Pod to vlado se bo zgradilo desetkrat več stanovanj, kot so jih bile sposobne zgraditi leve vlade

Foto: STA

“Kako deluje demagogija na primeru stanovanjske matematike. 1.300.000.000 evrov! Prebivalstvo Ljubljane: 280.000 oziroma 14 odstotkov države. Stanovanjska ideja levice: 10.000 stanovanj v 7 letih, na leto 1428 stanovanj, na Ljubljano letno 200 stanovanj. Kar je manj kot doslej. Ste ji nasedli?” je zavajajočo stanovanjsko politiko levice razgalil družbeno-politični komentator Tomaž Štih, sicer izvrsten poznavalec področja. Predsednik vlade Janez Janša pa je bo tem dejal, da bo za naslednjih pet let stanovanjski sklad na podlagi projektov, ki so že v teku, dal na trg skoraj 4 tisoč stanovanj, torej več kot desetkrat več, kot so jih v SD, ko so bili v vladi, zgradili v zadnjih 5 letih.

V zadnjem času smo bili priča novim praznim obljubam Socialnih demokratov na področju stanovanjske politike zlasti od poslanca te stranke Marka Koprivca, ki, kot kaže, računa na pozabljivost svojih volivcev. Prav Socialni demokrati so bili namreč večino časa po osamosvojitvi del različnih vladajočih koalicij. Ravno tako smo že večkrat lahko slišali prazne obljube za reševanje tega perečega področja denimo leta 2008, pa se ni nič spremenilo. Pozneje smo podobne obljube, kot jih danes daje Koprivc, lahko slišali od evroposlanke Tanje Fajon, ki je pred nekaj meseci organizirala celo okroglo mizo na to temo.

V zadnjem času je Koprivc med drugim spomnil, da je bil v DZ-ju vložen poslanski zakon za spodbujanje gradnje 10 tisoč najemnih stanovanj.  Pri svojem predlogu zakona se v SD-ju menda zgledujejo po vladajočih dunajskih Socialnih demokratih, ki imajo to področje (kot je prepričan Koprivc) dobro urejeno. Z novim zakonom naj bi v naslednjih šestih letih zagotovili milijardo in 300 milijonov evrov sredstev. Stvar pa naj bi udejanjili, če ne prej, potem ko naj bi prevzeli oblast. Seveda je po svoje razumljivo, da se bližajo parlamentarne volitve in da je treba nekaj narediti tudi za promocijo stranke.

Družbeno-politični komentator Tomaž Štih je ta zgrešeni Koprivčev koncept v celoti zavrnil, rekoč: “V Sloveniji država že dvajset let vodi dunajsko stanovanjsko politiko in v tem času najemna stanovanja niso postala dostopnejša, ampak so se na Dunaju podražila za 275 odstotkov!” Nedelujoči socialdemokratski model temelji na nekaj socialističnih zablodah: prva zabloda je, da je težava pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj. Slovenija ima v resnici najvišje razmerje neprofitnih najemov proti protifnim najemom v razvitem svetu. Na vsakega Slovenca, ki biva v tržnem najemu, sta skoraj dva, ki bivata v neprofitnem najemu.

Premier Janez Janša je razgalil zgrešeno stanovanjsko politiko SD in podal realne ocene. (Foto: Twitter)

Ker smo pred dvajsetimi leti napačno diagnosticirali težavo, jo že dvajset let napačno rešujemo. Štih je poudaril, da je rešitev liberalnejša zemljiška politika, obenem pa naglasil preveliko bojazen, da nam bo peščica mladih vse pozidala. Predsednik vlade Janez Janša je včeraj tudi izpostavil, da so občinam zvišali povprečnine. Občinski in mestni skladi bodo tako lahko dodali še več kot 1500 stanovanj.

Statistični urad RS: V avgustu 2021 je bilo izdanih za 26 % več gradbenih dovoljenj za stavbe kot v juliju 2021. (Foto: posnetek zaslona)

Torej iz projektov in sredstev, ki so v teku, deloma tudi iz načrta za okrevanje in odpornost, bo v prihodnjih letih dejansko zgrajenih več kot 5000 stanovanj. “V tem trenutku je samo iz ljubljanskega stanovanjskega sklada v gradnji 1044 stanovanj in še mnogo po drugih slovenskih občinah.” Obetaven se zdi tudi podatek Statističnega urada RS, da je bilo avgusta 2021 izdanih za 26 odstotkov več gradbenih dovoljenj za stavbe kot julija 2021.

Domen Mezeg