Erjavcu je paktiranje s “kraljico” afer prineslo pogubo. Bo tako tudi pri skakaču?

Foto: STA

“Kraljica” se je znašla v prvi vrsti volilne konvencije Gibanja Svoboda, v ljubljanski Cvetličarni, kjer je bil predstavljen program in kandidati za državnozborske volitve. S tem, ko se je ljubljanski župan Zoran Janković pojavil kot častni gost kongresa, kjer je v glavni vlogi nastopil Robert Golob oziroma tako imenovani “skakač”, je postalo jasno, kakšne vrednote bodo v ospredju gibanja, ki je nastalo tik pred državnozborskimi volitvami. Častni gost namreč velja za razvpitega politika, čigar ime se je pojavilo že v številnih aferah. 

Ni prvič, da predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković izraža svojo podporo enemu izmed akterjev na politični sceni. V preteklosti je namreč s posebno koalicijo proti Janezu Janši podprl nekdanjega odrešenika KUL-ovcev Karla Erjavca. Kot je dobro znano se ta podpora Erjavcu in pa stranki DeSUS ni dobro obrestovala. Namesto da bi izboljšali rezultat iz volitev pred štirimi leti, so ga na koncu prepolovili, s tem pa so postali največji osmoljenci takratnih volitev. Ker kljub podpori Jankovića ni uspela mobilizacija volivcev niti v Ljubljani, se marsikdo upravičeno čudi, kako to, da so v Gibanju Svoboda odločili, da prav njega povabijo kot častnega gosta.

“Ni šlo za politično podporo. Šlo je za njegov glas. In prav je, da vsak lahko obrazloži svoj glas. Sicer pa nismo povezani s Pozitivno Slovenijo. Še manj z njeno preteklostjo. Mi vstopamo na politično sceno popolnoma neobremenjeni s tem,” je na vprašanje Uroša Slaka na POP TV, ali se bo podpora Jankovića Gibanju Svoboda obrestovala, odgovoril Robert Golob.

Prvak DeSUS Karl Erjavec in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković sta podpisala sporazum o ustanovitvi t. i. levega bloka, ki se je izkazal za pogubnega za DeSUS.

Večmilijonski odpis dolgov družini Janković, afera farmacevtka in afera Stožice predstavljajo primere konkretnih razlogov čemu ljubljanski župan ne velja za varnega političnega zaveznika. Za marsikoga je v luči ruske invazije na Ukrajino problematična tudi Jankovićeva podora ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Velja namreč za dobitnika ruskega državnega odlikovanja “Red prijateljstva”, ki se mu očitno ne namerava protestno odreči, čeprav Rusi nad Ukrajinci izvajajo vojne zločine. Glede na to, da omenjeno odlikovanje predstavlja najvišje odlikovanje, ki ga Ruska federacija podeljuje tujcem, je njegova vrnitev jasen pokazatelj protesta nad rusko invazijo. Huda kršitev humanitarnega prava s strani Rusije pa za Jankovića očitno ne predstavlja prav nikakršnega problema. Glede na to, da je Golob obsodil rusko agresijo v Ukrajini, je toliko bolj zanimivo javno “paktiranje” dvojice.

Foto: STA

Čeprav je Golob na začetku leta sveto zatrjeval, kako naj bi bil malo levo in malo desno, je bilo že tedaj jasno, da temu niti slučajno ni tako in da je čisti produkt levice. “Če primerjamo figure, recimo, da sem jaz skakač, ker rad skačem nenadzorovano levo in desno. Potem je naš Zoran Janković, naš predsednik, on ni kralj, ki ga moramo braniti za vsako ceno, on je kraljica, on je naše najmočnejše orožje, in če se tega zavedamo, znamo načrtovati bodoče ukrepe,” je pred leti Golob poudaril kot podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija. Osrednji mediji že lep čas poskušajo prodati zgodbo, kako naj bi Golob predstavljal nekakšno sredino, da bi s tem ta zajel kar se da širok spekter potencialnih volivcev. Kakorkoli, izjava Goloba, ki jo je podal kot aktiven član stranke Pozitivna Slovenija, je jasno pokazala kam pes taco moli. Še posebej v luči dejstva, da za dobrega zaupnika Jankovića, ki ga je Golob povzdignil v najvišjo figuro šaha, velja nekdanji predsednik republike Milan Kučan, za katerega samostojna Slovenija nikoli ni predstavljala intimne opcije.

“Zlati časi” Pozitivne Slovenije. (Foto: STA)

Golob tako kot Marjan Šarec in Miro Cerar stopa na politično sceno kot “novi obraz”. Podobno kot tedaj javnomnenjske ankete favorizirajo Goloba. Čeprav so Šarca ankete Ninamedie in Mediane pred začetkom uradne volilne kampanje prikazovale kot zmagovalca, se je na koncu vse skupaj končalo z relativno zmago stranke SDS. Kakšen vpliv na priljubljenost Gibanja Svoboda bo imela javna podpora Jankovića je vprašanje, ki bo razjasnjeno kaj kmalu. Marsikomu se je nedvomno zdelo bizarno, ko gibanje govori o tem, kako si želi povratka pravne države, medtem pa v prvi vrsti poleg nekdanje sodnice Urška Klakočar Zupančič sedi nasmejan Janković, ki ima cel kup masla na glavi. 

Ko je lobiral za bajno plačo, se je od Jankovića distanciral
V primeru Goloba ne gre za nov obraz na politični sceni. V preteklosti je bil namreč že član LDS, Pozitivne Slovenije in SAB. Če je v času, ko je ko zasedal mesto predsednika uprave Geni-I Robert Golob in temu primerno prejemal astronomsko plačo, sveto zatrjeval, da se distancira od Jankovića na račun ničelne tolerance do korupcije itd., je sedaj vse drugače. Sedaj za mesto predsednika uprave Gen-I ne lobira več in se brez omejitev nasmeha skupaj z njim v prvi vrsti. Še vedno pa poskuša ustvariti vtis, kako naj predstavljal iskrenega borca proti korupciji. Pa naj verjame kdor more. Še posebej v luči dejstva, da ne zmore biti iskren niti v primeru višine astronomske plače, ki jo je prejemal. V javnosti se je namreč hvalil, da znaša slabih sedem tisočakov letno, potem pa smo kmalu ugotovili, da je kar nekajkratnik tega, kar je povedal. V skladu z Lahovnikovim zakonom bi lahko prejemal največ 18 tisočakov bruto, on pa si je mesečno izplačeval kakšnih 40 tisočakov evrov bruto plače, s tem pa limit mesečno presegal za kakšnih 27 tisočakov.

Sara Kovač