[Predstavljamo] To so kandidati za poslance Slovenske demokratske stranke v 2. volilni enoti

Danijel Krivec, Vojko Jevševar, Mojca Mahajnc, Albin Železnik, Silvano Radin, Mara Glušič, Adrijana Kocjančič, Zvone Černač, mag. Elena Zavadlav Ušaj, mag. Tomaž Slokar in Eva Irgl (Foto: SDS/Matic Štojs Lomovšek)

Slovenska demokratska letos obeležuje 33 let svojega obstoja. Čeprav globoka država na veliko preferira Roberta Goloba in ga predstavlja kot nekakšnega odrešenika, nedavna javnomnenjska anketa Parsifala razkriva, da bi največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS. Ker so državnozborske volitve vedno bližje, je vedno več pozornosti usmerjene v kandidatne liste. Te je v torek po seji sveta stranke predstavila tudi SDS.

SDS je na zadnjih volitvah v DZ leta 2018 postala relativna zmagovalka. S 24,92-odstotno podporo je dobila 25 poslanskih mandatov. Potem ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, je stranka SDS skupaj s partnerji prevzela vajeti in Slovenijo vodila skozi epidemijo covida-19.

Po podrobnejši predstavitvi kandidatov za poslance Slovenske demokratske stranke v 1. volilni enoti (Irena PfeiferBogomir VnučecMark ToplakNataša JenkoleBojan HomanBranko GrimsLucijaZalokar, Andrej Hoivik, Žan Mahnič, Nežka Poljanšek in Andrej Poglajen), vam sedaj predstavljamo kandidate v volilni enoti 2. To so: Danijel Krivec, Vojko Jevševar, Mojca Mahajnc, Albin Železnik, Silvano Radin, Mara Glušič, Adrijana Kocjančič, Zvone Černač, mag. Elena Zavadlav Ušaj, mag. Tomaž Slokar in Eva Irgl.

(VO 1 – Tolmin) Danijel Krivec

Danijel Krivec se je rodil 16. maja 1965 na Srpenici, kjer živi tudi danes z ženo in tremi otroki. V osnovno šolo je hodil v Bovcu. Po uspešno zaključeni srednji šoli za elektrotehniko je odslužil vojaško obveznost in se nato vpisal na Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani, kjer si je pridobil naziv univerzitetni diplomirani inženir. Po študiju se je zaposlil na Elektro Primorski d. d., v začetku kot projektant in kasneje investitor. Do izvolitve za poslanca v DZ RS je opravljal delo vodje distribucijske enote Tolmin. Bil je aktiven udeleženec vojne za Slovenijo. Večina ga pozna kot poveljnika Civilne zaščite v Občini Bovec. Za uspešno in organizirano vodenje Civilne zaščite v kriznih trenutkih je dobil najvišje državno odlikovanje Častni znak svobode Republike Slovenije.

Od ustanovitve novih občin naprej je član občinskega sveta Občine Bovec in številnih odborov. S svojo odgovornostjo in odnosom do dela je prepričal občane Občine Bovec, da so ga leta 2002, 2006 in 2010 izvolili za župana. Za poslanca SDS je bil izvoljen v naslednjih mandatih: 2004–2008, 2008–2011, 2011–2014, 2014–2018, 2018–2022. V zadnjem mandatu je prevzel vodenje poslanske skupine.

Njegovo vodilo: “Kar poveš ali obljubiš, tudi stori. Brez izjeme. Trdo delo, korektnost, poštenost in zanesljivost so ključ do uspeha. Želim združevati in ne razdvajati. V iskanju dobrih rešitev znam prisluhniti tudi drugače mislečim. Zato je zelo pomembno, da ima Posočje svojega predstavnika v Državnem zboru.”

Danijel Krivec (Foto: SDS)

(VO 2 – Piran) Vojko Jevševar

Rojen je bil leta 1955, živi v Luciji. Je sin mame, rojene v Trbovljah, in očeta, rojenega v Vrhovem pri Radečah. Po rodu je torej Štajerec, a že od rojstva živi v občini Piran. Oče je bil profesor, mama pa računovodkinja. Skupaj z mlajšim bratom sta bila vzgojena v krščanski družini. Več kot trideset let je delal v igralništvu – od krupjeja, šefa, inšpektorja, inštruktorja iger na srečo, vodje igralnice do direktorja igralnega salona.

Jevševar je upokojenec. V prostem času rad veliko potuje, če je le mogoče pozimi smuča in poleti jadra po morju. Na prvem mestu mu je družina, prizadevanje za poštenost, varnost, svobodo (osebno in ekonomsko), pravno in pravično državo, enakost za vse državljane. Že tretji mandat je predsednik občinskega odbora SDS Piran, v zadnjem mandatu pa tudi občinski svetnik SDS Piran.

Njegovo vodilo: “Pošteno in trdo delo za dobrobit vseh državljank in državljanov naše domovine Slovenije”–”Brez korupcije in z najboljšimi nameni za vse!”– “Spoštovanje vseh demokratičnih vrednot, strpnost do drugače mislečih in iskanje kompromisov za skupne cilje”–”Domovina je ena in edina, stopimo skupaj in skupaj ustvarimo varno, demokratično, spoštovano, pravno in z visokim standardom uspešno državo Slovenijo!”

Vojko Jevševar (Foto: SDS)

(VO 3 – Izola) Mojca Mahajnc

Prihaja iz Šmarja pri Jelšah, živi pa v Izoli. Za kandidaturo se je odločila, saj želi v politiko prinesti strpnost in sodelovanje. “Vsak oddan glas za SDS bo glas za boljšo Primorsko in blaginjo Slovenije,” je prepričana.

Njeno vodilo: “Imam zaupanje v strpnost med ljudmi!”

Mojca Mahajnc (Foto: SDS)

(VO 4 – Koper 1) Albin Železnik

Upokojenec. Njegovo vodilo: “Gradimo Slovenijo”

 

 

Albin Železnik (Foto: SDS)

(VO 5 – Koper 2) Silvano Radin

Rojen je bil leta 1955, živi v Kopru. Slovenija Radina pozna kot ribiča, ki se bori za pravično mejo v slovenskem morju, saj ne verjame v poštenost arbitražnega sporazuma. Koper ima za svoje mesto, ker je tu, odkar pomni. Izvira sicer s podeželja, od tam torej, kjer so se bili vajeni boriti za tisto, kar so potrebovali. V Kopru si je ustvaril družino in dom predvsem zaradi želje po boljšem življenju. V njem rad živi, zato mu ni vseeno, kaj se v mestu dogaja. V prostem času rad smuča in občasno zaide na vrhove slovenskih gora.

Silvano Radin (Foto: SDS)

(VO 6 – Sežana) Mara Glušič

Rojena je leta 1963, živi v Komnu. Zaposlena je kot zavarovalna agentka. V prostem času se ukvarja s pohodništvom, vrtnarjenjem, rada hodi v naravo, prijetno pa se počuti tudi v ustvarjanju kulinaričnih dobrot. “Življenje je preprosto, če sproti rešujemo probleme. Menim, da je za uspehe potrebno delati in stremeti, da delo tudi zaključimo,” pravi. 

Njeno vodilo: “Iskrenost, poštenost in delavnost je tisto, kar zagotavlja uspeh. V današnji negotovosti se glas navadnih državljanov največkrat presliši. Dokazala sem že, da znam poslušati glas volivcev in tudi rešiti njihove probleme, to pa je tudi dolžnost politike. Obljubljam vam, da bom z vašim zaupanjem vaš večji glas v politiki, saj se zavedam odgovornosti, ki mi jo boste zaupali.”

Mara Glušič (Foto: SDS)

(VO 7 – Ilirska Bistrica) Adrijana Kocjančič

Rojena je bila leta 1962, živi v Podgradu. Zaposlena je kot profesorica na Gimnaziji Koper. V prostem času se rekreativno ukvarja s pohodništvom, tekom in plavanjem. Od vseh vrednot na prvo mesto postavlja družino. “Ta je moj temelj, ki me osmišlja”. 

Njeno vodilo: “Če bi bila RESNICA na levi, bi bil na levi strani, ker je na desni, sem na desni strani!” (Albert Camus v časopisni polemiki z Jeanom-Paulom Sartrom)

Adrijana Kocjančič (Foto: SDS)

(VO 8 – Postojna) Zvone Černač

Minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonko Černač, rojen 23. septembra 1962, je leta 1987 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in pridobil naziv univerzitetni diplomirani pravnik. Po končanem šolanju se je najprej zaposlil pri sindikatih, po prvih demokratičnih volitvah pa je kot član izvršnega sveta Občine Postojna vodil področje upravnih notranjih zadev. Poklicno pot je nadaljeval v gospodarstvu, in sicer je bil dve leti pomočnik direktorja in vodja splošne službe v podjetju Postojnska jama, nato pa je za dobro leto prevzel naloge v. d. direktorja novoustanovljenega javnega zavoda Kobilarna Lipica. Po odhodu iz Lipice je do izvolitve v Državni zbor leta 2004 vodil Stanovanjski sklad občine Postojna.

V letih 2005–2011 je bil tudi nepoklicni podžupan občine Postojna, pristojen za komunalno in širšo družbeno infrastrukturo. Po prvem poslanskem mandatu (2004–2008) je bil poslanec še dvakrat (2008–2011, 2011–2014), vmes pa je v času druge Janševe vlade (2012–2013) vodil Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Kot poslanec je bil član različnih parlamentarnih odborov, predsednik KNOVS, predsednik preiskovalne komisije in član ustavne komisije.

Pred vnovično izvolitvijo v Državni zbor leta 2018 je opravljal samostojno podjetniško dejavnost. V zadnjem sklicu Državnega zbora je bil imenovan za predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Bil je tudi član odbora za infrastrukturo in prostor, komisije za nadzor javnih financ, komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter nadomestni član v preiskovalni komisiji. V okviru strokovnega sveta SDS vodi odbor za infrastrukturo in prostor.

Njegovo vodilo: “Ustanovitelja skavtskega gibanja, Bi-Pi-ja, Roberta Badna-Powella*, ki pravi: “Glej daleč, in ko misliš, da že gledaš daleč, glej še dlje”.”

Zvone Černač (Foto: SDS)

(VO 9 – Nova Gorica 1) Mag. Elena Zavadlav Ušaj

Mag. Elena Zavadlav Ušaj se je rodila leta 1971 v Šempetru pri Gorici. Diplomirala je leta 2003, specializirala leta 2006 in magistrirala leta 2010 s področja upravnih znanosti na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Poslovno pot je začela na Banki Vipa Nova Gorica in jo nadaljevala v Službi družbenega knjigovodstva (SDK) ter kasneje v njegovi naslednici Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje. V obeh službah je bila zaposlena na področju plačilnega prometa. Od leta 2003 je bila zaposlena v Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) na področju registrov, kjer je kot višja svetovalka nudila pomoč podjetnikom in gospodarskim družbam pri njihovem poslovanju ter je bila vključena v razne projektne, strokovne in medresorske skupine za prenovo poslovnih procesov v smeri izboljšav in poenostavitev postopkov. V začetku leta 2019 se je pridružila ožji županovi ekipi v Mestni občini Nova Gorica in sprejela funkcijo podžupanje, ki jo je v začetku opravljala nepoklicno, kasneje pa poklicno.

Od leta 2012 dalje pa do nastopa funkcije podžupanje je delovala na področju kulture kot članica sveta različnih javnih zavodov, in sicer podpredsednica sveta javnega zavoda Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, članica sveta javnega zavoda Kulturni dom Nova Gorica, sveta območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti in sveta Glasbene šole Nova Gorica.

Je ljubiteljica narave in športnih aktivnosti. Zato je tudi skavtinja, bila pa je podnačelnica Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije. Otroško dobo je preživela v Solkanu, sedaj pa živi z družino v Novi Gorici, ki ji nameni največ svojega prostega časa. S svojim delovanjem daje hčerki in sinu zgled za rast na njuni življenjski poti. “Zmoremo zato, ker smo skupaj, podpiramo drug drugega in vemo, da bomo tudi na naslednjih volitvah uspeli. SDS se ne pusti, se ne da, nikakršen protest ji tega ne bo preprečil. Mi gradimo Slovenijo naprej,” pravi.

Mag. Elena Zavadlav Ušaj (Foto: SDS)

(VO 10 – Nova Gorica 2) Mag. Tomaž Slokar

Tomaž Slokar je predsednik svetniške skupine SDS v Novi Gorici. Njegovo vodilo: “Zdaj gre za Slovenijo. Ni več časa za kolebanje. Ta čas je čas za odločitev. Za stvar. Za pravo stvar.”

Mag. Tomaž Slokar (Foto: SDS)

(VO 11 – Ajdovščina) Eva Irgl

Eva Irgl že vse od takrat, ko je bila prvič izvoljena za poslanko v Državnem zboru, gradi politično pot, ki pušča pomembne sledi zlasti na področju varovanja in spoštovanja človekovih pravic. S svojim delom v komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti je pustila močan oseben pečat, saj zna prisluhniti ljudem v stiski. Prispevala je k odkrivanju ter vzpostavljanju odnosa do naše polpretekle zgodovine, ki predstavlja bistvo in bit naroda. V svojih razpravah vedno skrbno izbira besede in na prvo mesto postavlja človekovo integriteto in dostojanstvo. Za njene razprave v DZ je značilno, da so neposredne v argumentih, vendar nikoli žaljive.

Eva Irgl je Vipavka, rada se ukvarja s športom, večkrat je že pretekla polmaraton, veliko ji pomeni glasba, zato občasno vzame v roke kitaro ter s sestro Lejlo večkrat tudi zapoje. Njeno vodilo: “Bodi danes boljši človek, kot tisti, ki je včeraj šel spat.”

“Kar nas ločuje od drugih strank, je to, da imamo program in da smo premaknili, uresničili veliko dobrega za državljane. Sama se zavzemam predvsem za izboljšanje razmer v institucionalnem varstvu. V DZ niso dovolj le puhlice, ki jih širijo levičarji. V SDS smo srčni in verjamemo v zgodbo, ki jo gradimo,” poudarja poslanka.

 

Eva Irgl (Foto: SDS)

Sara Kovač