10 tisoč evrov kazni za upodobitev Macrona kot Hitlerja: V Sloveniji se takšne upodobitve razume kot satira!?

V Franciji so ostro sankcionirali tistega, ki je Macrona upodobil kot Hitlerja, v Sloveniji pa upodobitve Janše kot Hitlerja ostajajo nekaznovane. (Foto: youtube, Maribor24)

“Očitno so ekstremisti tako v Franciji kot pri nas. Z eno razliko: da jih tam ne podpirajo sodišča. Še manj pa, da bi jih podpirale opozicijske stranke, tako kot pri nas to delajo stranka SD, stranka LMŠ in stranka Levica,” se je direktor Ukoma Uroš Urbanija odzval na novico, da so Francozu, ki je francoskega predsednika Emmanuela Macrona na plakatu ovekovečil kot Hitlerja in nasprotoval covidnim ukrepom, zaračunali kazen v višini deset tisoč evrov, obenem pa  bo moral kriti tudi sodne stroške. 

Gre za razsodbo sodišča na jugu Francije. Takšna odločitev je bila sprejeta zaradi “javne razžalitve” predsednika Emmanuela Macrona. Upodobitev Macrona kot Adolfa Hitlerja je bila akcija v sklopu protestov proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja covida-19. Tožilec je na sodišču ob tem zatrdil, da upodobitev Michela-Angeja Florija kaže “jasno željo po škodovanju”. Francoski predsednik je sicer tožil Fiorija po tem, ko je ta konec julija sporno upodobitev razstavil na dveh velikih oglasnih panojih, na vpadnici v mesto Toulon, poroča RT.

Upodobitev prikazuje Macrona v uniformi in z brki nacističnega voditelja, ki daje ukaze: “Ubogaj, cepi se!” Kratica predsednikove stranke – LREM (“Naprej, republika”) je bila na upodobitvi prav tako spremenjena – da je zadobila obliko svastike. Avstrijski medij Steiermark.orf.at pa navaja, da je v Avstriji moški grozil tamkajšnjemu kanclerju Sebastianu Kurzu. Temu je prek Facebooka sporočil: “Samo še enkrat bom rekel Sebastian, razstrelil te bom!” V četrtek so pisca namestili v zavod za duševno motene prestopnike v Gradcu. 

Tako se dela v “jedrni Evropi” s tistimi, ki javno žalijo ali grozijo državnikom, medtem ko pri nas, kjer imamo po prepričanju mnogih nekakšno “diktaturo”, lahko tovrstni osebki s svojim početjem nemoteno nadaljujejo in si dajejo duška do onemoglosti. Znano pa je, da grožnje lahko kaj hitro preidejo v fizično nasilje, kar smo v zadnjem času dejansko tudi izkusili. Govora je o razbijaških protestih pred hramom demokracije v Ljubljani, ko so po zraku letele granitne kocke in pirotehnična sredstva, in ko je bilo poškodovano poslopje parlamenta ter je huligan pljunil naravnost v objektiv kamere naše medijske hiše. Spomnimo tudi na pljuvaško akcijo protestnice Anice Bidar, v sklopu katere so bili popljuvani nekateri vidni politiki.

Žena premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je prejela grožnje s smrtjo. (Foto: sta, Nova24TV)

Tožilci in sodniki pa ob takšnih dogodkih pogosto ostajajo križem rok. Pri nas se le redko zgodi kaj v smeri nadaljnjega preprečevanja groženj, žaljenja in fizičnega nasilja. Spomnimo na nekaj škandaloznih primerov iz preteklosti, ko se je zmerjalo in grozilo vidnim slovenskim politikom, zlasti Janši. Med drugim smo navedli pismo, ki ga je prejela Janševa žena Urška Bačovnik, v katerem ji je neznanec grozil, da jo bo zaklal, ob tem pa priložil še fotografijo sekire in orodja za sekanje kokošjih glav. Spomnimo tudi na levičarskega skrajneža Ludvika Tomšiča, ki je med drugim dejal: “Janšo je treba samo ubit, pa nič drugega. Dela zgago 30 let, porkamadona.” 

Na fasadi mariborske pekarne je bil Janša upodobljen kot Hitler. (Foto: Maribor24)

Obenem je še dejal: “Belogardisti v Barbara rov edina opcija”. Spomnimo, kako je na nekem sestanku leta 2012 nekdanji vodja Udbe in eden glavnih stricev iz ozadja Janez Zemljarič razburjeno udarjal s pestjo po delovnem pultu in vpil: “Janšo je treba ubit, ubit, ubit.” Podobna srečanja, na katerih se je razpredalo o morebitni likvidaciji Janše, se je pod pokroviteljstvom zloglasnega Zemljariča organiziralo že v 90. letih prejšnjega stoletja.

Grozilni napisi postajajo vse bolj nasilni. (Foto: Nova24TV)

Spomnimo še na nedavno zmerjanje ene izmed protivladnih protestnic, ki je vpila proti ministru Mateju Toninu in NSi v povezavi s cepljenjem: “Genocidni NSi, packi nagravžni, lažeš kot pes teče.” Obrnila se je tudi na Janšo: “Janez Janša, tukej prid, žval nagravžna, sem pridi, pa povej, zakaj nas ubijaš!” Spomnimo tudi na napise “Smrt Janši!” in “Janša bolnik, crkni v mukah”,  ki jih lahko srečamo tako po Ljubljani kot tudi drugod po Sloveniji. Spomnimo pa še na grafit Janše v podobi Hitlerja na fasadi pekarne v Mariboru in na žaljive naslovnice tednika Mladine, na katerih so Janšo upodobili kot Hitlerja s pripisom “Juden raus!”.

Grožnje s smrtjo (Foto: družbena omrežja)

Domen Mezeg