NSi se bo izogibala interpelacijam

Predsednik NSi Matej Tonin (Foto: STA)

V petek je stranka SDS vložila interpelacijo proti celotni vladi Roberta Goloba. Očitajo ji vrsto napak, prvenstveno pa ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in Urada vlade Republike Slovenije za demografijo kot tudi drugih ravnanj, ki so v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije ali zavezami Golobove vlade iz lastne koalicijske pogodbe. Interpelacijo so vložili s 27 podpisi, torej ne potrebujejo podpisov stranke NSi, ki pa je danes na novinarski konferenci dejala, da podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispevala. 

Predsednik NSi Matej Tonin je ob tem dejal, da mora odgovorna opozicija z vlado tekmovati v boljših rešitvah in ne v kritiziranju. Interpelacija bo po njegovem mnenju le še okrepila vladno koalicijo. V NSi pa so z vlado pripravljeni sodelovati pri zdravstveni reformi. Ob tem je potrebno spomniti, da so očitno še pred enim mesecem menili drugače, saj so želeli vložiti interpelacijo zoper kulturno ministrico Asto Vrečko zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve (zaradi premalo glasov je niso mogli), kar je tudi ena izmed glavnih razlogov za vložitev interpelacije proti celotni vladi.

To, da niso uspeli zbrati dovolj podpisov za napovedano interpelacijo ministrice za kulturo Asto Vrečko, je NSi postavilo v okoliščino, da so ponovno premislili o svoji politiki in se učili na lastnih napakah, je dejal Tonin. Odmaknili so se od politike “proti” in jo preoblikovali v politiko “za”. “Ko bomo vsi skupaj osvojili to točko, potem bo desna sredina znova začela zmagovati in v NSi čutimo pač dolžnost, da če drugi tega ne vidijo, mi sami naredimo prvi korak v to smer,” je dejal. Glede interpelacije pa je bil Janez Janša jasen, da ne pomeni odstavitev vlade, ampak le poskus klica k razumu, saj so množični protesti, serija podražitev, razpad zdravstvenega sistema in sistema plač kot tudi ukinitev urada za demografijo dokaz, da so poteze Golobove vlade “izjemno škodljive in spodjedajo temelje slovenske države”.

Foto: STA

NSI obljubila, da se bo izogibala orodju opozicij v demokratičnih državah – interpelacijam
Ker NSi ni izbrala dovolj podpisov za interpelacijo ministrice (potrebujejo jih vsaj deset, imajo jih sedem), so dejali, da so zato v obravnavo predlagali priporočila za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Na takšen način bodo tudi parlamentarce prisilili k temu, da se opredeljujejo o konkretnih politikah, meni. Sami se bodo v prihodnje izogibali interpelacijam, obljublja Tonin. Interpelacija pa je sicer močno parlamentarno orodje, ki ga ima na voljo opozicija pri nadzoru dela izvršne veje oblasti.

Spomnimo, da imela tudi Janševa vlada podobne interpelacije, ko še ni bilo niti 100 dni vlade, pa takrat nihče ni govoril, da gre opozicija prek zdravega razuma, da gre za domišljijski spis, ampak se je te interpelacije celo nekako podpiralo, je poudarila Jelka Godec in opomnila, da je interpelacija orodje opozicije, da opozori vlado in koalicijo, da razmisli o svojih dejanjih.

Sara Kovač