Gorenak: Grozljive niso le Golobove laži o Miloviću

Vinko Gorenak. (Foto: STA)

Prejšnje leto se je bližalo h koncu, ko je v javnosti izbruhnila afera Milović. Slednjega je Golob predstavil kot svetovalca za varnost in prav po njegovem nasvetu je predsednik vlade spremenil sistem lastnega osebnega varovanja. “On je pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje,” je tedaj povedal predsednik vlade. Danes vemo, da je to laž. Milović je imel z družbo, ki jo je vodil Robert Golob, preden se je podal v politiko, sklenjenih kar sedem različnih pogodb. O zadevi smo govorili z nekdanjim notranjim ministrom Vinkom Gorenakom. Pravi, da je Milović samo še eden od nezadovoljnih policistov s spodletelo kariero v policiji, ki so nato zašli v politične vode. Hkrati razkriva Golobove laži in še več. 

Robert Golob je imel priložnost pojasniti svoj sila sporen koncept varovanja v Državnem zboru RS. “Zakaj ste sprejeli takšno uredbo varovanja predsednika Vlade Republike Slovenije? Ali gre s to uredbo za nezaupanje v slovensko policijo? Ali poznate Miloša Milovića? Če da, kakšen je vaš odnos z njim? Ali držijo informacije, da je on tisti, ki je neuradno zadolžen za vaše varovanje? In pa še zadnje vprašanje, gospod predsednik vlade: Ali se v času vaše vlade, leta 2022, v Republiki Sloveniji vzpostavlja paraobveščevalna služba?” ga je spraševal poslanec Žan Mahnič iz SDS.

Predsednik vlade je uvodoma dejal, da nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar uživa njegovo zaupanje in da ne gre za nezaupnico policiji. Malo kasneje se je to izkazalo za laž. Resnico sta razkrila kar notranja ministrica Bobnarjeva in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav vsak s svojim javnim pismom. Nato je dejal: “Natančno tak oziroma skoraj tak sistem pa je imel generalni sekretariat, ki je skrbel za varovanje vlade pred funkcionarjem na vladi, predsednik vlade je bil v času pokojnega dr. Janeza Drnovška.” Tudi to je očitna laž.

Vinko Gorenak, nekdanji notranji minister, namreč pravi: “Golob se sklicuje na to, da ga varuje Generalni sekretariat vlade, kamor so bili policisti premeščeni, in da je tako obliko varovanja imel že dr. Janez Drnovšek. To je čista laž. Takrat sem vodil kadrovsko službo policije in vem, kako je bilo. Dr. Janez Drnovšek in njegov kabinet si je res izbral varnostnike, ki pa so bili policisti, podrejeni šefu policije in nikoli dr. Janezu Drnovšku in njegovemu kabinetu.”

Še en v dolgi vrsti operativcev
Gorenak sicer izpostavlja, da je Milović samo eden od tistih, ki si v policiji niso uspeli narediti kariere, nato pa so si zatočišče poiskali v politiki. “Ne smemo pozabiti, da je bilo podobnih primerov v preteklosti, kolikor hočete, od Mitje Klavora, Draga Kosa, Gorana Klemenčiča, Darka Stareta in še mnogo,” navaja Gorenak.

Drago Kos in Mitja Klavora. (Foto: STA)

Dodatno pojasnjuje, da so bili za predsednike vlad, ki so se zvrstili na oblasti, pa tudi ministre tovrstni domnevno vrhunski policijski strokovnjaki vedno dobrodošli. Kot trdi Gorenak, ti to praviloma sploh niso, ampak le iščejo “denar ali druge privilegije”, ki jih lahko zagotovijo politiki na oblasti.

“V tem pogledu Miloš Njegoslav Milović ni nobena izjema, ampak prej stara kopija svojih predhodnikov. Več ali manj je sedaj jasno, da je Milović s številnimi pogodbami z Gen-I in drugimi podjetji z elektra področja v zadnjih desetih ali več letih mastno služil. Še grozljivejši pa je podatek, da Milović ni zaposlen v državni upravi, da ga Golob ali njegovi ministri ne plačujejo, ampak Milović očitno lahko narekuje kar šefu policije (Lindav), kako bo predsednik vlade Golob varovan,” pravi nekdanji notranji minister.

Nezaupnica policiji
Gorenak komentira tudi Golobovo izmikanje glede vprašanja zaupanja v policijo. Ta je sicer dejal, da zaupa notranji ministrici, kar se je izkazalo za laž, ali pa je bil le izredno kratkoviden. Nato je navedel, da se je za spremembo koncepta varovanja odločil, ker so se na spletu pojavile fotografije njegovih otrok, ki naj bi nastale, ko so ti skupaj z njim odpotovali na službeno pot v Bruselj. Policisti so tedaj odgovorili: “Očitek, da si zaradi tega dogodka slovenski policisti varnostniki ne zaslužijo zaupanja, kaže na popolno nepoznavanje dela in pristojnosti policistov varnostnikov”. Trditve predsednika vlade je dodatno demantiral kar Lindav, ki je zapisal, da so tovrstni sestanki potekali že 3. in 9. junija.

Tudi Gorenak v svojem odgovoru na novinarska vprašanja potrjuje, da gre za nezaupnico. “To kar imamo danes, da Goloba varujejo ljudje, ki so bili policisti in so sedaj uslužbenci Generelnega sekretariata vlade, še nismo videli. To je hkrati popolna nezaupnica Goloba celotni policiji,” zapiše.

Miloš Njegoslav Milović s Tanjo Fajon (Foto: splet)

Kaj pravijo v koalicijskih vrstah?
Ker gre za izredno kočljivo zadevo, smo za komentar poprosili tudi Levico in SD. Še posebej v slednji so bili do Golobovih političnih posegov (beri: zadeva afera Bobnar/Lindav) v policijo še posebej kritični, hkrati pa je – zanimivo – predsednica Socialnih demokratov Milovićeva osebna prijateljica, kot dokazuje fotografija, ki se je že pred časom pojavila na spletu. To so vprašanja, ki smo jih naslovili na obe stranki.

  • Kako komentirate razkrite informacije o sodelovanju Gen-I s podjetje VPS svetovanje, katerega ustanovitelj je Miloš Njegoslav Milović, človek, ki je Robertu Golobu predlagal reorganizacijo varovanja, čeprav ta ni zaposlen v nobenem državnem podjetju?
  • Ali ste bili seznanjeni z Milovićevo vlogo “svetovanja” o varnosti Robertu Golobu in nekaterih ministrstev že v času, ko je premierja o njegovi povezavi z njim spraševal poslanec SDS Žan Mahnič v Državnem zboru RS decembra 2022?
  • Ali ste se kot koalicijski partnerji strinjali z Golobovo odločitvijo, da varnost nekaterih ministrstev zaupa Miloviću? Ali ste se s tem strinjali kljub njegovi domnevno sporni (kriminalni) preteklosti?
  • Znano je, da je Milović svetoval ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, naj zamenja lokacijo pisarne, ali je doslej svetoval tudi vam? Ali ste z Milovićem v obdobju vašega vodenja na kakršen koli način sodelovali?
  • Kako komentirate dejstvo, da je državno podjetje Gen-I nakazalo 130 tisoč evrov nekdanjemu podjetju današnje generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesni Vuković, ki še danes ni razkrila vsebine pogodb?
  • Kako komentirate njen “vzpon” na tako visok položaj v stranki po Golobovi zmagi, vedoč, da sta z Golobom poslovno sodelovala iz še danes neznanih razlogov? Spomnimo, da je bila Vesna Vuković novinarka za portal Necenzurirano, ki je Goloba koval v zvezde pred državnozborskimi volitvami?

Gal Kovač