fbpx

Socialist Brglez vztrajno skriva svoje premoženje – je v resnici nesramno bogat?

Brglezu se očitno zelo izplača biti na levi (foto: Twitter)

“Pošteno plačilo za pošteno delo in dostojno življenje”, je eden od sloganov Milana Brgleza, predsedniškega kandidata in enega najbolje plačanih evropskih poslancev, ki je v preteklosti “predaval” o višini evropske minimalne plače. Ironično je, da je o tem govoril ravno on, ki zasluži do 15 tisoč evrov mesečno, toda sam ne želi razkriti svojega premoženjskega stanja. 

“Evropska minimalna plača je ena izmed obljub evropskim državljankam in državljanom, ki je na zahtevo Socialistov in demokratov postala eden izmed ključnih programskih ukrepov aktualne Evropske komisije. Socialisti in demokrati smo tisti, ki si moramo najbolj prizadevati za uresničitev te zaveze,” so zapisane besede Milana Brgleza na spletni strani SD. In ni daleč od resnice, njegova “borba” za svojo višjo plačo, seveda. Brglezu se je njegovo politično udejstvovanje na levi sodeč po ljubki nepremičnini zelo izplačalo, kot tudi delo v Evropskem parlamentu, kjer zasluži bolje od povprečja.

Od 50 m2 v starem bežigrajskem bloku do tele srčkane hišice je pač nekako treba premostiti razliko, a ne? Ampak to pač ni Janša, da bi v javnosti 496-krat obrnili vsak evro, potreben za nakup, mar ne?” se je glasil zapis enega od uporabnikov na Twitterju, kjer je ob zapisu objavljena tudi fotografija hiše predsedniškega kandidata Brgleza, ki mu gre očitno precej dobro. Toda sam višino svojega premoženja še vedno skriva, medtem ko so ga ostali predsedniški kandidati razkrili. Kar ni dobra popotnica za politika.

Čeprav je v preteklosti “predaval” o višini minimalne plače v Evropi in kako so ljudje “na pragu revščine”, se sam ne uvršča mednje. “Ljudje zaslužijo dostojno plačilo, ki jim omogoča dostojno življenje,” so bile med drugim Brglezove besede. Kako si na levi ne bi prislužil “dostojnega plačila”, ko pa je levica znana po tem, da nagrabi popolnoma vse, kar je možno nagrabiti, zato pa vsi odhajajo. Od neodvisnih novinarjev in ostalih, ki se čez noč opredelijo za “borce levice”.

Brglez se je dobro znašel na levi. (Foto: STA)

Do 15 tisoč evrov mesečno samo od evropske plače
To je očitno zelo zgodaj dojel tudi Brglez, ki je danes eden bolje plačanih evropskih poslancev. Po enotnem statutu je mesečna plača za poslance EP pred odbitkom davka od 1. julija 2019 naprej 8.932,86 evrov. Izplačuje se iz proračuna parlamenta, bremenijo pa jo davek Evropske unije in prispevki za zavarovanje, zaradi česar znaša končna plača 6.962,95 evrov. Države članice lahko plačo obdavčijo tudi z nacionalnimi davki. Osnovna plača znaša 38,5 % osnovne plače sodnika sodišča Evropske unije. V to vsoto spada še ogromno dodatkov, kot je dnevno nadomestilo v vrednosti 338 evrov, sestanki zunaj EU, nadomestilo 169 evrov, dodatek splošnih stroškov, ki znaša 4.778 evrov mesečno. Tukaj so tudi v dvojni vrednosti povrnjeni zdravstveni stroški, dodatek ob koncu leta in posebne pravice, ki jih uživajo EU poslanci.

Glede na zgoraj navedeno niti malo ne čudi, da je predsedniški kandidat za tranzicijski Reporter (pred leti je šlo za pomladni medij) verbalno obračunal s predsedniško sokandidatko Natašo Pirc Musar, zase pa povedal, da ni odvisen od tranzicijskega kapitala, medtem ko je s prstom pokazal prav nanjo. “Če ne veste, katera kandidatka je odvisna od njega, potem ne veste ničesar o politiki.” Vsekakor si je Brglez “dobro postlal” svojo pozicijo na levi ne glede na to, kaj pravi, več kot dovolj pove fotografija o njegovi nepremičnini, ki si je realno ne more privoščiti niti Slovenec, ki živi bolje od povprečja.

Ana Horvat