fbpx

Kadrovsko sestavljanko Golobove stranke vodijo kralji in kraljice globoke države

Foto: Nova24TV

Robert Golob se predvolilnim soočenjem zaenkrat spretno izogiba, če ima kaj za povedati, v ta namen skliče novinarsko konferenco – tako ima gotovo precej večji nadzor nad tem, kaj in kako bo povedal. Prav tako še nima delujoče spletne strani, se pa vse bolj kadrovsko sestavlja njegova ekipa, ki kaže le eno – da gre več ali manj za ljudi z levice, nad katerimi imajo več vpliva strici kot so Milan Kučan, Gregor Golobič in Zoran Janković, kot Golob sam. Stranko mu bodo torej vodili drugi, da bo Golob vselej omejen in pod nadzorom, ko bo šlo za pomembne odločitve. Kot vsi novi obrazi do sedaj.

Gibanju Svoboda se očitno ne bo pridružil Ivan Gale, Večer namreč poroča, da naj bi se ta na parlamentarne volitve podal s svojo stranko Naša prihodnost. “Pri nas je imel popolnoma odprta vrata, da izbere katerokoli mesto, pa se za to žal ni odločil. Raje je tik pred zdajci šel po svoji poti. Verjetno zaradi vpliva drugih ljudi, s katerimi pa smo se mi razšli,” se je odzval Robert Golob. Spomnimo, Gale je bil zaradi sodelovanja z aktualno vlado do mnogih kritičen, med njimi je bila tudi Janja Sluga, ki je iz stranke Lide prestopila h Golobu. Robert Golob bo na svoji listi Gibanja Svoboda na volitvah kandidiral v Ljubljani, skupaj s strokovnjakom za jedrsko varnost Miroslavom Gregoričem in izvršno direktorico Slovenske filantropije Terezo Novak, poroča STA. Novakova je bila tudi kandidatka za evropsko poslanko, in sicer na listi stranke DeSUS.

Na portalu Požareport so že pred dnevi izpostavili, da kandidatno listo Robertu Golobu sestavljajo Milan Kučan, Gregor Golobič in Zoran Janković, ki bi potem posledično skozi svoje nastavljene ljudi, poslance Gibanja Svoboda, kontrolirali poslansko skupino Roberta Goloba. “Kučan predvsem zato, da mu Golob po parlamentarnih volitvah ne bi zbezljal ter se spajdašil z Janezom Janšo in SDS – v kakšno veliko koalicijo,” je zapisano. Na listi Gibanja Svoboda se je tako znašla tudi Renata Zamida, katere politični mecen je Golobič. Zamida je bila včasih direktorica Javne agencije za knjigo (JAK), trenutno pa je vršilka dolžnosti direktorice javnega zavoda Center Rog – tja naj bi jo namestil ljubljanski župan. Zoper Zamido ima sicer ljubljansko državno tožilstvo zaradi zlorabe položaja odprto kazensko ovadbo, grozilo naj bi ji do osem let zapora. Na prejšnji novinarski konferenci pa je nastopil tudi dr. Anton Grizold, sicer z udbovskim dosjejem, ki naj bi Golobu pomagal pri pripravi programa na področju obramboslovja. Obstaja tudi možnost, da bo na Golobovi listi kandidiral Slavko Bobovnik, reklamni obraz GEN-I, ko je bil Golob še predsednik uprave tega elektro distributerja.

Renata Zamida in Slavko Bobovnik (Foto: STA)

Golob cilja na sredino, istočasno pa na meji umika ograjo, ne pa pri sebi doma
Golob sicer še ni predstavil svojega programa, je pa nakazal nekaj smeri, kamor naj bi se nagibala njegova stranka in s tem tudi nekoliko presenetil. Sam naj bi se namreč pozicioniral v sredinski politični prostor, njegove izjave pa kažejo drugače. Pred nedavnim je denimo izjavil, da bi s hrvaške meje umaknil ograjo, ki jo je v preteklosti postavil Miro Cerar. Umikanje ograje bi bilo verjetno všeč stranki Levica oziroma njenim volivcem, večina sredinskega volilnega telesa pa se s tovrstno potezo gotovo ne bi strinjala. Podobno velja tudi za njegovo čestitko ob 8. marcu, ko je za praznik žensk voščil tudi vsem tistim, ki to sicer niso, se pa vseeno identificirajo kot ženske. “Če se Golob želi umeščati na sredino, potem so to zelo nenavadne poteze,” je ocenil tudi Boštjan M. Turk, ki je že pred dnevi povedal, da se Golob v kampanji, ki jo začenja, radikalizira. Kritičen je bil tudi do tega, da v Gibanju Svoboda članstvo omejujejo s pogojem dveh soglasij obstoječih članov.

Golobova bizarna čestitka za 8. marec.

Golob se torej na javnih soočenjih (vsaj zaenkrat) ne pojavlja, javnosti namenja le kontrolirana medijska sporočila. Marsikdo se tudi pritožuje zaradi praktično nemogoče dostopa do stranke – internetna stran, ki bi omogoča komunikacijo namreč še vedno ni aktivirana. Je pa videti, da tako nekatere javnomnenjske agencije kot tudi določeni mediji delujejo v njegovem interesu: “Zaradi slabih izkušenj v instantnih strankarskih projektih zaradi nelojalnosti svojega članstva oziroma na njihovih listah izvoljenih poslancev so se v stranki Roberta Goloba Gibanje Svoboda odločili zaostriti selekcioniranje svojih članov. Za včlanitev v stranko, ki visoko kotira v raziskavah javnega mnenja, je treba dobiti priporočilo obstoječih članov ali napisati motivacijsko pismo, po preverbi pa o novem članu odloči izvršni odbor. Še temeljitejša je preverba poslanskih kandidatov stranke,” so zapisali v Delu – mnogi tudi temu mediju očitajo, da nastopa kot nekakšno Golobovo piarovsko glasilo.

Okoli 170 delegatov stranke Z.Dej je na januarskem kongresu potrdilo preimenovanje v stranko Gibanje Svoboda in za njenega predsednika izvolilo Roberta Goloba. Podpredsednica stranke je nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, generalni tajnik pa nekdanji novogoriški župan Matej Arčon. Predsednica sveta stranke je zdravnica Mirta Koželj

Sara Bertoncelj