Brglezu davkoplačevalci ne plačujemo pisarne, temveč trgovino v enem najdražjih delov Ljubljane

Milan brglez je za potrebe evropske pisarne v Sloveniji najel kar trgovino na Trubarjevi ulici v Ljubljani. (Foto: STA)

“Prav tako me zanima, zakaj potrebujete prodajalno v dveh etažah za opravljanje storitve pisarne. Za storitev pisarne bi bila dovolj ena etaža, ne pa dve, se vam ne zdi?” Tako je naša bralka v pismu zastavila vprašanja predsedniškemu kandidatu Milanu Brglezu. Ta je v intervjuju namreč povedal, da prejema nadomestilo za upravljanje lokalne pisarne, za svoje prostore pa plačuje visoko najemnino. Očitno tudi zato, ker ne najema pisarne, ampak trgovski del stavbe na Trubarjevi v Ljubljani. Bralka je Brglezu predlagala, da resno razmisli o smotrni porabi evropskih sredstev.

Bralka (ime hranimo v uredništvu) nas je opozorila, da je predsedniški kandidat Milan Brglez, ki ga podpirata SD in Gibanje Svoboda, na naslovu Trubarjeva cesta 26 najel prodajalno oziroma trgovski del stavbe in ne pisarne, ob čemer je kot vestna davkoplačevalka izrazila zaskrbljenost. Brglez je v intervjuju za POP TV pojasnil, da njegova plača po plačilu vseh davkov znaša okoli 5700 evrov. Poleg tega Brglez iz Bruslja mesečno prejme še skoraj 5000 evrov nadomestila za upravljanje lokalne pisarne. “Najemnina je že tako visoka, da porabim večino tega zneska. To moram posebej ločeno voditi, ker parlament lahko zahteva vpogled v te zadeve,” je povedal Brglez in pojasnil, da najemnina znaša 1500 evrov, vanjo pa niso všteti ostali stroški in strošek za parkirišče. Vse skupaj naj bi naneslo skoraj tri tisočake.

“V sled tega me zanima, zakaj ni najel manjše pisarne in seveda cenejše, prav tako me zanima, zakaj ni preveril, ali je prostor resnično pisarna po pravno veljavnih standardih ali trgovina,” je bralka navedla vprašanja, ki bi jih sicer želela zastaviti Brglezu. Opozorila je, da je v primeru, če prostor sodi v trgovski del, posledično tudi najemnina višja, kar pa ni v skladu z normativi smotrno porabljenega denarja davkoplačevalcev. “Kakšne poteze boste potegnili, boste previsoko najemnino plačili iz svojega žepa in vrnili evropska sredstva ali se bo stanje nadaljevalo in boste še naprej najemali trgovino v dveh etažah? Zakaj vaša pravna služba ni pred podpisom pogodbe preverila, ali najemate pisarno ali prodajalno?” je bralka še zapisala ob pričakovanju Brglezovega odgovora.

Bralka je na spletu tudi poiskala cenejše pisarne, ki verjetno povsem zadostujejo za prirejanje občasnih sestankov. V samem centru Ljubljane se poslovni prostor, ki obsega okoli 30 kvadratov, lahko najame že za 470 evrov na mesec, nekoliko večji in tudi opremljen poslovni prostor pa za 750 evrov na mesec. Za to ceno je na voljo večja direktorska pisarna s sejno mizo, zofo, sanitarijami in tušem, ločeno pa je še pisarna s čajno kuhinjo in sanitarijami. Poslovni prostor ima visoke strope in po meri narejeno masivno pohištvo, kar bi bilo verjetno dovolj dobro tudi za prefinjen Brglezov okus. Zraven sodišča pa se za 700 evrov na mesec oddaja še en poslovni prostor, ki obsega tri ločene pisarne. Seveda bi se bilo smotrno tudi vprašati, ali gre pri prostorih na Trubarjevi za prenapihnjeno najemnino. A Brgleza to očitno ne skrbi.

Sara Kovač