Levica je pri zaščiti človekovih pravic na primeru Kitajske povsem odpovedala

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto: STA)

“Enostavno si v EU ne smemo dovoliti, da bi nas Kitajska z nekimi grožnjami utišala. Kar me čudi, je to, da predvsem tisti v Sloveniji, ki najbolj vpijejo, kako pomembne so človekove pravice in pravice manjšin, oportunistično molčijo, ko gre za teptanje manjšin in človekovih pravic na Kitajskem. Tako da ni samo Litva, ampak tudi Francija z Emmanuelom Macronom zelo jasno povedala svoje stališče. V ozadju poteka močna, globalna strateška vojna med ključnimi velesilami, kar se kaže tako na področju energetike kot še kje. In zelo naivno bi bilo, če bi mislili, da bomo s tem, ko pokleknemo pred vsakim pritiskom, izboljšali svoj položaj, ker bo teh pritiskov samo še več,” Janševe izjave za indijsko televizijo v zvezi s Tajvanom, pojasnjuje ekonomist Matej Lahovnik. 

“Ta Janševa izjava ne bo imela vpliva na poslovanje. Kitajska je samo reagirala tako kot tudi sicer ob podobnih izjavah politikov EU reagira, in ko zagrozi s protiukrepi. Ampak za te tudi ni nobenega razloga, ker Slovenija dela samo to, kar večina držav v EU, to pa je nekako najavlja otvoritev gospodarskega predstavništva v Tajvanu, kar je povsem skladno tudi z usmeritvami poslancev Evropskega parlamenta, ki so pred tremi meseci k temu pozvali Evropsko komisijo in države članice EU,” je uvodoma dejal ekonomist Matej Lahovnik. In glede na to, da ima v Tajvanu že 19 držav EU svoja predstavništva, Lahovnik ne vidi razloga, zakaj ga ne bi imela tudi Slovenija. Če pa bi zaradi te izjave dejansko nastala večmilijonska škoda, kot so poročali mediji, bi jim gotovo uspelo najti vsaj eden zelo konkreten primer podjetja, ki pa ga vse do danes niso navedli. Ravno zato Lahovnik meni, da gre za poskus ustvarjanja “viharja v kozarcu vode”.

Ekonomist Matej Lahovnik. (Foto: STA)

To pa je po mnenju Lahovnika posledica tega, da smo že v predvolilni kampanji. Zato se poskuša ustvarjati neke alarmantne novice, ki se v predvolilnem času dobro tržijo. Žal pa mediji spet niso opravili svojega dela, na način, da bi zahtevali, od tistih, ki se sklicujejo na veliko gospodarsko škodo, konkretne primere. Teh enostavno ni. Posledično lahko govorimo samo o neznanih podjetjih, neznanih poslih, kar pa je odlično za manipuliranje javnosti. Litva je napovedala vzpostavitev diplomatskega veleposlaništva v Tajvanu in vzpostavitev odnosov na državniški ravni. Slovenija tega še ni storila. “Primerjava z Litvo je po mojem prepričanju neprimerna, tisto kar se mi zdi ključno in zelo pomembno in na kar opozarja tudi Evropski parlament: da mora EU iskati strateške zaveznike oziroma partnerje v indijsko-pacifiški regiji in so v tem sklopu prepoznali tudi Tajvan.” Kitajska pa poskuša s pritiskom na posamezne članice, kot je šlo v primeru Litve, napenjati mišice in kazati svojo gospodarsko in politično premoč.

Pozabljeni vojaški konflikt v Donbasu v Ukrajini (Foto: epa)

In če bo EU dovolila, da se izvaja takšen političen pritisk na njene posamezne članice, bo po prepričanju Lahovnika s tem slabila tudi svoj globalni vpliv in geostrateški položaj. Tisto, čemur smo žal priča v zadnjih mesecih, je to, da se krepi zlasti globalni položaj Rusije in Kitajske, to pa predvsem zato, ker je Bela hiša oziroma ameriški predsednik izjemno šibak. Zato Rusija kaže svojo moč v odnosu z Ukrajino, Kitajska pa seveda izkorišča šibkost ameriške administracije in neodločnost Evropske komisije, da povečuje svoj globalni vpliv. Ključno pa je to, da EU v takšnih primerih odločno odreagira. “Že poziv evropskih poslancev, pred tremi meseci, h krepitvi strateškega partnerstva s Tajvanom, zdel zelo smiseln in potreben.” Ker če bomo pristajali na to, da samo gledamo, kako se krepi vpliv Kitajske, EU pa manjša, bomo na dolgi rok vsi izgubljali. In ne pozabimo: tisti, ki danes tako kritizirajo izjave predsednika vlade, pozabljajo, da so države EU, tudi Slovenija, prav na pobudo Nemčije, vgradile v prevzemno zakonodajo tudi člen, ki določa, da morajo pred prevzemi strateških podjetij, soglasje na to dati tudi vlade posameznih držav.

Zelo naivno bi bilo sedaj poklekniti pred Kitajsko in pred vsakim njenim nezadovoljstvom
Ni skrivnost, da se je to zgodilo prav zato, ker je tudi Nemčija predlagala, da je v času, ko je bila Evropa najbolj prizadeta zaradi koronakrize, zaščitimo evropska podjetja pred tveganimi in nezaželenimi ali špekulativnimi prevzemi s strani kitajskih podjetij. In navsezadnje je tudi Slovenija v PKP 3 vgradila ta člen, ki ščiti strateška slovenska podjetja pred nezaželenimi prevzemi. To pa ne samo s Kitajske, ampak tudi od drugod. Ampak takrat je bilo vse tiho, ker je tudi Nemčija postavila te smernice. “In ne smemo se slepiti, da je bilo to narejeno prav zaradi koronakrize, ki jo je povzročila Kitajska. Koronavirus je prišel iz Kitajske.” Posledično so bila evropska gospodarstva močno prizadeta, posledično pa lahke tarče prevzemov s strani gospodarskih družb izven EU. To, kar se trenutno dogaja v svetu je močan spopad velesil za globalni vpliv, kjer imamo na eni strani Rusijo, ki z Vladimirjem Putinom natančno ve, kaj hoče in Evropo stiska za vrat tudi z omejevanjem dobave plina.

Severni tok 2 (Foto: Facebook)

Imamo Kitajsko, ki širi svoj strateški vpliv in na drugi strani zelo šibko ameriško administracijo, predsednika, ki se s tem ne zmore ali ne zna soočiti, in Evropsko komisijo, ki pa mora poskrbeti, da bo zaščiten interes držav EU. Zelo naivno bi bilo sedaj poklekniti pred Kitajsko in pred vsakim njenim nezadovoljstvom, ki ga izrazijo skozi posamezne izjave. Pravica in dolžnost je, da se tudi sami postavimo EU, tako kot tudi potrebno za ohranitev nekega globalnega, strateškega vpliva. Temu pa je bil tudi namenjen poziv evropskih poslancev, pred tremi meseci, Evropski komisiji. “Žal pa je to večina medijev pri nas spregledala, ker jim je bolj pomemben kratkoročni politični interes in notranjepolitično mešanje megle kot pa dolgoročni interesi EU in Slovenije.

Francija je ostro kritizirala Kitajsko in ta se je odzvala podobno kot v primeru Slovenije
V Sloveniji se izpostavlja zlasti Litvo, ne smemo pa pozabiti, da je pred dvema dnevoma tudi Francija močno obsodila Kitajsko zaradi njene politike do manjšin. In Kitajska se je tudi v tem primeru podobno odzvala kot na izjavo slovenskega predsednika vlade.” Po mnenju Lahovnika si v EU enostavno ne smemo dovoliti, da bi nas Kitajska z nekimi grožnjami, utišala. “Kar me čudi, je to, da predvsem tisti v Sloveniji, ki najbolj vpijejo kako pomembne so človekove pravice in pravice manjšin, oportunistično molčijo, ko gre za teptanje manjšin in človekovih pravic na Kitajskem.” Tako da ni samo Litva, ampak tudi Francija z Emmanuelom Macronom zelo jasno povedala svoje stališče. V ozadju poteka močna, globalna strateška vojna med ključnimi velesilami, kar se kaže tako na področju energetike, kot še kje. “In zelo naivno bi bilo, če bi mislili, da bomo s tem, ko pokleknemo pred vsakim pritiskom, izboljšali svoj položaj, ker bo teh pritiskov samo še več.” 

Francoski predsednik Emmanuel Macron načrtuje reformo pravosodja. (Foto: epa)

Domen Mezeg