Prebivalce Nove Gorice je Golobovo bahanje z razsvetljavo do njegovega doma povsem iztirilo – živi kot oligarh, a prodaja agendo o “zeleni preobrazbi”

Golobovo "preseravanje" z razsvetljavo je zmotilo prebivalce Nove Gorice. Članek so v Žurnalu objavili 18. novembra 2012.

“Čudežni deček” slovenske energetike Robert Golob ima do svojega doma urejeno razsvetljavo kot ruski oligarh – luči so se prižigale prej in ugašale kasneje kot drugje – hkrati pa prodaja agendo o “zeleni energiji”, govoriči o “podnebni krizi” … Kot vidimo s priloženega fotografskega gradiva, na strehi vile nima niti enega sončnega panela. Sprašujemo se, ali bo na enak način zavajal svoje volivce, ki (če) mu bodo zaupali mesto poslanca v parlamentu. 

Na portalu Žurnal24 se se že pred leti (na tej povezavi) spraševali, ali “čudežni deček energetike”, ki v javnosti velja za strastnega zagovornika zelene preobrazbe, osvetljuje pot do svojega doma na v Novi Gorici. Luči ob cesti, ki vodi do njegove razkošne hiše, naj bi se namreč prižigale prej, ugašale pa pozneje kot preostale na območju novogoriške občine, kar je zmotilo prebivalce sicer “rdečega” mesta.

Bralca, doma iz Nove Gorice, ki je portalu posredoval tudi slikovno gradivo, je zanimalo, ali Golob tudi občini prodaja električno energijo, ki je namenjena javni razsvetljavi. To je vprašal, ker se luči ob dovozni poti do hiše “čudežnega dečka” prižigajo najmanj dve uri prej in ugašajo ravno toliko časa pozneje, kot je v mestu običajno. Iz občine Nova Gorica so na vprašanje odgovorili, da je znano, da je mestni svetnik Golob zaposleni v podjetju GEN-I (tedaj kot predsednik uprave). Zaradi križanja interesov občina ne sme kupovati elektrike od državnega podjetja, ki ga je Golob vodil.

Foto: Google Street

Eno so besede, drugo dejanja
Golob je v času, ko je zasedal stolček predsednika uprave družbe GEN-I, opeval pomen brezogljične zelene energije. Poudarjal, da je prihodnost v izkoriščanju obnovljivih virov energije, pametnem upravljanju energije, samooskrbi in v radikalnem zmanjšanju našega ogljičnega odtisa. “Če želimo obvarovati naš planet in našim zanamcem omogočiti življenje v čim bolj zdravem okolju, moramo ukrepati. In to čim prej!,” je denimo zatrdil za portal Čas za zemljo in posvaril pred podnebnimi spremembami. “Podnebne spremembe so realnost, sprožajo pa jih naše, človeške dejavnosti. Mi smo tisti, ki lahko in moramo zaščititi naš planet za ljudi, ki so nam najpomembnejši – za naše otroke.” Opozarjal je, da nam to ne bo uspelo, če bomo sledili sedanjim vzorcem. “Potrebujemo korenite spremembe tako z vidika uporabe tehnologij kot tudi predrugačenja naših navad,” je izpostavil in dodal, da je pri zeleni preobrazbi nujno ozaveščanje, ker gre za dolgotrajni proces.

“V trenutku, ko človek dobi možnost proizvajanja energije na lastni strehi, spremeni tudi odnos do nje. Ko dobi popoln uvid v namen in način trošenja svoje energije, začne delovati v smeri optimalne porabe. Gre za proces, ki v resnici na dolgi rok ne stane nič več, a znatno povečuje udobje bivanja in hkrati nudi notranje zadovoljstvo,” je še dejal Golob in med drugim dodal, da z uvedbo naprednih tehnologij in konceptov postajajo močnejše tudi pozitivne vrednote družbe. “Prav iz tega vidika sem optimist in zagret zagovornik potrebe po zeleni preobrazbi.” Daleč od tega, da je Golob omenjena stališča podajal le v vlogi predsednika uprave GEN-I. Potem, ko je postal predsednik Gibanja Svoboda je napovedal, da ima željo, da karkoli se bo s somišljeniki počelo, si želi, da ima odtenek zelene. Poudaril je, da bo zeleno agendo sam namenoma preimenoval v podnebno agendo, saj jo vidi širše.

Očitno so eno besede, drugo pa dejanja. Vidimo namreč lahko, da sam niti slučajno ne sledi zeleni agendi, ki jo sicer tako rad propagira.

Domen Mezeg