fbpx

Tako “novinarski” par Bezjak-Cirman zlorablja javno televizijo za blatenje nasprotnikov

Primož Cirman in Petra Bezjak Cirman. (Foto: STA, FB)

Glede na to, da je javna RTV Slovenija, financirana s strani prav vseh slovenskih gospodinjstev, vsiljevala vsebino pred slabim letom še neznanega portala, ki je očitno napadal Slovensko demokratsko stranko, se je kmalu odkril tudi odgovor, zakaj je temu tako. Eden od piscev medijskega levičarskega tajkuna Martina Odlazka, je Primož Cirman, ki je tudi trenutni odgovorni urednik napadalskega spletnega medija, njegova žena pa je Petra Bezjak Cirman, predsednica Sveta delavcev na RTV. Ta je ostro nastopila proti predlogu programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, seveda s političnimi vzgibi, da bi RTV in medijske vsebine ostale še naprej v rokah izbrancev.

Kot eden od vplivnih predstavnikov zaposlenih na RTV Slovenija ima Petra Bezjak Cirman neomejen dostop do informativnih oddaj na RTV Slovenija, kar pojasni reklamiranje portala Necenzurirano in objavljanje njegove vsebine na javni televiziji. Ker gre za več kot očitno manipulacijo medija z javnostjo, z objavo tako marginalne in pristranske vsebine RTV pljuva sebi v lastno skledo, poleg tega pa krši načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, niti ne spoštuje načela politične uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma ter politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev, ki je v zakonu o Radioteleviziji Slovenija jasno definiran.

Petra Bezjak Cirman je bivša notranjepolitična novinarka in nekdanja Celjska dopisnica RTV Slovenija, v letu 2017 pa je nastopila funkcijo predsednice sveta delavcev RTV Slovenije po odločitvi takrat še novoizvoljenih članov. Z letom 2021 pa je postala tudi podpredsednica Sindikata novinarjev Slovenije, njen mandat pa traja do junija 2023. Sindikat novinarjev Slovenije je takrat izjavil, da je njihova naloga “zaščita novinarskega poklica, ohranjanje njihovega poslanstva za javnost in ostati četrta veja oblasti”, poleg tega pa je skupščina pozvala novinarje naj v primeru kakršnihkoli pritiskov na poklicno integriteto o tem obvestijo Sindikat, ki jim bo nudil pomoč. To velja seveda za novinarje, ki imajo poklicno integriteto – ali integriteto na sploh. V tem primeru lahko Petro Bezjak Cirman črtamo s seznama novinarjev s poklicno integriteto, saj s svojim ravnanjem jasno dokazala, da ji ta manjka, tega pa niti ni poskušala skriti, saj je vsebino, ki je bila z njenim posredovanjem predvajana na javni televiziji, to isti vsebino napisano s strani svojega moža delila tudi na socialnih omrežjih in očitno podvomila o tem, da bo javnost ugotovila, kakšna je povezava med RTV in političnim portalom Necenzurirano.

Predsednica sveta delavcev RTVS Petra Bezjak Cirman, ko je nastopila proti predlogu programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. (Foto: STA)

Očitna nestrpnost do obstoječe vlade in lažni moralizem
Njeno manipulacijsko sodelovanje pri reklamiranju vsebine portala Necenzurirano pa ni presenetljivo, če se spomnimo na njeno sodelovanje na protestu proti predlogu sprememb programsko-produkcijskega načrta RTV Slovenija, kjer so protestniki jasno izrazili svojo nestrpnost do premierja in obstoječe vlade. Namen protesta je bil zaščititi novinarsko dejavnost in svobodo medijev, kar je bil očitno lažni moralizem, glede na to, da ravno ona forsira pristransko vsebino in to na javni televiziji. Da ima dva obraza pa je bilo očitno tudi, ko se je udeležila protivladnih protestov, po tem pa komentirala, da smo “policijska država”, ko je policija ob spoštovanju vseh predpisov branila varnost in premoženje državljanov pred zares nasilnimi izgredi. Pred tem pa je to isto policijo klicala na pomoč, ko so protestniki proti cepljenju vdrli v stavbo Televizije Slovenija, kričali in verbalno napadali zaposlene.

Tanja Brkič