fbpx

Policijskim sindikatom se je pri blatenju Policije ob bok brezsramno pridružil še politično nastavljen Goršek

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek (Foto: STA)

“Izbranci vladajoče politike so zasedli najpomembnejše položaje, moteči kadri pa smo pristali v ‘tacenskem odredu’ ali ‘sektorju odpisanih’, kot mu pravimo mi,” je v  pogovoru za 24ur.com povedal Janko Goršek, ki ga je vlada na mesto generalnega direktorja Policije namestila leta 2009, ko je bil premier Borut Pahor. Spomnimo, notranja ministrica Katarina Kresal na razpisu za generalnega direktorja policije ni izbrala nobenega kandidata, vladi pa je predlagala, naj na mesto novega v. d. generalnega direktorja imenuje Gorška, zatem pa bo predlagala spremembo zakona, po kateri bi se generalni direktor imenoval brez javnega razpisa. “Imenovanje generalnega direktorja policije brez javnega razpisa policijo vrača v čase, ko je ta delovala v službi politike,” so bili ogorčeni v stranki NSi.

“Seveda Janko Goršek ni povedal, da je bil tudi sam politično nastavljen za generalnega direktorja Policije in je oče predsednika podmladka stranke SD. Za povrhu pa intervju naredi še bivša partnerica Davida Antolovića, specialista za stranko SDS in zvestega vojaka globoke države,” je opozoril Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost. Janko Goršek, ki se je s prvim januarjem upokojil, je namreč za 24ur dejal, da je, tako kot celotna slovenska družba, tudi Policija zaradi političnih razmer povsem razklana. “Vladajoča politika je povzročila etiketiranje policijskih kadrov na ‘naše in vaše’, leve in desne, če želite. Dogaja se politično discipliniranje zaposlenih,” je njegove besede zapisala novinarka Damjana Seme. Njen nekdanji partner David Antolović je bil včasih vodja oddelka za gospodarski kriminal v Celju, nato pa pomočnik direktorja NPU, Darka Muženiča.

Spomnimo, ko je policijo vodil v. d. direktorja generalne policijske uprave Janko Goršek, se je v NLB opralo za skoraj milijardo evrov iranskega denarja za iranski režim, vendar policija primera ni preganjala. Kriminalistično policijo pa je vodil še eden izmed vidnih kadrov SD, Aleksander Jevšek. Pred vstopom v SD je celo kandidiral za poslanca na listi LDS. Tudi takrat je bil zgovoren molk osrednjih medijev, tako pri imenovanju omenjenih kot pri cenzuri ene največjih korupcijskih afer vseh časov, kjer je sodeloval celoten državni vrh z vsemi nadzornimi in preiskovalnimi organi. Torej, Goršek je bil za generalnega direktorja Policije izbran brez javnega razpisa, vladi ga je predlagala Katarina Kresal. “Na žalost se ponovno vračamo v čase, ko je policija delovala v službi politike,” so bili ogorčeni v NSi, kjer so menili, da tedanji premier Borut Pahor govori eno, njegovi ministri pa delajo drugo. Način imenovanja generalnega direktorja policije se je stranki zdel neprimeren, saj bi omogočil “neposredno in samovoljno imenovanje direktorja slovenske policije“, prav tako pa bi pomenil “grob poseg politike v policijo, ki bi morala biti neodvisna in politično nevtralna,” je poročal Siol. V istem obdobju je bil brez javnega razpisa imenovan tudi Draško Veselinovič, in sicer na mesto predsednika uprave NLB.

“Partijske strukture so obvladovale policijo. Logično, da so se stvari prenašale iz roda v rod. Histerično obnašanje stranke SD je ravno dokaz tega, da se bojijo, da bi izgubili vpliv v policiji. Želim si, da naj se v policiji dela strokovno in brez političnih ambicij,” je pred časom poudaril notranji minister Aleš Hojs, ki je opozoril tudi na to, da  se nekatere stvari, vezane na člane stranke SD, izgubijo v predalih – stranka SD je namreč v veliki meri tista, ki je vpeta v policijske vrste in tako ni čudno, da jim ni do tega, da bi realno prišlo do depolitizacije policije.

Policijski sindikat Slovenije se bolj kot za same policiste zavzema za politične cilje
Goršek je Semetovi za 24ur tudi povedal, da je neverjetno, da želi vodstvo Policije disciplinirati celo sindikaliste in se jim zato grozi s kazenskimi ovadbami in delovnopravnimi ukrepi. “Nedopustno je, da se posega v sindikalne pravice in se omejuje delovanje obeh policijskih sindikatov. Tega si res ne znam predstavljati, da si nekdo jemlje še te pravice. Sam ocenjujem, da je sodelovanje s sindikati nujno potrebno, tako sem deloval tudi takrat, ko sem bil generalni direktor. V zadnjih letih se je namreč pokazalo, da so ravno sindikati tisti, ki so dosegli izboljšanje položaja in statusa uslužbencev.

Spomnimo, da je že obstoj policijskega sindikata kot takšnega v skladu z evropskim pravom močno vprašljiv (celo neupravičen), na kar je opozoril ustavni in evropski pravnik Boštjan M. Zupančič. V Sloveniji pa imamo kar dva policijska sindikata, ki se ukvarjata z vsem drugim, kot v dobro zaposlenih. Vsaj za enega od obeh sindikatov lahko zatrdimo, da je izrazito političen. Dr. Vinko Gorenak je že pred časom pojasnil, da je PSS “šefovski sindikat”, ker njegovo članstvo večinoma predstavljajo policijski šefi, v manjši meri pa terenski policisti,  SPS pa je bolj “delavski sindikat”, ker njegovo članstvo večinoma predstavljajo terenski policisti, v manjši meri pa policijski šefi. Kakorkoli že, policisti so v pismu pred slabim letom razkrili, da Policijski sindikat Slovenije od njih zahteva, da napadajo vlado Janeza Janše, sicer bo nova oblast z njimi obračunala.

Objava Kristjana Mlekuša, predsednik Sindikata policistov Slovenije, kako “spolitičen” je (Vir: Twitter Aleš Hojs)

Po dani zahtevi, da začnejo delati, se ti odzovejo z vlaganjem kazenskih ovadb
PSS je v letošnjem letu že pooblastil odvetniško službo, da proti direktorju Uprave uniformirane policije in njegovemu pomočniku poda kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja – kršitev pravic do sodelovanja pri upravljanju in kršitev sindikalnih pravic. V PSS so opozorili na odločitev generalnega direktorja Policije Antona Olaja, ki je izdal usmeritve in navodila, ki so po stališču sindikata protipravna. Olaja obtožujejo zavestne napačne razlage ustaljenih izvajanj določb kolektivne pogodbe za policiste. V PSS so pred dnevi napovedali tudi kazensko ovadbo proti  Olaju, ki ga obtožujejo cenzure. “Po dani zahtevi, da vodje PSS in SPS začnejo delati, se ti odzovejo z vlaganjem kazenskih ovadb. Ko jim je ponujeno, da sindikalno delo opravljajo profesionalno, kot to omogoča zakon, to odklonijo. Oni bi zgolj privilegije, beneficije in dodatke,” je komentiral notranji minister, ki ej tudi povedal, da se vodje obeh sindikatov ⁩niso želeli izjasniti ali bodo, tako kot omogoča zakon, sindikalno delo opravljali profesionalno. “Pravijo, da nimajo časa, da bi se do tega opredelili. Veseli december jim ni šel prav dobro od rok,” je pripomnil. Notranje ministrstvo je v petek tudi zavrnilo obtožbe policijskih sindikatov o oviranju sindikalne dejavnosti.

Sara Bertoncelj