fbpx

Je Knez, predsednik ustavnega sodišča, zgolj vazal monarha globoke države?

Ali Milan Kučan dirigira nekatere odločitve predsednika Ustavnega sodišča Rajka Kneza? (Foto: kucan_cesar_knez_norcek_FOTO_Montaža_Demokracija_STA)

“Odločitev večine v ustavnem sodišču ni presenetljiva, saj gre za t. i. titoistične sodnike, ki so izrazito zazrti v preteklost. In samovabljeni Milan Kučan bi moral biti preteklost, a se je žal leta 1991 ‘prešvercal’ v sedanjost in jo po udbovsko ukrojil po svoje in za svoje,” je odločitev ustavnega sodišča, da zadnjega partijskega šefa Kučana povabi na dan ustavnosti, prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta pa ne, komentiral novinar Vinko Vasle. 

Za uvod: “Ustavno sodišče praznuje dan ustavnosti v počastitev 23. decembra 1991, dneva, ko je bila sprejeta in razglašena Ustava Republike Slovenije.” Vendar pa je kot kaže slovesnost namenjena bolj prvorazrednim. Prejeli smo namreč zapis, ki govori o tem, da se je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez po intervenciji zadnjega partijskega šefa in prvega predsednika neodvisne republike Slovenije odločil, da na slovesnost povabi tudi Milana Kučana, medtem ko naj Lojze Peterle ne bi bil povabljen. Na naše poizvedovanje so nam z ustavnega sodišča odgovorili sledeče (Mimogrede: na US smo poslali tudi izrezke priložene spodaj): “Predsednik US vam sporoča naslednje: “Kot je to običajno vsako leto, je Ustavno sodišče včeraj razpravljalo o seznamu vabljenih na slovesnost ob dnevu ustavnosti.

V skladu s protokolarnimi običaji in upoštevajoč prakso pri primerljivih državnih proslavah so se sodniki odločili, da se na slovesnost povabi tudi prvi predsednik Republike Slovenije.”” V nadaljevanju pa nas je še zanimalo ali je bil Peterle kot prvi predsednik slovenske vlade povabljen na slovesnost/praznovanje dneva ustavnosti in če ne, zakaj. Na US so nam odgovorili: “Do sedaj v preteklosti ni bil. Glede tega ni sprememb in o tem tudi ni bilo nobene razprave.” Kot kaže, imamo prvorazredne in drugorazredne (nekdanje) državnike. Kot smo izvedeli, so pred dnevi ustavni sodniki z glasovanjem 7:2 odločili, da se na dan ustavnosti, ki se ga, kot že zapisano, praznuje v decembru od sedaj naprej vabi tudi Kučana kot prvega predsednika RS.

Obenem naj se ne bi vabilo tudi Peterleta kot prvega predsednika vlade neodvisne RS. To naj bi menda iniciiral sam predsednik US Knez. Kučan naj bi ga namreč pred časom na neki drugi proslavi pobaral, zakaj se ga že več let ne vabi. Doslej naj bi veljalo pravilo, da se vsakokrat vabi zgolj zadnjega prejšnjega predsednika. V tem primeru je to Danilo Türk. Obrazložitev spremembe naj bi se glasila, da je Kučan menda ogromno storil za državo. Poleg tega se s tem širi lista povabljenih v času, ko listo povabljenih sicer ožijo iz epidemioloških razlogov. Knez naj bi menda trdil, da mu Kučan ni izrazil želje, da bi rad bil vabljen, marveč naj bi ga zgolj povprašal po razlogih, zakaj ga več ne vabijo. “Slinasti sluga” naj bi se menda takoj priklonil do tal.

“Odločitev večine v US ni presenetljiva, saj gre za titoistične sodnike, ki so izrazito zazrti v preteklost”
Za komentar glede nastale zagate pa smo prosili tudi novinarja Vinka Vasleta, ki je zadevo pojasnil sledeče: “Odločitev večine v ustavnem sodišču ni presenetljiva, saj gre za t. i. titoistične sodnike, ki so izrazito zazrti v preteklost. In samovabljeni Milan Kučan bi moral biti preteklost, a se je žal leta 1991 ‘prešvercal’ v sedanjost in jo po udbovsko ukrojil po svoje in za svoje. Kučan je zato več kot simbolično boter 7:2 večine v ustavnem sodišču in je jasno, da si niti niso upali oporekati njegovi želji (udbo ukazu), da se ga povabi na proslavo dneva ustavnosti. Kar je več kot cinizem, je nespodobno, ker gre za človeka, katerega ustava je komunistično-udbovski katekizem.”

Vinko Vasle

Domen Mezeg