fbpx

Globoka država išče predsednico

Levica meri podporo Nataše Pirc Musar in Marte Kos za predsednico države. (Foto: STA)

Mediana je pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami izvedla javnomnenjsko raziskavo in ugotovila, da bi bili na volitvah favoritki pravnica in zagovornica tranzicijske levice Nataša Pirc Musar in Marta Kos, razvpita generalna sekretarka Kučanovega Foruma 21. Sicer je Musarjeva bolj prepoznavna in agresivna v javnosti, ima pa Marta Kos pravo ideološko podlago, saj je vidna predstavnica Golobovega Gibanja Svoboda. Boj za predstavnico globoke države se je pričel.

Rezultati Medianine ankete, objavljene v Delu, kažejo, da sta favoritinji za predsedniške volitve agentki globoke države Nataša Pirc Musar in Marta Kos. Sicer nobena od njiju še ni dokončno sprejela odločitve o kandidaturi, toda anketa je povedna – tranzicijska levica išče nekoga, ki bo zamenjal Boruta Pahorja. V igri ima torej dve politično izjemno ambiciozni osebi.

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je medijsko zelo izpostavljena oseba že skoraj tri desetletja in kljub temu, da je brez resnih političnih izkušenj, razen teoretičnih, in da nekateri pravijo, da politično ni strogo opredeljena, je v preteklosti kar nekajkrat njena opredeljenost prevagala v levo. To brez ostalega potrjuje že znano dejstvo, da je Musarjeva le del vsestranskega srditega spopada tranzicijske levice z vlado Janeza Janše, na račun slovenske tranzicije pa je obogatel tudi njen mož. Njen mož Aleš Musar je namreč tudi bivši sodelavec skupine Aktiva in prvega tranzicijskega tajkuna pri nas Darka Horvata, prek katerega si je ustvaril bogato premoženje v privatizaciji. Morda pa ima ta njegova iznajdljivost povezavo s tem, da je bil tudi njegov oče vpliven možakar v vrhu časopisne hiše Delo, ki je kot režimski medij zvesto služila partijskemu aparatu. Musarjev oče je osebni prijatelj Milana Kučana, v osemdesetih letih voditelja slovenske partije, zaradi česar je Musar vedno odstopal od svojih sošolcev po načinu oblačenja in obnašanja – videlo se je, da se njegova družina giblje v visokih krogih.

Foto: Delo

Velika zmagovalka slovenske privatizacije
Da je tudi Pirc Musarjeva velika zmagovalka slovenske privatizacije, smo sicer že poročali. Za osvežitev spomina naj izpostavimo, da sta si Musarjeva kot sodelavca na račun davkoplačevalcev tako ali drugače sumljivo nabrala ogromno premoženje, o čemer se je v preteklosti mnogo pisalo. Pa vendar se jima zaradi nedelovanja slovenskega sodstva ni skrivil niti las na glavi. In še nedavno je tako močno kompromitirana oseba, ki slovenski javnosti še danes ni pojasnila, od kod njeni družini in širši rodbini milijonsko premoženje, ta ista Nataša Pirc Musar v Bruslju brez težav dajala izjave, škodljive tako za državljane in državljanke kot Slovenijo, državo, ki naj bi jo v prihodnosti predstavljala in zastopala. Lani je bila namreč ena izmed povabljenih gostij razprave o medijski svobodi in vladavini prava v Sloveniji v Evropskem parlamentu, kjer je izrekla več dokazanih laži, ki se nanašajo na Urad vlade za komuniciranje – UKOM, vlada je laži demantirala. Sicer pa je to nekako splošno znano, da agentke globoke države, pripadnice tranzicijske levice Slovenijo v svetu blatijo, potem pa v Sloveniji igrajo “borke za svojo državo”. Kar spomnimo na Tanjo Fajon in njeno še danes odmevno blatenje Slovenije v Bruslju. Musarjeva si je kariero tlakovala s pomočjo (trde) leve tranzicijske politike, prav tako pa že od vsega začetka uživa tudi polno in povsem nekritično medijsko podporo in praktično neomejen dostop do večinskih medijev, naklonjenih tranzicijski levici in globoki državi, zato je za predstavnico globoke države tudi zelo primerna.

Generalna sekretarka Foruma 21
Potem pa imamo takoj za Musarjevo političarko Marto Kos, ki je bila po dolgem času prvič vidna kot članica Gibanja Svoboda, sedaj pa je poniknila, kar skoraj potrjuje njeno kandidaturo na predsedniških volitvah za globoko državo, ki ji je tako naklonjena. Marta Kos še zdaleč ni le političarka, ampak je “tista političarka”, ki je za Forum 21 v zadnjih desetletjih v ključnih trenutkih igrala ključne operativne vloge. Na primer leta 2008, ko je 18. septembra za 8.440 evrov pri tajkunu Bojanu Petanu pred volitvami naročila politični pamflet, v katerem je napadla takratno vlado, ki jo je vodila SDS, njenega predsednika Janeza Janšo in posamezne ministre ter celo strokovne sodelavce ministrstev in stranke. Poroka z ustanoviteljem Microsofta Slovenija Aaronom Markom jo je dvignila v svet razkošja, s katerim se je rada postavljala v javnosti.

Marta Kos − odposlanka šefa Foruma 21 Milana Kučana za posebne naloge igra na levičarske vrednote.

Za mnoge Marta Kos ni bila primerna za veleposlanico v Švici, saj kot razvpita generalna sekretarka Foruma 21 sploh ne bi bila primerna za to vlogo glede na to, da so v omenjenem forumu predvsem zagovorniki komunističnih vrednot. Morda pa bo imela s prihodom »levičarske« trojke na oblast kaj več možnosti, saj bi poleg njene pripadnosti levičarski ideologiji lahko pripomogla tudi uspešnost stranke na parlamentarnih volitvah. Iz stranke GS izhaja predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, najverjetnejši predsednik vlade pa bo postal predsednik GS Robert Golob, kar pa bi po mnenju analitikov lahko privedlo do tega, da bo vso zakonodajno in izvršilno sfero oblasti obvladovala ista stranka, seveda, če bo na volitvah zmagala Marta Kos Marko, kar bi lahko porušilo ravnovesje med različnimi vejami oblasti.

Ana Hribar