Golob za varstvo svojih otrok ustanovil vrtec in ga zalagal z denarjem državnega podjetja

Foto: STA

Robert Golob je za potrebe varstva svojih otrok z denarjem državnega podjetja ustanovil kar vrtec, ki pa je po prenehanju financiranja s strani Istrabenza propadel, celotno opremo vrtca pa so podarili zasebnemu podjetju Golobove žene Jane Nemec Golob.

V zvezi z zgodbo o zasebnem vrtcu Hiša otrok Sonček, ki ga je v prostorih Istrabenza v letih 2011 in 2012 vodila premierjeva soproga Jana Nemec Golob, s katero je ta sicer sedaj v ločitvenem postopku, je lani poročal Planet TV. Kaj kmalu se je namreč izkazalo, da gre v resnici za službo, ki jo je ženi na silo uredil Robert Golob.

Ko so na prej omenjeni televiziji poročali o omenjeni aferi, so uvodoma spomnili na to, da je eden glavnih Golobovih podpornikom ljubljanski župan Zoran Janković, kar seveda ne preseneča glede na to, da je bil Golob kot somišljenik eden od ustanoviteljev Jankovićeve Pozitivne Slovenije. “Očitno imata podobne poglede glede vmešavanja politike v gospodarstvo,” so izpostavili glede dvojice Golob-Janković. Janković naj bi namreč po njihovem poročanju kot pogoj ob vstopu v nadzorni svet Mercatorja zahteval, da njegovo podjetje Electa, ki sta ga nato prevzela sinova, lahko še vedno lahko posluje in služi z najboljšim sosedom. Golob pa je podobno poskrbel za svojo družino. Leta 2008, že kot predsednik uprave Gen-I, si je ob iskanju varstva za svojega otroka namreč zamislil svoj zasebni vrtec. Hiša otrok Sonček v lasti Golobove žene je bila tako ustanovljena oktobra 2010.

Vrtec po treh letih zaprli
“Ko je tri leta pozneje v Kromberku pri Novi Gorici odprl poslovno hišo Istrabenz-Gorenje, kjer je imela sedež tedaj hčerinska družba Gen-I, je vanjo naselil tudi vrtec – Hiša otrok Sonček”,
je poročal medij in ob tem spomnil, da je to odločitev Golob utemeljeval z besedami, češ da so si varstvo otrok zamislili kot dodatni standard za njihove zaposlene. Vrtec je imel v prvem letu 156.323 evrov prihodkov, naslednje leto (leta 2012) pa 70.389 evrov prihodkov. Ker vrtec ni bil subvencioniran, se je zanašal na plačila staršev. A so dokumenti po navedbah Planeta TV razkrili, da ga je obilno zalival tudi sam Golob iz sredstev podjetja. Direktor je namreč tisti, ki določa donacije. Tako je leta 2011 Istrabenz na račun vrtca nakazal 96 tisoč evrov, leta 2012 pa skoraj 30 tisoč evrov. Pri tem pa je zanimiv tudi podatek, da je sodeč po izsledkih diplomskega dela, ki je nastalo na to temo, vanj hodilo kar 83 odstotkov otrok, katerih starši niso bili zaposleni ne v Istrabenz Gorenje ne v Gen-I.

Vir: Planet TV

“Na podlagi ugotovitev v diplomskem delu je Istrabenz že tretje leto zaprl pipco in vrtec so posledično zaprli. Revizija prodajalca energije pa ne razkrije le donacij, temveč še poseben bombonček za Golobov zasebni projekt varstva otrok. Istrabenz je namreč celotno opremo vrtca prenesel na zasebno podjetje Golobove žene,” so tedaj razkrili.

Golob trdil, da ne sprejema, da je država last politike
A v luči tega je naravnost zanimivo, kako je Golob ob vstopu v politiko vneto zatrjeval, kako naj bi bilo politično kadrovanje nekaj najhujšega nasploh. Golob, ki se ni nikakor mogel sprijazniti s tem, da bo le 15 let sedel na vrhu Gen-I-ja, je namreč dejal: “Ne sprejemam, da je država last politike. Ne sprejemam tega.” Da ga politično kadrovanje le toliko ne moti, se je sicer izkazalo kaj kmalu ob nastopu mandata. Še manj pa se mu, kot kaže, zdi problematično družinsko kadrovanje.

Ko se je zgodba z vrtcem zaključila, je bilo Golobovo ženo mogoče najti na mestu vodje službe za odnose z javnostmi in marketing v državnem Gen-I. “Z njimi posluje prek svojega podjetja Star Marketing. Pogodba za nedoločen čas pa predvideva mesečni pavšal 660 evrov. Po javno dostopnih podatkih v povprečju zasluži skoraj 80 tisočakov letno. Če se odbije še pavšal, še vedno ostane 70 tisoč evrov.  Ima pa po pogodbi z Geni-I še dodatno postavko 110 evrov na uro za svetovalne storitve, kar pomeni, da bi morala vsak dan opraviti 2,5 ure svetovalnega dela,” so še navedli glede podjetja, ki je svoja vrata zaprlo julija 2019.

Vir: Planet TV

Če bi bil v takšen način delovanja vpleten kdo drug, bi verjetno nevladniki tipa Inštitut 8. marec na ves glas kričali od ogorčenja, tako pa tega ni pričakovati. Namesto tega poslušamo hvalospeve, črne madeže pa se čim bolj zakriva ali poroča obrobno, da ljudje nanje pozabijo in karavana gre dalje.

Ana Horvat