Ali bo stranko Levica uničila afera poslanke Nataše Sukič?

Datum:

Stranka Levica postaja vedno bolj priljubljena na levem političnem polu. Stranka, ki velikokrat razburja slovensko javnost z izjavami, se do sedaj še ni ujela v večje afere. Po naših informacijah se to lahko zelo hitro spremeni. Izvedeli smo ekskluzivno informacijo, da je v obdobju 2007-2012 lezbična sekcija LL v organizaciji ŠKUC-a, prejela več sto tisoč evrov evropskih sredstev. Pri razpisu je po besedah žvižgačev odločilno vlogo odigrala ena izmed tesnih prijateljic Sukičeve, saj je zasedala mesto v komisiji. Na tem razpisu ni bil izbran projekt za pomoč najbolj nadarjenim otrokom iz najšibkejših družin ljubljanske regije. Na vprašanje, komu bo namenila sredstva, je Sukičeva vzvišeno odgovorila, da za brošure in plakate za promocijo LGBT.

Nataša Sukič velja skupaj s pisateljico Suzano Tratnik za pionirko gibanja LGBT v Sloveniji. Leta 1987 je sodelovala pri ustanovitvi lezbične skupine LL v okviru feministične skupine LILIT. Januarja 1988 se je skupina osamosvojila in ustanovili so Lezbično sekcijo LL pri Društvu ŠKUC. Od takrat je aktivna borka za pravice LGBT skupnosti. Leta 1993 je sodelovala pri zasedbi Metelkove. V nekdanji stavbi Lovci je z aktivistkami ustanovila prvi lezbični klub v tem prostoru, Monokel. Od leta 1988 je veljala za prvo žensko didžejko v Sloveniji. Delovala je kot rezidentka v klubu K4.

Velja za pobudnico ustanovitve lezbične knjižne zbirke Vizibilija pri založbi ŠKUC, katere odgovorna urednica je bila med leti 1998 in 2005. V preteklosti je urejala Lezbomanijo, radijsko oddajo o lezbijkah, gejih in trans ostalih na Radiu Študent. Med leti 1997 do 2001 je delovala v Cankarjevem domu. Bila je vodja odnosov z javnostmi za gledališko dejavnost ter v.d. vodje programa za kulturno vzgojo in humanistiko ter vodja projektov kulturne vzgoje in humanistike v Cankarjevem domu. Od leta 2001 do 2004 je bila direktorica Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

Kulturni aktivist Marko Brecelj: Nataša Sukič obvlada politične intrige, je nesposobna in je pomagala etatizirati nevladni sektor ter ga birokratizirati
Nataša Sukič je doživela bizarno zgodbo, ko so ji člani sveta CNVOS prepovedali vstop v lastno pisarno. Decembra 2004 se je Sukičeva odpravila v službo in podpisala pogodbo za nadaljnje delo kot direktorica CNVOS. Izbrana je bila med 38 kandidati, kot je povedala sama. A so ji njeno nadaljnjo vladavino na CNVOS preprečili primorski aktivisti, med katerimi je bil kantavtor in pevec skupine Buldožer Marko Brecelj.

Takratni član sveta je skupaj še z nekaj člani CNVOS ponoči zamenjal ključavnice, da Sukičeva ni mogla vstopiti v stavbo. Brecelj je za Delo povedal, da so na izredni seji konec novembra 2004 sklenili, da Sukičevi ne bodo podaljšali pogodbe. Delovno razmerje v centru je tako končala s prvim decembrom. Brecelj ji je očital, da nima pravne podlage za izvrševanje mandata. Brecljevo mnenje je zagovarjal tudi znani odvetnik in partner Katarine Kresal, Miro Senica.

Razhajanja med Sukičevo in člani zavoda CNVOS se je začelo zaradi razvoja nevladnega sektorja. Med najbolj pomembnimi očitki do dela Sukičeve so bili, da obvlada politične igrice. “Je nesposobna in je pomagala etatizirati nevladni sektor ter ga birokratizirati,” je še povedal Brecelj.

Zato je toliko bolj jasna volja Sukičeve, ko se v klopeh slovenskega hrama demokracije srdito bori za nevladne organizacije. Veliko teh nevladnih organizacij na trgu sploh ne bi preživelo brez izdatne pomoči razpisov s strani države. Kljub temu, da Sukičeva v delu slovenske javnosti velja za razvpito poslanko,  se do sedaj ni ujela v nobeno večjo afero.

Nataša Sukič je kot direktorica CNVOS doživela neslaven konec. (Foto:Posnetek zaslona-Delo)

Ali se bo priljubljenost Levice zmanjšala z novo odkrito afero Nataše Sukič?
Žal je več mesečno medijsko progresivno poročanje pustilo posledice na levem političnem polu. V zadnjih javnomnenjskih anketah blesti stranka Levica. Na levem političnem polu se je večinsko volilno telo levice drastično obrnilo v prid Luke Mesca in druščine. Večino levih strank so že oplazile večje afere, edino Levice še ne.

A to se lahko v prihodnosti zgodi. Pridobili smo zanimivo informacijo, da je v letih, od 2007 do 2012, ŠKUC pridobil evropska sredstva, ki so jih delili na ministrstvih za kulturo in šport ter v Mestni občini Ljubljana. Žal se moji šepetalci v tej zadevi ne spominjajo, katerega leta je to bilo in katera od treh naštetih ustanov jim je podelila evropska finančna sredstva. Avtorjevi “whistblowerji” se odlično spominjajo trenutka, ko je komisija razglasila zmagovalca na razpisu. Vrednost razpisa je bila več kot 100 tisoč evrov. Izbrana je bila sekcija LL Škuc. V takratni komisiji je sedela tudi odlična osebna prijateljica Nataše Sukič, vedo povedati žvižgači. Po koncu razpisa so vprašali Sukičevo, kam bodo namenili prejeti denar. Sukičeva je vzvišeno povedala, da v plakate in brošure o LGBT. Ker tokrat poslušamo od progresivnih medijev, kdo vse ni dobil denarja namesto Zavoda Iskreni, se lahko podobno vprašamo v tem primeru. Na drugi strani teh sredstev niso dobili otroci za svojo nadarjenost iz najbolj šibkih družin ljubljanske regije. Na tistem razpisu ni bilo izbranih najmanj pet društev. Žvižgajte.

Poslanka radikalne progresivne Levice Nataša Sukič. (Foto: STA)

Ob tem smo radovedni, ali bo prihajajoča afera vplivala na javnomnenjske rezultate Levice. Vasle odgovarja, da edino kar šteje, so volitve. “V druge naše ankete ne gre zaupati, ker so namenjene nina-nana uspavanju volivcev oz. njihovemu prepričevanju, kaj je resnica. Po tej resnici je SDS na primer na vseh volitvah komajda prišla v parlament, čeprav je vedno visoko bila na prvem mestu,” se slikovito izrazi novinarska legenda Slovenije Vinko Vasle. Sam osebno ne verjame v manjši vzpon Levice, ki odžira predvsem volivce stranke SD. “Tako je jasen viden trend, da se odstotki, ki jih izgubi Fajonova, selijo k Luki Mescu. Očitno je, da leva politična hemisfera bolj nagrajuje orto boljševizme Levice, kot pa metodo sive miške Tanje Fajon,” je duhovit Vasle. V svoji oceni tudi opaža padec vodenja Tanje Fajon njeni strani. Po njegovi oceni, so začele notranje sile v SD premišljevati, kako na eleganten način zamenjati sedanjo voditeljico.

Tudi Miloš Čirič opazuje podobno kot Vasle, da gre dvig popularnosti pripisati prebegu volivcev SD k Meščevi struji. “Levica je ena redkih strank, ki ima jasno “zgodbo”. Ne glede na to pa je njen doseg omejen in odvisen v prvi vrsti od delovanja drugih. So pač daleč najbolj ideološka stranka med vsemi v parlamentu,” ob koncu pove Miloš Čirič.

Nataša Sukič protestira proti rušenju Roga. (Foto: STA)

Ljubiteljica medijskih hiš s sumljivim davčnim ozadjem, Rogovcev in migrantov
Nataša Sukič se je poleg svoje poslanske kolegice Violete Tomić odločno borila proti spremembam medijske zakonodaje. Večkrat je kritizirala delo našega medija. Za zgled na področju zasebnih medijev je pogostokrat navajala POP TV in portal Necenzurirano. Kritiko do našega dela lahko izreče vsakdo, a čudno je predvsem to, da v stranki Levica podpirajo medije, ki se požvižgajo na davčno politiko v Sloveniji.

Sukičeva je v preteklosti sodelovala pri zasedbi Metelkove. Prav zaradi tega, se ji ni zdelo sporno, ko je skupina t.i. alternativnih umetnikov zasedla propadajočo stavbo Rog. V zagovor prebivalcem Roga je večkrat povedala, da je šlo za avtonomni prostor, kjer so se rojevale nove pomembne družbene ideje. Žal je bil Rog vse drugo, le tisto, kar nas želi prepričati nekdanja direktorica CNVOS, ni bil.

V poletnih mesecih je v prispevku na RTV Slovenija zopet govorila o dramatičnih razmerah v Centru za tujce v Postojni. Med drugim je povedala, da migrantom niso zagotovljeni prevajalci, ki bi jim pravilno prevedli obrazce. Govorila je o tem, da se migranti bojijo izgona na Hrvaško. Slovenski državljani, toliko da veste,  po besedah dolgoletne lezbične aktivistke v Postojni, se za migrante skrbi slabše kot v Turčiji, Grčiji, Bosni in Hercegovini, Albaniji in Črni gori. Ali bo šepetalka duhov rak rana stranke Levice bomo videli v bližnji prihodnosti.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...