fbpx

Telekomovi okostnjaki: Kako je Žurga zahtevala provizijo za njenega brokerja Knoblicha, čeprav so že izbrali drugo zavarovalnico!

Vida Žurga

Vida Žurga je lani prenesla Telekomovo pogodbo o D&O zavarovanjih (gre za zavarovanje članov uprave in nadzornih svetov) na Thomasa Knoblicha. Limit tega zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav je 30 milijonov evrov. Lani so iz naslova tega zavarovanja v primeru tožb zoper upravo Bojana Dremlja plačali 5 milijonov evrov (2,5 milijona odškodnine in 2,5 milijona za odvetnike).  

Za letošnje leto je bilo treba zavarovanje obnoviti, ponudbo sta oddala dva: Zavarovalnica Triglav in Thomas Knoblich kot zastopnik tuje zavarovalnice. Ker je bila ugodnejša ponudba Zavarovalnice Triglav je bila ta tudi izbrana, torej ni bilo potrebe po izplačilu zavarovalne provizije. Zavarovalna premija je 550 tisoč evrov, kar znese ob 8-odsotni proviziji 50 tisočakov za zavarovalnega brokerja. Ker pa je ponudbo pripravila direktno Zavarovalnica Triglav, je Gorazd Jenko upravi Telekoma sporočil, da jim ni treba plačati provizije zavarovalnemu brokerju.

A Vida Žurga je k Jenku poslala enega svojega tesnih sodelavcev (po naših informacijah naj bi šlo za šefa nabave, logistike in nepremičnin Petra Jegliča), ki je v imenu uprave zahteval, da se sicer res izbere cenovno ugodnejšo ponudbo Zavarovalnice Triglav, da pa se Knoblichu vseeno izplača provizija 50 tisočakov. Jenko je to zavrnil, saj Knoblich ni v ničemer sodeloval pri pripravi ponudbe in predlagal Telekomu, naj izplačajo samo polovično provizijo, torej 4 odstotke. Iz uprave so nato dobili sporočilo: Vida vztraja pri izplačilu polne, osemodstotne provizije za posrednika Knoblicha. Knoblichu so tako izplačali 50 tisočakov. Vprašanja, ali so s primerom seznanjeni, in kako bodo ukrepali, smo že poslali tudi pristojnim organom pregona.

Vida Žurga in Damir Črnčec. (Foto: Fakulteta za državne študije)

Naj spomnimo: V medijih smo lahko v preteklosti že večkrat brali o sumljivih in nečednih poslih, ki so se dogajali v državnem podjetju Telekom Slovenije v času vlade Marjana Šarca po prihodu Vide Žurga na mesto članice uprave Telekoma Slovenije. Na mesto članice uprave jo je nastavil Damir Črnčec, Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost in njen mentor pri doktorski disertaciji. Naloga slednje je bila zato skrb za interese tako LMŠ kot Črnčeca osebno. Marca 2019 je bila Žurgova na kosilu s predsednikom uprave zavarovalnice Triglav Andrejem Slaparjem, tema pogovora je bila, kako se lahko pooblastilo prenese na drugega brokerja.

Žurgova je pooblastila prenesla na avstrijskega brokerja Thomasa Knoblicha, pri katerem je zaposlen njen partner
7. maja istega leta, torej tri mesece po nastopu njenega mandata, je Žurgova odpovedala pooblastilo brokerju FT Pretium, konec leta pa še Nadi Klemenčič oziroma podjetju Za&Svet. FT Pretium je zagrozil s tožbo in zahteval spoštovanje trimesečnega odpovednega roka. 7. avgusta je ostal brez pooblastila. 12. avgusta, torej pet dni po prenehanju pooblastila, je Žurgova pooblastilo dala Thomasu Knoblichu z Dunaja. Zanimivo je, da pri njem po pogodbi dela sin uglednega pravnika dr. Šimeta IvanjkaLeo Ivanjko, partner Žurge, s katerim ima enega otroka. S tem dnem je začela Zavarovalnica Triglav svoje obveznosti v višini 12 tisoč evrov na mesec nakazovati Knoblichu. Pogodba o zavarovanju je ostala ista, nespremenjena, samo prejemnik provizije se je zamenjal.

Odziv na članek
V sredo, 14. aprila 2021, sta bila na spletnih straneh www.nova24tv.si objavljena dva prispevka, v katerih je avtorica navedla nekaj trditev, ki jih Vida Žurga odločno zanika. Novi zavarovalni posrednik za Telekom Slovenije je bil izbran skladno z internimi akti, postopek pa so vodile strokovne službe, tako da ne drži, da naj bi bil izbran zaradi domnevnih povezav med posrednikom in partnerjem Vide Žurga. Ne drži, da je bila Vida Žurga marca 2019 na kosilu s predsednikom uprave Zavarovalnice Triglav Andrejem Slaparjem, kjer naj bi bila tema pogovora, kako se lahko pooblastilo prenese na drugega brokerja. Prav tako ne drži, da naj bi mu povedala, da avstrijski posrednik zahteva 12-odstotno provizijo oziroma 18 tisoč evrov mesečno. Skladno z zakonom je zavezanec za plačilo provizije zavarovalnemu posredniku zavarovalnica. Zavarovalnica pa provizije izplačuje skladno s svojimi internimi akti.

 

Popravek:Ne drži, da ima Leo Ivanjko sklenjeno pogodbo z avstrijskim brokerjem Thomasom Knoblichem.

Leo Ivanjko, zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o.

 

Sara Kovač