fbpx

Mestna svetnica stranke SD zahrbtno umaknila podporo izredni seji glede prodaje hostla Celica – v SDS bodo zahtevo vložili sami!

Hostel Celica (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković ne bo sklical izredne seje mestnega sveta na temo hostla Celica, kljub temu, da so v opozicijskem svetniškem klubu SDS za sklic zbrali zadostno število podpisov. Kot so sporočili iz ljubljanske občine, je namreč svetnica stranke SD predlogu SDS podporo naknadno odrekla, s čimer ni izpolnjen osnovni pogoj za sklic seje. S to potezo stranke Socialnih demokratov se je ponovno izkazalo, da ti delujejo v zasebnem interesu župana Jankovića in ne zasledujejo javnih koristi. V svetniški skupini SDS pa so odločni, da bodo izrecno sejo sklicali sami, saj imajo zanjo dovolj podpisov.

Zahtevo za sklic izredne seje o Celici je vložil del mestnega sveta s prvopodpisanim vodjo svetniškega kluba SDS Mirkom Brničem Jagrom. V zahtevi za sklic so svetniki Jankovića pozvali, da pripravi in predstavi vsebinski koncept delovanja hostla Celice ter kulturni program in strategijo delovanja omenjenega hostla. Prizadevali so si tudi, da bi Janković na prihodnjo redno sejo uvrstil obravnavo osnutka dokumenta Identifikacija investicijskega programa za obnovo Celice.

Ljubljanski mestni svet je sicer na januarski seji upravljanje hostla prenesel na Javni zavod Ljubljanski grad, pobudniki izredne seje pa so ocenili, da “zaradi slabo osvetljene problematike in brez ustreznega gradiva niso mogli dobro presoditi stanja”. Opozarjajo, da bi lahko zaradi tega nastala velika materialna, simbolna in duhovna škoda na eni od svetovno najbolj prepoznavnih slovenskih turističnih in kulturnih znamk.

Iz Mestne občine Ljubljana so danes sporočili, da predlog za sklic izredne seje ne izpolnjuje formalnih pogojev in tudi ne oblikovnih zahtev gradiva, zato župan seje ne bo sklical. Kot so pojasnili na občini, mora zahtevo za sklic izredne seje podpreti najmanj dvanajst svetnikov, kar je bilo sicer ob vložitvi zahteve izpolnjeno, a je nekaj dni pozneje ena od svetnic podporo predlogu za sklic umaknila. S to definicijo se v svetniški skupini SDS ne strinjajo, zato bodo sklic izredne seje ponovno vložili in jo zahtevali sami, saj postopek za sklic izredne seje še ni končan.

Aroganten odnos Jankovića do polpretekle zgodovine
V hostlu Celica so se po tem, ko so od Mestne občine Ljubljana izvedeli, da ta namerava hostel brez obvestila in kakršnega koli opozorila prodati to slovensko, evropsko in svetovno znamenitost Ljubljane, oblikovali peticijo z naslovom: “Celice ni mogoče prodati!” Ob tem so poudarili, da sprememba lastništva stavbe, ki deluje v javnem interesu, v zasebno lastnino že sama po sebi predstavlja problem. Najostreje so proti prodaji nastopili tudi člani Društva političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega režima, ker gre po njihovem za nesprejemljiv in aroganten odnos Mestne občine Ljubljana, pod vodstvom Zorana Jankovića, do polpretekle zgodovine.

Foto: STA

C. Š.