fbpx

Bo nekdanji Šarčev sekretar Igor Mally ponovno povzročil razkol v vladi?

Golobov državni sekretar za evropske zadeve Igor Mally (Foto: STA)

Poznavalci ocenjujejo, da so nekatere kadrovske spremembe Roberta Goloba sporne. Državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade bo namreč postal ljubitelj Rusije Andrej Benedejčič. Državni sekretar za evropske zadeve pa bo Igor Mally, ki je znan po tem, da je nekdanjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu zmotno svetoval, da naj ne nastopi v Evropskem parlamentu. Zanimivo je, da je časopis Delo takrat o tem poročal precej kritično, saj naj bi se Šarec izgovoril s tem, da so mu določili neustrezen datum, a da v Evropi ne pomnijo, da bi kakšen premier iz rok izpustil to priložnost.

Po tem, ko smo v zadnjih dneh objavili članke o srhljivi kadrovski politiki nove Golobove vlade, spornih kadrovskih odločitev kar noče biti konec. Vse bolj se kaže, da se na oblast vrača praktično celotna LMŠ, ki se bo formalno v roku nekaj mesecev samoukinila, medtem pa se Američani očitno že pripravljajo na prve ukrepe zaradi imenovanja prokremeljsko usmerjenega novega državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Andreja Benedejčiča.

Benedejčič prihaja iz šole nekdanjega predsednika republike Danila Türka, ko je bil stalni predstavnik Slovenije pri OZN-u. V danem trenutku pa je verjetno najpomembneje to, da velja za nekoga, ki je za rusko politiko bolj razumevajoč človek. In v teh razmerah, v katerih  trenutno smo, ko poteka rusko-ukrajinska vojna, je njegovo imenovanje lahko nek signal, neko sporočilo, da ima Slovenija pretirano simpatično razumevanje za rusko stran.

Andrej Benedejčič Foto: Domen Groegl/STA

Zanimiva je tudi zgodba državnega sekretarja za evropske zadeve Igorja Mallyja, ki je sicer izvedenec za evropske zadeve. S to funkcijo ima izkušnje že iz časa, ko je bil državni sekretar pri nekdanjem premierju Marjanu Šarcu (in je tako delal družbo Damirju Črnčecu), pred tem pa tudi že pri vladah Alenke Bratušek in Mira Cerarja.

Prav Mally naj bi bil tisti, ki je Šarcu sugeriral, naj ne nastopi v Evropskem parlamentu. V tem parlamentu je namreč uveljavljena praksa, da na vsakem plenarnem zasedanju nastopijo nekateri visoki predstavniki držav članic EU in predstavijo svoj pogled na prihodnost Evropske unije. “Zanimivo je, da je časopis Delo takrat o tem poročal precej kritično, saj naj bi se Šarec izgovoril s tem, da so mu določili neustrezen datum, a da v Evropi ne pomnijo, da bi kakšen premier iz rok izpustil to priložnost,” v zvezi z zadevo kritično opozarja novinar Demokracije Tomaž S. Medved.

Šarec ni ravnal pravilno, ko je zavrnil nastop pred Evropsko komisijo
V kabinetu takratnega predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija so sicer potrdili, da si je Šarec želel termin ob koncu leta 2019 – vendar pa svojega nastopa ni dočakal. Najbolj kritični viri so v njegovi zavrnitvi nastopa videli znamenja Šarčevega nerazumevanja EU, igranje užaljenosti in norčevanje iz Evrope, je takrat poročalo Delo. Iz Šarčevega kabineta pa je prišel začuden odziv, zakaj takšno ogorčenje, če je pa premier “večkrat slovenski in evropski javnosti predstavil svoje poglede in razmisleke ter podal svoja videnja izzivov in priložnosti, s katerimi se sooča Unija. To bo nadaljeval tudi v prihodnje.”

Marjan Šarec (Foto: STA)

No, na koncu pa je bil Mally tisti, ki je visoki evropski družbi razlagal poglede Šarčeve vlade na EU. In ne samo to – zaradi Mallyjeve vloge je v Šarčevem kabinetu prišlo do razdora in že konec marca 2019 je s funkcije državnega sekretarja odstopil Roman Kirn, sicer eden najbolj izkušenih diplomatov, nekdanji veleposlanik v ZDA in nekdanji stalni predstavnik Slovenije pri OZN. Za Kirna je odstop pomenil dokončen razhod z LMŠ. Le kaj si Golob obeta z njegovim angažmajem?

Sara Kovač