Kako je Golob z mahanjem s plačilno listo zavajal gledalce in kaj vse je o višini svoje plače zamolčal

Notranji minister Aleš Hojs in predsednik stranke Svoboda ter nekdanji predsednik uprave Gen-i Robert Golob s plačilno listo (Foto: zajem zaslona RTV)

Notranjega ministra Aleša Hojsa čudi, da nekdo, ki prejema 45 tisoč evrov bruto na mesec, nasprotuje dvigu plač zdravnikov. Medtem ko Golob želi ljudstvo prepričati, da je prejemal le sedem tisoč evrov plače, pa je Hojs razkril, da je Golob samo v letu 2020 prejel 214.043 evrov neto plače. To dokazuje tudi letno poročilo Gen-I, ki razkriva, da je Golob v fiksnem in gibljivem delu plače res prejemal približno sedem tisoč evrov neto plače, a je namerno izpustil podatek o nagradi za uspešnost, ki pa je celo za 50 odstotkov višja od njegove letne plače. V resnici je Golob samo v lanskem letu skupno prejel prek 540 tisoč evrov bruto plače skupaj z nagradami.

Sinoči so se v oddaji Tarča sogovorniki dotaknili tudi teme o višanju plač zdravnikom za šest plačilnih razredov. Predsednik stranke Svoboda Robert Golob glede na javnofinančno sliko in dolgoročne cilje ne bi investiral v zdravnike kljub temu, da je javno zdravstvo v vedno večjih težavah. “Dvigovanje plač ni prehodnega značaja, to je razlog, da smo danes proti temu, da se povišujejo plače v javnem sektorju,” je pojasnil Golob.

Po njegovem mnenju bi se tako morale plače povišati le v primeru uspešnosti in normativov, ki bi bili postavljeni. “Mene sicer čudi, da nekdo, ki zasluži 45 tisoč evrov bruto na mesec in ki v svojih sloganih, vsaj teden nazaj je bilo tako razumeti, govori, da bo pravzaprav to tista njegova politična smer, da bodo vsi Slovenci zaslužili toliko kot on, nasprotuje dvigu plač,” mu je odgovoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Plačilna lista je čisto zavajanje javnosti
Golob je trdil, da Hojs zavaja, med drugim pa naj bi celo prepričal njegovo mamo. Medtem pa je Hojs danes na Twitterju še enkrat posebej izpostavil, da je Golob prejemal po njegovi oceni 448 tisoč evrov bruto na leto, kar znese približno 214 tisoč evrov neto oziroma 17 tisoč evrov neto na mesec. Golob je v studio prinesel svojo plačilno listo, kjer trdi, da je prejemal sedem tisoč evrov neto. “Četudi bi zaslužil ‘zgolj’ sedem tisoč evrov, je škandalozno, da je proti pomoči upokojencem, ki imajo manj kot tisoč evrov,” je ob tem dodal Hojs.

Foto: zajem zaslona RTV

V studiu plačilne liste niso dovolj približali, da bi lahko ta podatek tudi preverili. Potrebno je tudi omeniti, da je Golob prinesel samo eno plačilno listo, ni pa pokazal tudi ostalih. “Kdo je v Tarči lagal?” se še pri tem sprašuje Hojs. Če bi Golob imel le sedem tisoč evrov plače, tudi ni razumljivo, zakaj se potem nadzorniki Gen-i niso odzvali na poziv ministrstva, da preverijo skladnost izplačil vodilnim v družbi. “S strani skupine GEN po pozivu za dostavo oziroma uskladitev pogodb smo prejeli negativen odgovor,” so sporočili.

Gen-I ni predložil odgovora o višini plač vodstvenega kadra
Na ministrstvu so takrat izrazili pričakovanje, da bodo nadzorniki GEN-I, če se bo izkazalo, da je uprava dobivala previsoke prejemke, zahtevali vračilo preveč izplačanih prejemkov. “V luči tega smo pozvali odgovorne, da v skladu z ZPPOGD zahtevajo vračilo preveč izplačanih prejemkov in da nas seznanijo z vsemi aktivnostmi v smeri vzpostavitve zakonitega stanja,” so zapisali. Zaenkrat se tako ni zgodilo še nič, medtem pa višina Golobove plače ostaja nerešeno vprašanje.

Letno poročilo Gen-I postavlja Golobove trditve na laž
Kdo laže v primeru plače Roberta Goloba, smo preverili tudi sami v letnem poročilu Gen-I, kjer mora družba v skladu z zakonom o gospodarskih družbah v letnem poročilu izkazati prejemke poslovodnih oseb. Iz letnega poročila izhaja, da je Golob leta 2020 skupaj prejel 214.043 tisoč evrov neto, kar po naših izračunih nanese 540 tisoč bruto, kar postavlja Goloba na laž in potrjuje, da je Hojs govoril resnico.

Neto plače vodstvenega kadra v Gen-I (Vir: Letno poročilo Gen-i)

Kot je razvidno iz letnega poročila, je Golob v letu 2020 prejel 75.399 neto fiksne plače (6.283,25 evra na mesec), poleg tega je zraven prejel 10.359 gibljivega dela plače (863,25 evra na mesec), nagrado za uspešnost v višini 114.986 evrov neto in druge prejemke (12.127 evrov neto). Golob po pregledu zneskov verjetno ni lagal in je pokazal pravilno plačo (fiksni in gibljivi del), vendar je ljudstvu namerno zamolčal svojo bajno nagrado, ki pa je za 50 odstotkov višja od njegove letne plače.

Sara Rančigaj