Gimnazija Kranj odpovedala “Teden političnega učenja”, potem ko so bili odzivi na njihov oglas preveč polarizirajoči

Del udeležencev projekta kranjskih gimnazijcev. (Foto: STA)

Gimnazija Kranj je še včeraj po družbenih omrežjih oglaševala zanimiv didaktični dogodek “Teden političnega učenja”, ki je po besedah ravnatelja šole bil mišljen kot neke vrste praktični dodatek k predmetu Državljanske vzgoje. Dijaki, ki so od šole dobili le smernice in opozorila so se, če je verjeti ravnatelju šole, Aljoši Brlogarju, nespretno lotili oglaševanja dogodka in ko je njihov oglas zaokrožil po Twitterju, zadeva pa preveč “razdvajala”, so se odločili, da dogodek odpovejo.

Za tiste, ki politiko spremljamo od blizu, seznam gostov, ki so bili vabljeni, da predavajo gimnazijcem v Kranju na Tednu političnega učenja, še zdaleč ni bil uravnotežen. Z izjemo Romane Tomc ni bilo na seznamu nikogar, ki bi trenutni vladi, na primer, bil naklonjen, vključno z Ljudmilo Novak.

Toda še huje je bilo – to je imel ravnatelj šole, Aljoša Brlogar, ko smo se z njim pogovarjali o telefonu prav – kako so dijaki dogodek oglaševali:

Sprva so bili načrtovani le tisti z leve strani
Gosti, ki so se pojavili na oglasu, so bili, od najbolj razvpitih: Dr. Igor Pribac, Tanja Fajon, Tanja Gobec in Domen Savič – razvpiti Državljan D, z boljševiškimi cenzorskimi težnjami. Po oglasu sodeč je to bil teden političnega pranja možganov, ne teden političnega učenja. No, kasneje smo izvedeli, da bi vsaj pri okrogli mizi sodelovali Romana Tomc in vsaj nominalno ne levičarka, Ljudmila Novak.

Oglas za dogodek na kranjski gimnaziji (Foto: Zajetje zaslona Facebook)

Včeraj v večernih urah nas je klicala organizatorka med dijakinjami in nam razložila, da niso vedeli, kaj delajo, ker da ne poznajo dovolj politike in da sploh niso vedeli, kaj se dogaja s Pribcem in da ga bodo kot gosta odslovili. Prosili so nas, če jim lahko svetujemo dodatne goste za uravnoteženost, kar smo seveda rade volje storili. Priporočali smo jim Boštjana M. Zupančiča, Bernarda Nežmaha, Žigo Turka, Boruta Rončeviča, Bojana Požarja, in tako naprej.

Ravnatelj jih je opozoril, kako pomembna je uravnoteženost
V četrtek nas je ista dijakinja obvestila, da so dogodek žal odpovedali. Za razloge smo poklicali ravnatelja, ki nas je napotil tudi na objavo na Facebooku, ki jo spodaj prilagamo in nam povedal, da so se z dijaki dogovorili, da v takšnem vzdušju, kakršno je nastalo zaradi njihovega oglasa, dogodka ne bodo priredili in da so ga odpovedali. Dejal je, da so goste vabili dijaki sami in da so jih opozorili, kaj lahko pomeni, če ne bodo uravnoteženi, a da so se potem nespretno lotili oglaševanja.

Obvestilo gimnazije na Facebooku (Foto: Zajetje zaslona Facebook)

Iz celotnega seznama gostov je očitno, da so v namenu uravnoteženosti zgrešili tudi, če ne bi bilo oglasa. Od tistih, ki jih poznamo, Romana Tomc in morda Tadej Rifel sodita med tiste, ki jim lahko rečemo, da so služili uravnoteženosti. Vprašanja, ki se tukaj pojavljajo, so, ali je, če so to res storili, primerno organizacijo izobraževanja prepustiti dijakom? Če jim niso, če so jim izbor sugerirali profesorji sociologije, filozofije, državljanske vzgoje (špekuliramo), ki zdaj odgovornost prenašajo na dijake, kaj si misliti o teh profesorjih in o vodstvu šole? V vsej dobronamernosti, dijaki imajo premalo znanja, premalo izkušenj, da jim lahko daš pri organizaciji takšnega dogodka toliko svobode, da jim daš le smernice, da morajo biti politično in spolno uravnoteženi.

Aleš Ernecl