzval tudi novinar revije Demokracija Gašper Blažič, ki meni, da je zaradi današnje situacije nesmiselno govoriti o levici in desnici, še bolj nesmiselno pa je omenjati sredino: “Ko gre za boj med dobrim in zlim, tu ni simetrije, ne moreš biti ne tič ne miš.” Prerivanje v sredini po njegovem mnenju pomeni dejansko samo to, da je jedro stranke pripravljeno še naprej kolaborirati z režimom, ki v resnici vlada Sloveniji: “Teza, da je treba pustiti preteklost za seboj, zelo spominja na retoriko propadle LDS – vendar je že Milan Kučan s svojo značilno demagoško retoriko znal zelo dobro ‘obrniti’ javnost, češ da obstaja več resnic, pustimo, naj ima vsak svojo. Njegovo ‘liberalno’ stališče je skrivalo nevarno past, saj smo v hipu pozabili, čigava ‘resnica’ ima največji vpliv (preko indoktrinacije, ki jo je partija izvajala pol stoletja ‘uradno’, nato pa še preko mainstreama).”

Gašper Blažič. Foto: Demokracija

Tonin na novinarski konferenci izrazil pripravljenost na sodelovanje s Šarčevo koalicijo
Tonin je ponovil, da je NSi stranka, ki povezuje, in ob tem poudaril pripravljenost na sodelovanje. “Sprejmemo tudi, da lahko vladna koalicija sodeluje naprej v utečeni smeri, kot je do sedaj,” je povedal. “Stiki med kabinetom predsednika vlade Marjanom Šarcem in menoj obstajajo, ob večjih stvareh, ki se dogajajo v parlamentu, komunicirava,” je pojasnil. Zadnja tema, o kateri sta razpravljala, je po Toninovih besedah financiranje šolstva. Projektno sodelovanje z vlado Tonin vidi v obliki sodelovanja “od zakona do zakona, od projekta do projekta”. “Mi ne želimo podpisovati nobenega dogovora, ker imajo sedanji koalicijski partnerji in tudi Levica težave s tem, da se podpisanih dogovorov ne držijo. Tudi koalicijski poslanci o tem odkrito govorijo v parlamentu,” je opozoril. Ocenil je, da trenutno sodelovanje vlade in Levice ne omogoča strukturnih reform in razvojnega preboja. V NSi si pri tem želijo reform in sodelovanja predvsem na področjih zdravstva, trga dela ter državnih investicij.

Foto: STA

Kako stabilno bi bilo sodelovanje med Šarčevo koalicijo in NSi, vidimo že na primeru skrajne Levice
Iršiča smo vprašali tudi, kako stabilna bi bila po njegovem mnenju takšna povezava med Šarčevo koalicijo in NSi. “Kako stabilna bi lahko bila takšna koalicija, je pokazala ad hoc nadkoalicijska pogodba z Levico, za katero še danes ne vemo dobro, ali res velja ali ne. Gre za neko meglo v političnem prostoru, s katero se krpajo luknje, ki so nastale, ker leve stranke brez neomarksisitične Levice nimajo večine,” meni in dodaja, da NSi lahko v takšni koaliciji plodno sodeluje le v primeru, če raztrga svoj program in se prilagodi viziji Šarčeve vlade. Skupnega imenovalca med programom NSI in liberalno pahljačo štirih strank ne vidi, še manj pa s Socialnimi demokrati.

Foto: STA

Med Šarčevo koalicijo in NSi obstajajo bistvena programska razhajanja na skoraj vseh področjih
Kot opozarja Iršič, je vizija zdravstvene, pokojninske, davčne in drugih strukturnih reform tako različna, da sploh ne ve, kje bi lahko našli skupne točke, kjer bi se lahko dovolj zedinili za normalen zakonodajni proces: “Morda bi NSi v takem partnerstvu podprla kakšen tehnični zakon ali pa bo koalicija po dogovoru dovolila kakšnega njihovega v zameno za podporo pri koalicijskih projektih, a osebno v takšnem mešetarjenju ne vidim smisla in možnosti za politično rast, vidim pa ogromno nevarnost za NSi, da se povsem diskvalificira pri jedru svojih volivcev, ki je – hočeš nočeš, ne glede na dekleratorno usmeritev stranke, še zmeraj trdno desna.” Levica je po njegovem mnenju svojo nadkoalicijsko vlogo spretno odigrala in jo tudi s pomočjo medijev prodala kot vlogo čuvaja revnega sloja prebivalstva. Volilna baza NSi bi zgodbo čuvaja srednjega sloja težje sprejela, saj so poteze Šarčeve vlade ideološko veliko bližje Levici kot pa NSi.

Foto: Twitter

Je biti na desnici postala grda beseda?
Ta novorojena sredinskost in nenadna sla po sodelovanju s Šarcem, za katerega so prej dobro leto govorili, kako jim ni žal, da ne sodelujejo, saj se koalicijske zaveze ne upoštevajo, pa po Iršičevem mnenju kažeta na nek izredno pomemben preskok v slovenski politiki: “Biti na desnici je danes grda beseda. Medijski stroj dominantnih televizij in časopisov je uspel slovensko desnico stigmatizirati kot rasistično, homofobno, teokratsko, ekonomsko plutokratsko politično opcijo, levico pa kot napredno, liberalno in socialno vključujočo.” NSi se je s takšno potezo, čeprav je v slovenski politični krajini razumljiva, predal in nato prodal v upanju na boljši jutri. Iršičevo mnenje je, da so naredili napako, ne glede na to, kaj bo naslednji teden o njih povedala anketa agencije Ninamedia: “Pozabljajo, da je deklarirano ‘sredino’ povsem kontaminirala SMC Mira Cerarja, na katero imajo zdaj tudi večinski mediji ‘carte blanche’, da jo uničijo, ter da tudi drugi deklarirani liberalci, z veliko večjo medijsko podporo od NSI, ciljajo na isti prostor (čeprav v resnici le na videz). Na desni pa je po desetletju vladanja levice še ogromno potenciala za razvoj in politično vizionarstvo.”

Rok Krajnc

 • Antonius

  Tonin je s svojo stranko NSi-kd tako natančno na politični sredini, da lahko njegovo stranko preimenujemo kar murglska vagina.

  • Imperial Commando

   Ali pa murglski lubriciran anus.

   • Antonius

    Stranka NSi in obrazilo na a, pa to.

    • Vera

     Izdajalstvo NSI -ja se vleče že od SKD-jevega Pucleka naprej. Ljudmila je to javno pokazala,Tonin pa še dodatno potrdil,da se mu gre samo za oblast,ne za narod !

     • nicor

      Ja koga so pa izdali? A velikega vodjo mogoče?
      Res mora biti boleče, če si relativni zmagovalec volitev, pa se moraš odpovedati ponujenemu mandatu za sestavo vlade, ker veš, da je nisi sposoben sestaviti.

   • SIMON ROZIC

    …bolj nobel, de?

  • zokispoki

   Meni izgleda ta premikTonina, prej premik proti skrajni levi . Pac, Milanckovi hlapcki, ki so se bili vedno pripravljeni prodat komunajzarjem, in to za drobiz ! V resnioci so brez kakrsnekoli ideje, saj jim je pred leti program moral napisal Pezdir, saj sami se zlice ne znajo drzati v rokah ! Ta stranka je ena sama megla, in bi ji morali sodno prepovedali, da se imenuje pomladna ! Prej stranka komunisticnih kolaborantov, ritoliznikov in kruhoborcev !

 • karpelec

  Ns i bi rada v starem peskovniku iskala zlato, ki se noče in noče svetit, kljub nenehnemu poliranju.

 • hle

  Bla bla bla dejstva pa so taka edini ki trenutno lahko odvzamejo za našo domovino uničujočo moč mesečnikov je samo še nsi kajti sds ovce tega niste sposobne Tonin je pripravljen zato stranko in tudi svojo pozicijo peljat po zelo tankem ledu tega janez niti slučajno ne bi bil pripravljen napravit raje vidite da gre vse skupaj k vragu

  • Blizzard Man

   eh pa kdo te je neki tonin ki ga združena levica na volitvah prehiti, ne hvala se bomo raje držali preverjenega, s takimi nebulozami ne bodo daleč prišli, ta poteza “mi bi šli z šarcom” jih lahko stane desnih volilcev – to pa pomeni samo dol dol dol, kot reče brščič, jaz pa jih vprašam, zakaj pa niste šli z šarcom, zdaj pa je naenkrat šarec dober? raje volim jelinčiča ali sls kot pa nsi, v bistvu nobenega od teh dveh ker je jasno koga treba volit na volitvah, tam ko piha veter tam boste šli, znam ja vas, z analizami obeh se strinjam

   • hle

    Zaradi takega razmišljanja je sds obsojena na večno opozicijo ne glede na volilni rezultat

    • Blizzard Man

     saj nsi isto, razlika pa je v tem da mi zmagamo vas pa združena levica prehiti na volitvah in dobite tistih nekaj par poslancev, pa ne mislim privoščljivo, želim si desne vlade, ampak tako pač je, zakaj nsi dobi premalo na volitvah v to se ne bom spuščal, to bodo morali pogledat sami sebe, večno opozicijo? levim se čas izteka, nič ni večno, sds ima dosti več možnosti da sodeluje v desni vladi kot nsi, že na naslednih volitvah je lahko janša premier, če ne premier, pa 1. ali 2. mesto nam ne uide, bolše je kot nsi ki se pomika proti sredini ali celo v levo, tega mislim da desni volilci ne bodo nikoli nagradili

     • hle

      Tudi teh pirovih zmag se bodo ljudje počasi najedli in spoznali da je glas za janeza glas vržen stran

     • Blizzard Man

      zakaj janeza, saj janez verjetno ne bo več dolgo predsednik stranke, saj ni samo on stranka, ko pa nebo več predsednik kaj pa bodo potem tulili? nekaj bodo morali, ne vem zakaj se ljudje tolko osredotočajo na njega, zato ker vam pobere vse glasove, mogoče faušija kdo ve, ker je uspešen kdo ve, tudi ko nebo več predsednik bomo pobirali glasove brez skrbi, enkrat bomo v vladi, nič ni večno, bomo pa pač v opoziciji, pa naj levica fura državo :)

     • hle

      Janez je pravi čas za sestop z čela stranke že zdavnaj zamudil problem je ravno v tem da ima stranka samo številko 1 potem pa dolgo nič povej kdo je številka 2 tam če znaš zgodilo se bo točno to kar se je zgodilo z lds po odhodu Drnovška

    • Blizzard Man

     tonin ne more bit nič drugega kot samo satelit v levi vladi, to pa bi bil velik polom za nsi, tak bedasti niso ali pa.. zelo rad bi videl nsi v levi vladi, nič nebi ostalo od njih, še pepel ne, desni volilci pač prepoznajo pravo desno stranko in to je sds, hočete al nočete, pa janša gor ali dol, sds bo še kar nekaj časa pravi originalni desni dominant

  • Lustrator

   Tebi se prestop v okrilje vseobvladujočega režima in njenih rent “tanek led”?? To je najbolj strahopetna poteza bodisi karierista ali prestrašenca, ki se boji, da bo padel v nemilost rdečih medijev in se poslovil od dobro plačane službice. Raje večno v opoziciji, kot pa v zameno za OBLAST prodati vizijo, program in vrednote svoje stranke, svojih volivcev in v končni fazi Slovenije.

   • hle

    Najbolj strahopetno je samo srati iz ozadja v demokraciji če je normalna nobena stranka ne more lastnega programa izpeljat v celoti ker mora sklepati kompromise z drugimi razen če ima kot so bile janezove mokre sanje 50+ ampak takšno je pač vaše pojmovanje demokracije zato tudi ste tam kjer ste

 • Dragan Krstič

  Ta črni so bili vedno puckoti. Ni jim za drugega kot za dobre državne službe. Peterle, Kunstelj, Bizjak, Šter, But, Tonin, Ljudmila itd. itd.

  • wert

   Franci But je SLS.

   • Vera

    SLS ni v vladi , But in Šter se pa sprehajata po vladnih sobanah ali ministrstvih .

  • Slovenec

   Kako pa je bilo in je z levimi?

  • Lustrator

   Črni?

 • tomven

  Tonin nastavlja svoj anus krokodilom. Kmalu bo: kad me nešto uuubodee…

  • pupa

   Tonin naj vpraša Petrleta in Podobnika kam sta pripeljala SKD in SLS zaradi sodelovanja v Drnovškovih vladah. Če jih to teh politikov ni nič izučilo potem jim samo Bog še lahko pomaga.

   • Slovenec

    Natanko tako.

   • zokispoki

    Je preneumen, da bi se to vprasal !

   • Nata

    Drži. . . . . pa vendar ? Pametno sodelovanje je vedno dobro.

    Biti zraven je včasih bolje, kot ne biti. . . . . kajti , kot vemo, ljudem ni nikoli prav !Če drugega ne , poreko – kaj boš ti ? Si samo od daleč gledal !

 • opazovalec

  Je biti na desnici postala grda beseda?

  Vsekakor, če je to sinonim za povezavo z vsak dan lepšim a ne nujno modrejšim!

  • Lustrator

   Vsaka podobnost z vsemi komunističnimi diktaturami je zgolj naključna.

  • tohuvabohu

   Ali je lepo biti obseden?
   Vsekakor, če s tem vzdržuješ povezavo z vladajočo mafijo.

   • opazovalec

    kot sem ti že mnogokrat napisal ne debatiram s sfaliranimi študenti, ki zdravijo občutek svoje manjvrednosit na forumih!

    • tohuvabohu

     Butl, tole ni forum, ampak komentiranje članka.

 • VERZIFIKATOR

  Tadej Monin

  SREDINA IN SREDINEC

  Trdna v nogometu so pravila,
  dve tribuni, leva in pa desna,
  igra kajpak biti mora resna,
  rezultat edina so merila.

  Toni ni novinec v nogometu,
  nekaj časa že za žogo teka,
  pravzaprav se v glavnem opoteka,
  je precej negoden v športnem svetu.

  Ker uspehov manjka na igrišču,
  igre smer mu kaže spremeniti,
  da bi mogel kakšen gol zabiti,
  novemu sledil bo pač stališču.

  »Na sredini, tam je naša zmaga,
  tam nas prepoznajo navijači,
  tam najbolje se vedri, oblači,
  tam ekipa zlepa ne omaga.«

  Brcal Toni rad bi po sredini,
  kajti tam kar najbolj bo opažen,
  dober vtis se zdi predvsem mu važen,
  za ekipo v tem izhod edini.

  Iz sredine v desni gol bi meril,
  avtogoli nič ga ne skrbijo,
  Toni novo je podal vizijo,
  In jo kot sredinsko uokviril.

  Toni v nogometu ni novinec,
  toda bolj ko po sredini dirja,
  več od njega navijaštvo terja,
  slednjič dvignjen kaže mu sredinec.

 • antimur

  Tako izdajalske in zahrbtne stranke kot je NSi, v parlamentu ne bi smele kaj iskati, so še slabši kot Desus, ki nateguje upokojence, ti kolaboranti, prej s sinonimom izdajstva in zahrbtnosti Novačko, zdaj očitnim izdajalcem in zahrbtnežemToninom, pa zavajajo katolike, parijo se pa z zločincem in izdajalcem Kučanom in njegovo bando, ki dnevno napadajo vernike, še malo pa bomo v Dioklecijanovih časih. Da ni za zaupati tudi njihovim delegatom in ostalemu vodstvu stranke, priča dejstvo, da so hudobnico in izdajalko Novačko na glasovanju za predsednika stranke, skoraj stoprocentno podprli.

 • Skrajno Desni

  Vse za denar in pohlep, koliko enega gnoja premore ta Slovenija.

 • Franjo Trojner

  Politična sredina ne obstaja in tudi nikoli ne bo! Obstaja samo leva, skrajno leva in desna in skrajno desna politična obcija, ideologija.
  V Sloveniji se izrazito levo ideološko nabildane stranke tiščijo v politično sredino. A je Židanova stranka SD naslednica komunistične partije lahko stranka politične sredine? A so ideološko zelo leve stranke SMC, Desus, LMŠ, ZAB lahko stranke politične sredine? Naštete leve stranke tiščijo v politično sredino, da bi s tem slepilnim manevrom volilce prepričale, da niso ideološko profilirane, ker računajo, da imajo volilci po večini spomin zlate ribice. Kot kažejo rezultati volitev, volilci na volitvah izredno radi nasedejo na novo in hitro ustanovljenim instant strankam, samih novih obrazov, ki igrajo na karto ideološke neobremenjenosti. To so povečini populistične stranke brez programa, ki volilvem govorijo samo tisto, kar si volilci želijo slišati in šele po volitvah pokažeko svoj pravi obraz, ki je vedno in samo levičarski. Takšne stranke imajo kratek rok trajanja in po mandatu, morda tudi dveh izginejo iz političnega živlenja.
  Morda bo res edina stranka, ki bi lahko bila stranka politične “sredine” ravno stranka Nsi, brez dodatka krščanska seveda! Zakaj? Ker politično sredino sam razumem, kot neko prazno cono, v kateri želijo biti politične stranke brez lastne hrbtenice, lastne vizije, idej, prepričanj in programa. Neki razvodeneli vsegliharji, ki jim gre samo za oblast in so pripravljeni iti v pakt s samim vragom, da se do oblasti tudi dokopajo.
  Nsi je stranka, ki je rasla v senci mogočne domoljubne desne stranke SDS, katero nikoli, tudi z zahrbtnimi dejanji ni mogla preseči. Tonin je spoznal, da na politični desnici z domoljubno stranko SDS ne more tekmovati in upati na uspeh, zato se je odločil, da se približa prostorju politične levice in poizkusi ribariti v kalnem, kar se za stranko Nsi ne more dobro končati. Nsi že dolgo čada razbija desni politični pol, kar ji volilci na desnici gotovo ne bodo oprostil. Sam mislim, da se bo z odmikom stranke Nsi bolj v levo, okrepila pomladna stranka SLS in v manjšem delu tudi domoljubna stranka SDS, kar lahko pomeni močan desni političen pol.
  Sam verjamem, da Toninova predstava za javnost ni naključna, da sta Šarec in Tonin že dogovorjena, da stranka Nsi vstopa v Šarčevo levo vlado, koalicijo iz nje pa odhaja ZL. Prava komedija po Šarčevo, se torej komaj šele pričenja! Hm, ne veselite se preveč, ker ta komedija po Šarčevo, gotovo nikomur ne bo smešna!

 • wert

  Morda pa je bilo vse to že vnaprej načrtovano ?
  RATATA, kaj praviš ?
  Mogoče, ti bolje poznaš to “komedijo zmešnjav” ;)

 • althar

  Ojoj, z vsem spoštovanjem, ampak Blažiča bi bilo treba kot političnega komentatorja čimprej dokončno in nepreklicno upokojiti. “Sodelovanje z režimom” pač ni izraz, ki bi v čemerkoli odražal karkoli, kar se danes dogaja v Sloveniji. Gospod je ostal brezupno zataknjen nekje v sedemdesetih, osemdesetih preteklega stoletja.

  O NSi pa škoda besed.

  • macon

   Na oblasti imamo levi režim in to niso smešne lutke v vladi temveč zakulisno udbaško omrežje, ki obvladuje finančne tokove države, medije, pravosodje, družboslovje in sindikate.

   • althar

    Razumem tvoje razmišljanje ampak pri teh stvareh je treba biti natančen, sploh če se greš političnega analitika.

    Režim je, ko klika v celoti obvladuje družbeni sistem in tega ne skriva. Oblast, vojska, policija in vsi drugi družbeni sistemi so javno in odkrito sestavni del režima in jih tudi vodijo člani vladajoče klike. Tudi pravno okolje je prilagojeno delovanju režima, zato sta, vsaj pravno-formalno, režim in njegovo delovanje v državi legalna. Kot včasih Juga ali danes, kajvem, Severna Koreja.

    To, kar imamo mi, pa je mafijska ali ugrabljena oziroma “globoka” država. Klika podtalno, s podkupovanjem in ustrahovanjem neformalno obvladuje družbene segmente, ki ji koristijo za pobiranje rent, ne more in ne želi pa obvladovati vseh družbenih segmentov in zato svoje interese ter svoj formalni obstoj pred javnostjo prikriva. Pravno-formalno nima pokritja, zato deluje pod krinko in v javnosti preko vazalov, ki niso sestavni del klike (denimo Šarec ali Bratušek).

    Gre za zelo različni situaciji in tudi boj proti obema zlôma je temu primerno različen. Prvi pogoj za zmago je namreč pravilno prepoznavanje sovražnika in operiranje z “režimom”, ko gre v resnici za globoko državo, ni samo škodljivo, ampak naravnost preprečuje njen pregon.

    Da o tem, da kot analitik s takimi izjavami jasno kažeš svoje nerazmevanje situacije in da si za povrh še hvaležna tarča smešenja s strani (udbo)mafijskih vazalov, sploh ne razpredam.

    • macon

     Ok, hvala za razlago. Režim se recimo rabi skrivati tudi zaradi zunanjih dejavnikov, pri nas zaradi EU, čeprav na znotraj s simbolno uzurpacijo (komunistični in jugoslovanski simboli) in javnim diskurzom (vulgarni in nasilni levi govor) odkrito izraža svojo prevlado.

     • althar

      Nasilnega levega govora v resnici nihče ne skriva, saj se dogaja tudi na ravni EU in v ZDA. Skrivajo pa, in to zelo, fravdulentne in dogovorjene razpise, ki so v resnici interes naše (udbo)mafije.

      Naše klike nasilni levi govor, in kar je še tega, prav nič ne briga in ga, takole na daljavo, podpihuje samo zato, da se desni penijo, medtem ko oni potiho pobirajo rente. Zakaj, meniš, se ideološke teme vedno znova pojavijo ravno takrat, ko je treba pod streho spraviti kak dvomljiv razpis?

      Edit:
      Evo, na primer, zakaj se zdaj tukaj drkamo z neko nepomembno NSi ravno takrat, ko je treba pri razpisu za en majhen most na 2. tiru ukrasti 5-6 milijonov EUR?

  • Lustrator

   Gašper definitvno spada med najboljših 5, morda celo najboljše 3 politične analitike v naši državi, tvoja argumentacija je zelo šibka, saj očitno nisi opazil, da globoka država niti najmanj ne skriva ne svojih ciljev, ne metod. Metode potuhnjene partije, ki preko svojega že davno ukoreninjenega podatlnega omrežja upravlja z državo, so bile pred recimo 25 leti neprimerljivo bolj subtilne od tistih pred 15 leti, to kar pa se dogaja od leta 2008, pa je nekaj česar si recimo ob osamosvojitvi ne bi predstavljali niti največji pesimisti. Maske so več ali manj padle, podtalno omrežje je vedno manj podtalno, režim pa praktično iz meseca v mesec odstira tančice iz svojega zločinskega jeklenega obraza, zdaj ko so presodili, da je ljudstvo tako globoko anestezirano, da ne trzne niti ko se na najbolj rodovitnem košku štajerske preko ustave postavi nevarna lakirnica ali pa ljubljanska mafija spelje kanalizacijo nad (v) pitno vodo prebivalcev prestolnice.

   Ni gospod tisti, ki je ostal brezupno zataknjen nekje v sedemdesetih, ampak naša država. Kot sem včeraj zapisal: back to the USSR.

 • RATATA

  Prenehajmo že enkrat z levostjo in desnostjo in začnimo govoriti o približkih normalnosti!!

  Kdo mi lahko pove, koliko desni in kako so bili in so SKD / NSi (???) … pri tolmačenju upoštevajte božje zapovedi in nauk vere, ki je solidaren, socialen – levi! (desen je bil KLER…).

  NSi se le prilagaja spremenjenemu značaju slovenskega naroda, ki je vsako leto še dodatno pomešan in zmešan.

  Normalno; Krščanski postopoma, preko sredine proti islamu

  • Dragan Krstič

   Ratata, samo nekaj je najpomembnejše za bivšo SKD in današnjo NSi, to je pohlep po državnih službah in dobrih plačah. Vse ostalo je sekundarnega značaja. Prav vsi člani Peterletove vlade so se po zlomu Demosa prodali levici in to samo zaradi stremljenja za državne funkcije še posebej v diplomaciji in sekretarskimi mesti na ministrstvih.

   • karpelec

    Najlepši primer prodanosti je Ljudmila, ki odkar se je prodala, skozi visoko kotira na lestvice priljubljenosti.

 • Lisjak

  Od kdaj je SDS desna stranka?Sami govorite,da ste desno sredinska stranka.Edina desna stranka,ki je trenutno v Sloveniji je stranka DOM,ki pa bo slejkoprej prišla v parlament.Sedaj imamo v parlamentu samo neke zblojene stranke,ki se vse imajo za neko sredino in ono prfuknjeno levico.

  • Slovenec

   SDS je glede na politično stanje desna stranka. V normalni politiki
   bi pa bila sredinska stranka.

 • Slovenec

  Levakom je uspelo ustrahovati, razbiti in naše privezati del desnice z NSi. To stranko so si čisto podjarmili, večina žal
  ne ve na kakšen način. Kakor je šla SLS,
  bo tudi NSi obsojena na životarjenje, ali
  propad, s tem pa bo desnica skoraj uničena. To pa je cilj levakov, liberalcev in
  komunistov, ki hočejo vladati na veke.
  Tudi za ceno bankrota in propada Slovenije. Sem bodo privlekli še več
  jugovicev in migrantov, ti. svojo bazo
  volivcev.

 • Ehnaton

  Saj človek to že kar težko komentira. Če tudi bi obstajala najmanjša možnost za kakršnokoli uspešno potezo, v katero bi Tonin morebiti potisnil to vlado pa je po drugi strani ponujanje uslug Kučanovemu nameščencu komiku Šarcu že kar žalitev za zdravorazumske prebivalce te države. Pa kot kaže znova uspeva družbeni eksperiment z žlahtno konservativno stranko. Dodajam. Tonin je vsekakor še mlad politiki in vprašanje je, če ve kakšna je politična odgovornost za takšno potezo. Njegovi prišepetovalci mu tega zagotovo ne bodo povedali.

 • Nšo-či

  NSI se torej poteguje za volillce propadajočih strank Desusa., SMC-ja ipd..Glede na to, da se s Šarcem prerivata za isti potencial, bo zabavno opazovati razvoj te ljubezni.

  • Silos

   Samo pri tej ljubezni ne bo vrhunca -bo le poden !!! :)

  • samsara

   Ni ljubezni med tovrstnimi egoisti, blago rečeno.
   Zgolj kakluliranje z namenom zadovoljevanja svojega pohlepa, a to je kratkega trajanja.

 • Common Sense

  To ni nujno slabo za SDS. Roko na srce, Slovenija potrebuje eno žlahtno desno stranko in dve desno-sredinski stranki, da se levake odstrani z oblasti. SDS ima stabilno volilno bazo, SLS jo ima pogojno, Nsi-jeva je pa premajhna. Če sešteješ, ni dovolj za 46 poslanskih mest. Torej, vse kar skupaj “ukradejo” levičarjem oz. levi sredini je samo dobro! Nenazadnje, če naj bo NSi ta jeziček na tehtnici, je to 1000x boljše kot sedaj, kot je to ultra levičarska Levica.

  Pa tudi sicer poteza nSi ni nujno slaba (je pa tvegana). Matematika je na papirju precej enostavna. Obstaja bazen volilcev med 15-20%, ki so so volili LMŠ in SMC, SBC. To je fluidna masa, ki ni “zvesta”.To so volilci, ki so pomagali ustoličiti “nove obraze” vedno znova. Od Jankovića do Cerarja in sedaj Šarca. Po moji sodbi, ti volilci načeloma ne bi imeli nič proti SDS. A brez Janše. Te volilce na Novi24 pogosto označujemo (z mano vred) za levičarje. Mislim pa, da ti volilci v bistvu niso neki prav posebno zapriseženi levičarji – vsaj ne tako kot so volilci SD ali Levice. Mnogim od njih gre to kohabitiranje koalicije z ultra radikalom Mescom, ki drži levo koalicijo za jajca, že pošteno na jetra. Pa tudi sicer se mnogi od njih zavedajo, da je treba denar najprej nekje zaslužiti.

  Problem je, ker ti volilci v veliki meri ne marajo Janše. Njega osebno in morda še nekaj poslancev kot je Grims. Ne me vprašati zakaj. Jaz sicer mislim, da se Janšo demonizira precej neupravičeno, ampak ni važno kaj jaz mislim. V glavnem, Janša je za dobršen del sredinskih (in levih) volilcev (postal) toksičen. Iz tega vidika je premik nSi, ob tem, da se ve , da se Nsi nagiba v desno, dobrodošla “nova-rahlo-desna-ponudba” za zgoraj navedene volilce. V bistvu bodo kradli volilce LMŠ in SMC ter deloma SAB. SDS ne more nič izgubiti, skupaj pa lahko desna sredina pridobi. Je pa to za nSi tvegan korak. Morda se jim celo maščuje. Morda pa celo ne.

  • Dragan Krstič

   Ti volivci ki že od 2011 volijo Jankovića,Bratuškovo, Cerarja in sedaj Šarca so državljani s precej omejenim IO-jem. To je glavni razlog zakaj je Slovenija postala in se še vedno bolj spreminja v mafijsko državo. Če ti Slovenci ne marajo Janše potem naj ga kot prvega med prvimi osamosvojitelji vsaj spoštujejo. Na žalost tudi s tem dokazujejo da so ovce in ne državotovoren narod.

   • Common Sense

    Moje intimno mnenje je podobno tvojemu. Jaz samo izhajam iz tega, da volilcev ne moreš menjati. Sicer pa, meni se zdi ustoličenje vaškega komedijanta in klovna na radiju Ga Ga za predsednika vlade nezaslišano in podcenjujoče do državljank in državljanov RS. Ampak, ni važno kaj jaz mislim ampak kaj mislijo sedanji volilci LMŠ, SMC, SAB. Ti v bistvu odločajo volitve. To so t.i. “Swing voters”, kot bi jim rekli v ZDA. To so volilci, ki so včeraj volili SMC, danes pa bodo volili desno-sredinsko stranko, če jim je dovolj “všeč”. To je seveda špekulacija oz. hipoteza. Čas bo pokazal ali ta hipoteza vsaj deloma drži.

    • Dragan Krstič

     Saj prav s tem swinganjem in novopečenimi strankami tik pred volitvami dokazujejo ti volivci svojo abotnost. Ima pa stranka SDS po Janši pravega človeka ki ga bo nasledil in to je Anže Logar. Upam da ga bo Janša Janša podpiralin ga ne bo obravnaval kot svojega strankarskega nasprotnika. To bi bila katastrofa za SDS.

     • Common Sense

      Naslednike se builda nekaj časa. In JJ bi storil prav, če bi to že začel početi in to bistveno bolj aktivno. Poleg tega, bi storili prav, če bi na “trgu” preverili kdo od morebitnih naslednikov bi dobil več podpore, Logar ali Jordanova ali morda kdo tretji? Konec koncev, v Sloveniji štejejo obrazi (žal) in všečnost. Kdo bi bil bolj sprejemljiv, kdo bi segel čez 25% kot jih običajno dobi SDS? Morda je to Logar, morda pa ne. V običajnem marketingu se ve kako se take reči preverja.

     • Dragan Krstič

      Kolikor mi je znano Jordanova ni več v SDS. Verjetno imaš v mislih Tomčevo. Menim da ima njveč znanja in poguma za naslednika prav Logar.

     • Common Sense

      Ja, Tomčevo. Napaka.

  • tohuvabohu

   Na potezo NSI bo treba še počakati. Tole sedaj je le otipavanje terena in provociranje reakcij. Vsebinsko ne pomeni nič.

 • Zoran Šuštar

  Na prvi pogled se zdi da bodo nekaj volivcev s tem pomikom NSi proti sredi dobili SDS in SLS (kot meni analitik Iršič), vendar dejansko temu ne bo tako, ker SLS in SDS ponujata samo en kup starih obrazov in predvsem že zastarelih idej.

  V tem kontekstu vidim predvsem veliko možnost za Domovinsko ligo, ki bo (če se bo držala obljubljenega) postala edina prava desna stranka v Sloveniji, in bi lahko pobrala precejšen del glasov NSi, kot tudi SDS in SLS, ki so se vse tri že do konca sprostituirale v slovenskem političnem prostoru. Seveda če bo Domovinska liga vztrajala v svojem prvotnem programu.

  • Lustrator

   Osebno močno podpiram idejo Domovinske lige, saj v njej vidim praktično poslednje upanje, da z SDS premaknejo Slovenijo ven iz rdečega totalitarnega primeža (nad obratom v NSi sem po odstavitvi Hojsa že obupal), ampak pričakovati, da bo Liga pobrala “precejšen del glasov Nsi”, je milo rečeno prismojeno. Nsi dandanes volijo le še krščanski socialisti (ja, tisti, ki so v veliki meri omogočili krvavo komunistično revolucijo od katere se še zdaj nismo opomogli) in pa tisti dezorientirani sicer dobromisleči krščanski demokrati, ki so ostali z glavami še nekje v časih spoštovanega dr. Bajuka.

   SDS se je “sprostituiral v slovenskem političnem prostoru”? Lahko ta drzen napad na edino opozicijsko stranko obraniš z argumenti sli si le še eden od anti-janša trolov?

   • Zoran Šuštar

    Nisem anti-janša, ampak Janša je SDS “zacementiral” na tiste procente ki jih vedno SDS dobi, in tudi po naslednjih volitvah ne bo nič drugače, dobil bo veliko glasov, vendar ne bo v vladi. Okoli sebe ima mlade, polne energije, prodorne, inteligentne ljudi, kot npr. Anže Logar in podobni, ki bi morali prevzeti iniciativi in vodstvo stranke, če bi hoteli dobiti močno večino na volitvah. Na teh starih politikih je “pripeto” preveč nekih kvazi bremen, ki jih upočasnujejo, in nikoli ne bodo mogli razviti “polne hitrosti”. Še bolj kot za Janšo to velja za Podobnika.

    • Lustrator

     Janša je SDS “zacementiral” na mesto najuspešnejše in najmočnejše stranke v Sloveniji in to je razlog, da levaki (domnevam da sam ne spadaš mednje) tako neprikrito navijajo, da bi se vodstvo stranke zamenjalo – recimo v smer kakšnega Cmerarja ali Tonina, ki bi ga kupili za 2 sendviča in dobro plačano službico.

     Kar pa se tiče Logarja: si slučajno opazil kako so nanj reagirali ljubljanski volivci (ki so doslej odločili še vsake volitve)? pazi, protikandidat je bil Zorangutan, ki se na zadnjih volitvah s svojo stranko ni uspel niti uvrstiti v parlament, pa je proti Logarju še vedno premočno zmagal že v prvem krogu. je kriv Anže? Nikakor. Tudi meni osebno je eden najboljših, najsposobnejših politikov-strokovnjakov v naši državi, a je to popolnoma nepomembno. Rdeči mediji, pravosodje, sindikati, civilne družbe, “umetniki” in ostali prisesanci na državne jasli brez problema za zmagovalca instalirajo še take klovne kot so bili Šerif, Cmero, Čmarec. Zadnja leta sem sicer vedno bolj prepričan, da uradni rezultati na volitvah nimajo niti več podlage v glasovalnih lističih. Rezultat DOMa na letošnjih evropskih volitvah in Požarja na parlamentarnih sta zelo jasna indica. Tudi, če bi bila njuna odstotka 10x višja, se mi glede na percepcijo javnosti, zdi premalo… Upam, da nas nekega dne vzame pod drognogled neodvisna tuja institucija – prepričan sem, da bodo odkrili marsikaj.

     • Common Sense

      Ja, mene je tudi malo presenetllo, da je Požar dobil tako malo glasov. Menda manj kot piratska stranka. Sploh zato, ker ni neznana oseba. Drugič, imel je čisto soliden program. Tretjič, bil je prisoten na soočenjih. A to očitno v Sloveniji ne šteje. Upam, da bo DOM dobil na naslednjih volitvah več (če bo še obstajal) kot na evropskih volitvah. Tudi njihov program v 10. točkah je razumen in pravzaprav sploh nič skrajen. Vmes pa bo še ena gospodarska kriza, Nemčija se že ohlaja…. Na koncu bo pa Janša drek pucal za levaki in spet ga bodo okrivili za ZUJF2. Ista zgodba, Slovenceljen se ničesar ne nauči.

     • rabbit

      Najprej je treba vedeti kdo je tipičen slovenski volivec. To je po mojem mnenju ženska stara okoli 55 let, ki ne voli po temu kaj ji govori denarnica ampak kako sama razume svet, ponavadi je ločena z otroki in ji vse kar ji levi govorijo se ji zdi tako kot da govorijo o njej, kako malo zasluži, kako je za vse sama in vidite rezultat, je tak kot je ,en bolj prismojen kot ta drug.
      Jaz sem v vseh teh letih, kar spremljam volitve dobila občutek da bolj lažeš Slovencu-ki, bolj mu obljubljaš in nič ne narediš rajši te imajo.

     • Zoran Šuštar

      Ja, je precej resnice na tem, kar praviš, na žalost. Ali je slovensko volilno telo res toliko “neinteligentno”, ali pa gre za kakšne malverzacije na volitvah, za katere ne vemo. Nekaj pa je: če bi blo Janšata kaj v hlačah, naj bi on kandidral na županskih volitvah, in če bi, sem prepričan, da bi spet zmagal stari župan. Ljubljansko volilno telo je nekaj specifičnega, je jugoslavija v malem, zato vedno zmagajo rdeči.

 • Lustrator

  “Sprememba bo šla v pozicioniranje NSi v sredino,”

  Hja, “sredina” je pri nas zelo širok pojem, saj so tam že SD, SMC, SAB, Desus in LMŠ (tudi Levica bi bila, če bi se ji to politično izplačalo pri svoji anarho-publiki). Tonin bi lahko povedal preprosto: gremo v rdečo vlado, pa bi s tem olajšal svojim počasnejšim volivcem tolmačenje te “sredine” s katero se samoidentificirajo prav vse naslednice KPS.

  • Dragan Krstič

   Predvsem SD ne more biti sredinska stranka ker ima svoje finančne podpirance iz vrst novokomponiranih tajkunov ki so pokradli družbeno premoženje. Levica se nikakor ne sme razglašati za sredinsko stranko ker bi v tem primeru izguibila svoje pristaše ki bi svoje simpatije poklonili SD. Levica je radikalno leva ker se članstvo zaveda da sega v bazen tistih iz Roga, Metelkove, FDV ter filozofskih levakov.Da pa bodo stranke SMC, Desus, SAB in LMŠ dolgoročno sploh obstale se bodo morale združiti.v eno stranko, verjetno kar v LMŠ.

   • Common Sense

    Se strinjam. Tudi zadnji stavek. Napoved Nsi pa bo ta proces še bolj pospešila.

   • Lustrator

    Če smo povsem iskreni, je VSA zgoraj našteta “sredina”, dejansko skrajno leva oziroma komunistična: prototalitarna in protievropska. Floskula “sredine”, ki jo komiji za kamuflažo uporabljajo poleg raznoraznih pridevnikov “socialni” in pa (še boljša) “demokrati”, je pač najnovejša izmed mask KPS, ki se je morala v novo državo ob svetovnem padcu komunizma pač morala nekako zakamuflirati.

    Kar se tiče združevanja rdečih strank v eno pa se ne strinjam: Z RAZLOGOM se je komunistična partija leta 90 začela fragmentirati, saj edino tako lahko nadaljuje z zavajanjem ljudstva o “demokratičnosti”, “razpršenosti” preko različnosti svojih poddomen, čeprav gre le za 50 odtenkov ene in iste rdeče, ki se vsakič znova zbira na parti/zanskih proslavah in sprejema ukrepe, ki nadaljujejo politiko vsem njim dragega Tita. Odkar namreč formalno(!) nismo več v enopartijskem sistemu, vsaka stranka formalno(!) nosi določeno odgovornost nad svojimi dejanji in več kot je strank, bolj razpršena je odgovornost. Dandanes v očeh javnosti torej nihče ni odgovoren za kriminal, ki se je odvijal pod tatinskimi tacami LDS, ZARES, SMS, DLGV, PS, SMC, LMŠ, ZL,… ker te stranke neprestano ugašajo in se rojevajo, čeprav gre dejansko le za znotrajpartijske migracije ali celo zgolj preimenovanje imen, kar je zadosti, da politično apatičnega, demokratično neosveščenega slovenclja potegneš za nos.

    Na demokratični strani teh umazanih političnih igric ni, saj ne sodijo na politični teren resne demokratične države; imaš SDS, krščanske demokrate (ok, ti so enkrat v 30 letih spremenili ime) in SLS. Slednji dve sta se žal že davno prodali režimu, a sta, če ne drugega, vsaj toliko pošteni do Slovencev, da nastopajo pod istim imenom in ljudje načeloma vedo kaj volijo – čeprav iskreno povedano besedna zveza “krščanski demokrati” nimajo več nikakršne zveze z njihovim današnjim kadrom in dejanji. Žal.

    • Dragan Krstič

     Združili se bodo kajti tem strankam razen LMŠ grozi da se na naslednjih volitvah ne bodo prebile v parlament. Z izpadom se ne bodo igrali ker to pomeni tudi razpad stranke. Če se jim rejting ne bo dvignil je združitev edina opcija.

     • Lustrator

      Lepo te prosim – projekt LMŠ je še bolj umetno napihnjen mehurček od SMC-ja in ima še bolj katastrofalno kadrovsko zasedbo od predsednika navzdol. Tudi njim so šteti dnevi – v trenutku, ko kakšna izmed rdečih piranh postane preveč pohlepna pri koritu, bo Čmarec s svojimi ničnimi pogajalskimi sposobnostmi izgubil stovček pod nogami in hops, nove volitve. Partija pa zadnje desetletje kot po tekočem traku ustanavlja nove in nove stranke in ugaša tiste, ki so jih celo butalci spregledali. V kolikor se to po dolgem času ne ponovi na naslednjih volitvah, je to zgolj znak, da jim je preprosto zmanjkalo novih obrazov celo med neuspešnimi dijaki lesarstva.

 • Zoran Šuštar

  Sicer pa vse skupaj kaže na to, da se Šarec in Tonin že dalj časa “pogovarjata”, kar pomeni lahko na vidiku predčasne volitve, oziroma kot je že nekdo zapisal, v vsakem primeru da NSi zamenja ZL v sedanji vladi. Ampak vse kaže na to, da tale vlada pomladi ne bo učakala in bodo volitve.

  NSi pa nikoli ni bila prava desna stranka, in nikoli ne bo, še posebej ne pod vodstvom Tonina. S takimi potezami bo zgubila še tistih 5 do 7 procentov, ki jih že sedaj stežka lovi.

  • Common Sense

   Če se pogovarjata, je to s strani Šarca pametna poteza. Tako drži izsiljevalsko Levico v negotovosti in si krije hrbet. Kaj bo Tonin zahteval v zameno je vprašanje. Politika je pa sicer ku*ba. Ne bi bil presenečen, če bi to res tako bilo.

 • soc

  Andrej Bajuk se obrača v grobu.

 • macon

  Na Financah menijo, da zna NSI zamenjati nekooperativnega Polmesca in njegove skrajneže v projektnem sodelovanju z levo vlado.

  • tohuvabohu

   To je plan B.

  • Lustrator

   Jasno. Destruktivna politika te vlade ne bo zaradi te zamenjave prav nič manj destruktivna, od tega bo profitiral le Šarec za utrjevanje videza “apolitičnosti in mostogradnje” čeprav je doslej med vsemi premierji najbolj izključujoč, v koalicijo pa bo dobil bolj ubogljive cucke, kot so bili Kordiševi neoboljševiki.

   Skratka karieristično motiviran samomor “krščanskih” “demokratov”, ki bo hkrati koristil tako globoki državi (ki za svoj obstoj nujno potrebuje ubogljive poslušne pudlje), kakor “Levici”, ki si bo med svojo proletarsko zapito srenjo spet povrnila ugled “upornika”.

  • karpelec

   …brez zapisa- samo na lepe oči.

 • bubamara

  Vsak, ki ni z Janšo je izdajalec ali vsak, ki je z Janšo je izdajalec ali demokracija ni za Butalce.

 • montyamp

  3.14zda izdajalska , za penzijo žveplenemu pritlikavcu bi še lastno mater prodal .
  Ka si retardirani Tonin misli da bo prišel do udbovskih omrežij in pokradenega denarja murglosrbske gverile , kar z levo roko .
  Pričakovati od atentatorjev , zločincev in morilcev , neke civilizirane odzive , to se pametnemu zgoditi ne more .
  V Sloveniji še nimamo ustanov ki bi sprejemale izdajalce in blazneže ki žagajo vejo na kateri sedijo , EGO-bolezen brez dobrih svetovalcev prej ali slej udari , na kandelaber .

 • montyamp

  TONIN , ŽVEPLENI SI BO S TEBOJ OBRISAL TAZADNJO .
  Seveda te potem ne bo opral in obesil po gorenjsko , boš odšel kot udbovski stranski učinek , za hrano murglosrbskim amebam .

 • Dragan Krstič

  So me pa včeraj izredno razočarali poslanci SDS ki naj bi skupaj z SD glasovali za priznanje kilometrin poslancem in ne kot dosedaj plačilo stroškov prevozov po železniški ali avtobusni tarifi. Žalostno je, da se dajejo v zobe svojim volivcem in vsej Sloveniji za 150 do 200€ več. POPTV je poleg Židana ob tej temi pokazal na videu še klopi poslancev SDS. Še en strel v koleno za SDS.

  • Common Sense

   Drži. A glej ga zlomka, pogojno je glasovala proti nSi in proti je bila Levica. Dve zapriseženi nasprotnici:) Vsi drugi so bili za;)

 • Vlado77

  Poimenovanje žlahtna desnica je diseglo svoj cilj. Tudi očitek, da so v senci JJ seveda. Njihov cilj ( Murgle) pa je uničiti desnico, Ko je ena Nsi v vladi jim bomo dali drobtinice in bomo mirno delali naprej. Dolgoročno je edina prava pot okrepiti denico in volivce. Prepričati tiste desne ,ki ne volijo prav zaradi takih neumnih krmarjenj. Stranka , če kaj velja mora imeti viziji in delovati na principih od katerih ne kar tako odstopa. Kako se bodo dogovorili glede LGBTQ, tradicionalne družine, splav, proruske politike (tradicionalna kapelica) – nemogoče- razen če želijo , da se jim volivna baza odreče ali jim obrne hrbet. Da so v senci Janše je teorije zarore na katero nasedajo. Desnica živi prav zaradi JJ in SDS sicer je ne bi bilo. Nsi pa mora prebiti mejo 10% s nagovarjanjem svojih volivcev,ki ostajajo doma, Janša s tem nima nič. Očitno Tonina nadlajujej mantro svoje “mame” Ljudmile – napad tradicionalnih zaveznikov in ljubljenje “ruke” tradicionalnim nasprotnikom. Posledično desnica zgublja in tako nikoli ne bo prevzela oblasti.

  • tohuvabohu

   Čakamo samo še, da se v NSI včlani murglski piroman.

 • Ryuk

  Najpogosteje izrečena laž v politiki: “Mi nismo ne levi, ne desni (ampak sredinski) in presegamo tovrstne delitve.”

  • Lustrator

   Brez tega stavka komiji ne bi dobili niti enih volitev. Žal slovenceljska teleta padajo na te prozorne floskule, pa čeprav ti isti, ki jim jih servirajo, ponosno paradirajo v rdečezvezdnih majicah in pojejo “Slovenija sovjetska bodeš ti!”

 • IZBIRA

  Gre za pragmatično uistosmerjanje v komunistični politični krog, ki je zgodovinsko zmagal v boju za oblast in bo dominanten v Sloveniji in jim s tem omogoča obstoj. Ostali bodo obtičali na obrobju in odmrli. To je dejsvo. Levo-desno je v Sloveniji samo pri vožnji na cestah.

 • Dragan Krstič

  Če se NSi speča z levaki bo to v prvi vrsti koristilo SDS ker bo kar veliko volivcev NSi prenehalo simpatizirati to stranko.

  • Common Sense

   Bingo. SDS bi morala biti modro tiho in sploh ne kaj preveč komentirati. SDS enostavno ne more izgubiti ob tej potezi. Lahko pa potencialno kaj pridobi, da na naslednjih volitvah vseeno malo lažje sestavi koalicijo. Ker ob naši trenutni parlamentarni matematiki enega “sredinca” je treba imeti v koaliciji, sicer se matematika ne izide. Potem je pa bolje imeti enega “desnega” sredinca, kot npr. Korla ali bog ne daj kakšno šiviljo Lenčico. Kdo misli, da bo SDS+SLS dobila preko 50% na naslednjih volitvah (ob istem volilnem sistemu) je prevelik optimist. Torej bo treba sklepati koalicijo. S kom že?

   • Dragan Krstič

    Če Šarec ne bo naredil res velikih napak bo sledeča koalicija zelo verjetno LMŠ+SDS, vsi ostali bodo opozicija. Mooče bo Šarec vzel še NSi saj je Tonin njegov soobčan.

    • Common Sense

     Ja, samo stare zamere bodo morali pokopati. Glede na to kakšen ego ima Šarec in kako velik narcis je, močno dvomim, da bo uspel potlačiti svojo jezo nad Janšo in SDS. Močno močno dvomim. Morda pa se motim, a se bo potem pokazal kot večji pragmatik kot sem mislil, da je.

 • Zombi Gartner

  NSi je najbolj pokvarjena stranka v zgodovini Slovenije. Svoje riti premetavajo tja kjer imajo največ koristi.
  Takim kot so NSi ni za vrjet prav nič.
  Če bi imeli hrbtenico bi šli sedaj z SDS v koalicijo… Pa so jim obrnili hrbet.
  Pokvarjenci podalšana roka Rdečih zvezd.

 • devote

  rdeči in črni zopet skupaj… nič novega. Adijo Nsi, pa bil sem vaš simpatizer, občasno sem vas volil. nikoli več!

  • Janez Korenjak

   Pa dobro, kaj si bil tako na dnu ali pijan, da si volil to “žlahtno” kučanovo “desnico”? Ne razumem, da jih narod ne spregleda, parazite podtaknjene.

 • ajevsenak

  To je »premik« tja, kjer so že ves čas (po obračunu z dr. Bajukom). Spomnimo se, po izdajalski združitvi SLS in SKD za namenom zrušenja večinskega volilnega sistema, je dr. Bajuk protestno zapustil SKD in žal, iz usmiljenja, vzel v novoustanovljeno Nsi »odpikanega« Peterleta in njegovo skupino koritarjev, ki je SKD tudi uničila. Ti koritarji, na čelu z (zopet eno) Peterletovo tajnico (po Čadonički in Tovšakovi) Novakovo, so dr. Bajuka izrinili in zapeljali stranko v »žlahtne« vode. Tonin je samo nova reinkarnacija teh koritarjev, ki bi, za drobtine z bogatinove mize, prodali vse in še lastno mater povrhu. Žal je tako.
  »Premik« torej le bolj jasno kaže pravi obraz klike, ki na kocbekovski način znova in znova vara naivne katoliške volivce in se prodaja murglski mafiji in bi se enako prodala katerikoli kliki pri oblastnem koritu. Upajmo, da bo to odprlo oči naivnežem, ki tem kruhoborcem vztrajno nasedajo, v imenu nekakšnega krščanstva, ki ga v resnici nikjer ni.
  Novakova, Tonin, Ilc, Horvat, preVrtovec & co pač niso ljudje vredni zaupanja. Pri takšnih »prijateljih sovražnikov ne potrebuješ. Ja, oni bi sodelovali z SDS, ampak brez JJ. Le od kod ta slaba vest? Po vseh »nožih v hrbet« Janši, to ne bi smelo nikogar več presenečati. Po »križanem« pljuvati je res »krščansko, kajne?
  Rešitve s takšnimi »pomladniškimi« podtaknjenci pač ni mogoče pričakovati. Zmaga z lažjo je pač vedno Pirova zmaga. Prej kot bo te lažnive igre konec, bolje bo za vse. Upajmo.

 • Amerikanc

  Ja, to je v skladu z njihovo poltiko, saj so že večkrat dobili ” sredinec v dupe”.

 • freedomfighter

  Pohvalno…nsi na naslednjih volitvah ponovno dobi moj glas

  • wert

   Misliš, da tule koga briga, kaj boš ti prepotentnež volil ?
   Lahko tudi žabo voliš.

   • freedomfighter

    Ja tebe zgleda drugace nebi komentiral…ne vem kje si pa.prisel do prepotentnez…a sploh ves kaj to pomeni revcek?

  • pupa

   5714 comments 1062 votes 18,5%

   Slab kaliber, ki bi potegnil volilce za seboj.

   • freedomfighter

    Hahah a vi tu tekmujete za volilce hahah zabavno

   • Perkele

    Se pravi, bo imela SDS na naslednjih volitvah dobrih 80 % podpore.

    Dobr ga sekate!

 • xtc

  NSi odhaja trdno po isti politićni poti kot “Mostograditeljska SLS”,natto še SKD in nato še KD.
  Skratkakučanovi podtaknjenci na desnici.
  Sicer pa:::::::::::::::::::::: kaj je politična sredina?Torej niso ne levi ne desni,kaj potem so Hemafriditi?
  Dejmo se že enkra postaviti v realnost SREDINSKIH strank NI,ker pomeni,da niso ne levi ne desni pač pa nekaj kar ne obstaja.
  Seveda pa je v SLO vse kar je bolj desno od SD ultra desnica.
  SD=KPS pa je zmerna “sredinska” stranka, normalni držav bi SLO leve in kao “liberalne” stranke sodile med trdo levičarske stranke.
  Upam le,da tale hipokritska stranka čim preje izgine iz političnega zemljevida.
  Je pa treba opozoriti na možnost”združevanja NSi z “Levosredinskimi strankami” v nek nov LDS,ki je v interesu Kučana,kot nek nov SZDL v katerem so vse stranke-ampask glavno besedo ima pa CK ZKS šef.
  Zato me niti ne čudijo zadnji vse bolj obupani kriki na levici ,da bi bilo treba SDS prepovedati ker gre za neofašistično in neonacistično stranko vendar nihče od levih bebcev ne zna povedati kaj ima v programu neonacističnega.
  Definitivno pa bo naslednja huda kriza zelo dobro počistila SLo politično sceno in pobrisala z večino “fake” strank.
  Ko bo kriza huda in ko nebo več denarja za podpornike,ker ne bo se bodo tudi razmere začele urejati same po sebi.

 • Janez Korenjak

  Žlathna prasica, pardon, “desnica” NSi bi se že počasi lahko potegnila iz Kučanove riti, če sploh želi prestopiti parlamentarni prag v bodoče.

  • Stric iz ozadja

   Glede na to, da se njihov rezultat od izpada iz parlamenta leta 2008 na vsakih volitvah povecuje, jim Kucanova rit dobro dene.

 • Olga101

  Mostogradnja s komunisti vodi v prepad! Je žaljiva za žrtve genocida!

  • Stric iz ozadja

   Glavna krivda je na volilcih, ki se jim ni dalo priti na referendum. Udelezba je bila 11.56%, kar je sramotno malo, pri cemer je proti glasovalo vec kot 67% tistih, ki so prisli.

 • Olga101

  Danes glejte serijo na HTV1 ob 20.05 Vojna pred vojno! Tudi za Tonina bi bilo dobro, da si jo ogleda, da bi vedel, s kom sodeluje!

 • tomnidari

  Dajte me prosim tisti bolje poučeni malo podučit? Kako je lahko neka stranka desna samo zato, ker njeni člani hodijo v cerkev, na drugi strani, pa imamo stranke ki glih tako hodijo v cerkev, pa jih označujemo kot skrajno leve? OK v drugem primeru je govor o mošeji.

 • Janez Kepic-Kern

  MENI OSEBNO, Jnez Kepic-Kernu
  se zdi NSI
  tako malopomembna stranka
  – DA SE LAHKO KAR – SAMOUKINE.
  Najbrž nihče še opazil ne bi, da jih ni več. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  Tudi NSI TONINA IN
  NS L. NOVAKOVO
  IMATA VALTER BRANSLLAV IN F. TUNEK – ZELO RADA, L.R. JANEZ .KERN KOMENDA