fbpx

Pokopano upanje za boljši rezultat desnice: NSi gre s svojo listo na volitve v Evropski parlament

Foto: Twitter

Stranka NSi se sama podaja na evropske volitve. Nosilka liste bo Ljudmila Novak. Izvršilni odbor stranke NSi je na tajnih volitvah določil naslednji vrstni red na listi: Ljudmila Novak, Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec in Katja Berk Bevc, je na Twitterju sporočil predsednik stranke Matej Tonin.

Kot kaže, se je skupen nastop NSi in SLS na volitvah v Evropski parlament razblinil, saj so na včerajšnjem izvršilnem odboru NSi določili prvih šest kandidatov, še dva kandidata iz civilne družbe pa bodo dodali naknadno, a njunih imen stranka še ni razkrila. Med njima se omenja nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka.

S tem, ko je izvršilni odbor za nosilko določil Ljudmilo Novak, je končal tekmo med njo in Lojzetom Peterletom, ki se bo po treh mandatih evropskega poslanca za novega potegoval s tretjega mesta na listi.

Skupna lista NSi in SLS je prinesla desnici dva poslanca
Spomnimo, da je skupna lista NSi in SLS na volitvah v Evropski parlament leta 2014 desnici prinesla dva poslanca – to sta Lojze Peterle in Franc Bogovič. Sodelovanje obeh strank je torej preizkušen recept in ključ do boljšega rezultata desnice kot celote. S samostojnima nastopoma na volitvah pa se jima obeta zgolj en izvoljen evroposlanec – pa še za tega se bodo morali zelo potruditi.

Skupna lista NSi in SLS je dala dva evropska poslanca. (Foto: STA)

Od ponedeljka je sicer že mogoče vlagati kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 26. maja. Kandidature lahko predlagajo politične stranke in volivci, vložiti jih bo mogoče do 26. aprila, poroča STA. Na listi kandidatov je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslancev se voli iz Slovenije, torej osem.

H. M.