[Nujna novica] SDS danes odloča o interpelaciji Tanje Fajon zaradi zlorabe diplomatske mreže!

Zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: STA)

V SDS bodo danes odločali o vložitvi interpelacije zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon zaradi zlorabe diplomatske mreže RS za selektivno zbiranje podpisov za vložitev kandidatur za predsednika republike.

Spomnimo, Ministrstvo za notranje zadeve je ministrstvom in upravnim enotam naložilo, naj obrazec Pirc Musarjeve za zbiranje podpore prepošljejo po diplomatskih in konzularnim predstavništvih, zavodih, bolnišnicah, domovih in drugih ustanovah. Resorji so to res naredili in sprožili pravo PR kampanjo za kandidatko, seveda za naš denar.

Najprej se je obvestilo znašlo v največji zdravstveni ustanovi – Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani z nekaj tisoč zaposlenimi  – ministrstvo za zdravje zadeve ni komentiralo, je pa jasno, da je upoštevalo navodilo MNZ.

Zbiranje podpisov na UKC (Foto: Twitter)

Med drugim je Ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za kandidaturo za predsedniške volitve, na kar je prvi opozoril predsednik SDS Janez Janša, ki je objavil diplomatsko depešo, kjer Ministrstvo za zunanje zadeve diplomatsko-konzularnim predstavništvom nalaga, naj posredujejo naslov za prejemanje obrazcev podpore za predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar.

Z MZZ so po Janševi objavi depeše sporočili, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev, poroča STA.

Delo je takrat poročalo, da je fotografijo omenjene depeše posnel slovenski veleposlanik v ZDA Tone Kajzer na svojem službenem računalniku v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, za kar pa niso imeli nobenih dokazov.

Pri Delu so s tem želeli priročno prikriti resnično zgodbo iz ozadja, in sicer, da je ministrica za zunanje zadeve hudo zlorabila svoj položaj, ko je dovolila, da se zbirajo podpisi med diplomatskim osebjem za eno samo kandidatko. Gre za velik škandal, saj s tem državna institucija sili javne uslužbence, da pomagajo zbirati podpise za vladajočim ideološko in politično ljubo kandidatko, ki jo je podprl tudi glavni mecen Tanje Fajon, predzadnji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan.

To je huda zloraba položaja in javne institucije. Gre za enega največjih volilnih škandalov, odkar imamo demokratične volitve, saj kar resorji zbirajo podpise za eno samo stranko, ne pa za druge, kar bi se moralo zgoditi po uradni dolžnosti  – če zbirajo podpise za enega, potem morajo zbirati za vse, saj je drugače nemogoče zagotoviti videz nepristranskosti institucije.

Tanja Fajon si ministrstvo očitno predstavlja kot svojo lastno kraljestvo, kjer lahko pristransko pomaga svojim političnim sopotnikom.

Andrej Žitnik