Krščanski demokrati niso zbrali dovolj glasov za interpelacijo kulturne ministrice

Za parlamentarno preiskavo balkanskih poslov Roberta Goloba in Gen-I potrebuje Slovenska demokratska stranka podpise NSi.

V NSi ne bodo vložili interpelacije zoper kulturno ministrico Vrečko. Na voljo imajo zgolj osem poslancev, potrebovali pa bi jih deset. Poslanci največje opozicijske stranke svoje podpise sicer pogojujejo s podpisi NSi za interpelacijo vlade. V NSi sicer ne izključujejo možnosti prispevanja podpisov za interpelacijo vlade, vendar pa bi pred tem želeli videti vsebino. 

V Nsi-ju so potem, ko je vlada sprejela odločitev, da združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije, odločili za interpelacijo kulturne ministrice Aste Vrečko ter jo v sopodpis poslali poslancema narodnih manjšin ter SDS-u. Število poslancev NSi namreč ne zadostuje, saj jih ima osem, za vložitev interpelacije pa jih je potrebnih deset. Poslanca manjšin podpisov nista želela prispevati, v največji opozicijski stranki pa so pristali na prispevanje podpisov, a le te pogojevali s tem, da vsi poslanci NSi-ja prispevajo podpise k interpelaciji celotne vlade Roberta Goloba, poroča STA.

V NSi-ju o podpori interpelaciji vlade še razmišljajo. Janez Janša je na družbenih omrežjih danes sporočil, da gre v primeru interpelacije zoper celotno vlado za razpravo o delu vlade, ne pa za konstruktivno nezaupnico. Le-ta v skladu s poslovnikom lahko sledi razpravi, kar sicer ni običajno, kar so predsedniku NSi-ja Mateju Toninu in generalnemu sekretarju stranke Robertu Ilcu na sestanku že predstavili.

NSi ni zbrala dovolj glasov za vložitev interpelacije zoper Asto Vrečko. (Foto: Facebook)

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je danes poudaril, da gre v primeru cel dan trajajoče razprave o interpelaciji o delu vlade za tako močno orodje opozicije, da je zadevo nujno potrebno zaključiti s predlogom za konstruktivno nezaupnico vladi. Na vprašanje, če največja opozicijska stranka sprejme odločitev, da bo vložila interpelacijo vlade, ali bi podporo le-tej v NSi-ju pogojevali s podpisi k interpelaciji ministrice Vrečko, pa vodja poslanske skupine NSi ni želel enoznačno odgovoriti. Interpelacijo o vladnem delu lahko sicer vloži vsaj deset poslancev, SDS pa jih ima na voljo 27, zato podpisov poslancev NSi-ja ne potrebuje.

Domen Mezeg