fbpx

Je pripadnica levih privatizerjev primerna kandidatka za predsednico?

Zakonca Musar (Foto: Prava.si)

“Poslovneži Aleš Musar, Rok Habinc in Marko Konič so dejavni tudi v davčnih oazah. Na otoku Jersey, ki leži v bližini obale Normandije v angleškem kanalu in sodi pod oblast Velike Britanije, imajo v lasti podjetje S. T. Hammer, prek katerega obvladujejo svoj poslovni imperij,” je pred leti poročal Siol, Finance pa so že leta pred tem pisale, kako so Musarjeva podjetja upnikom, državi, Kapitalski družbi in drugim delničarjem iz HTG odnesla štiri milijone evrov. Če vzamemo pod drobnogled Musarjeva poslovanja, se seveda poraja vprašanje, ali Nataša Pirc Musar poseduje primerno etično načelnost, ki jo mesto predsednika oziroma predsednice republike vsekakor zahteva.

“Kot slišim, bo Nataša Pirc Musar med volilno kampanjo razlagala, da imata z možem ločeno premoženje, in da ona z njegovimi spornimi privatizacijski posli nima nič, in da takrat sploh še nista bila poročena?! A to ne drži, poleg tega je njen mož zdaj celo vodja volilnega štaba – kar med drugim pomeni, da tudi Aleš Musar neposredno vstopa v politiko,” je na Twitterju zapisal raziskovalni novinar Bojan Požar.

Bilo je leta 2013, ko so Finance pisale, kako so podjetja Aleša Musarja upnikom, državi, Kapitalski družbi in drugim delničarjem iz HTG odnesla štiri milijone evrov. “S. T. Hammer, ki ga vodi mož informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar Aleš Musar, je po naših ugotovitvah iz družbe HTG izčrpal najmanj štiri milijone evrov in pri tem domnevno oškodoval družbo, druge lastnike, upnike in državo,” so takrat poročali – in iz zapisa gre razbrati, da sta bila Nataša Pirc Musar in Aleš Musar takrat vsekakor že poročena. S preprodajo deležev lastnih podjetij je Aleš Musar oziroma S. T. Hammer (kjer je direktor in tretjinski lastnik) pridobil 4,1 milijona evrov kupnine, kapitalske izgube in druge škode pa je pokril sežanski HTG, ki ni v stoodstotni lasti Musarjevih družb, so pojasnili.

Foto: Finance

Rusko dačo v Zgornjih Gameljnah je na dražbi leta 2016 kupil prav poslovnež Musar. “Gre za enega od najbolj premožnih Slovencev, ki pogosto posluje prek podjetij s sedežem v davčnih oazah v Evropi in drugod po svetu,” so zapisali na Siolu, Musar pa je potrdil nakup vile, ki je bila del stečajne mase podjetja GEC.IN Sončne elektrarne. Musar je bil sicer nekdaj visoki uslužbenec Aktive pidovskega barona Darka Horvata, ko je odšel po svoji poti, pa je bil med drugim solastnik družb S-Real, Plama Pur, Eta Kamnik in družbe tveganega kapitala STH Ventures.

Foto: ruska-daca.si

Mož Aleš Musar ni privatizator?
Nataša Pirc Musar je na nedavnem soočenju na N1 poudarila, da se ji oznake, češ da je pripadnica starih levih privatizerjev, zdijo žaljive, saj nikoli ni bila udeležena pri nobeni privatizaciji. Dodala je tudi, da se je privatizacija dogajala v devetdesetih letih, ko je sama še delala na televiziji, če očitki morda letijo na njenega moža, pa takrat niti še nista bila poročena. Tu je treba spomniti na ljubljansko tovarno SCT Strojegradnje, ki je na višku svojega delovanja zaposlovala okoli 200 ljudi. Bila je torej primer nekoč uspešnega gradbenega podjetja, ki pa je v obdobju tranzicije postopoma potonilo. Podjetje je bilo do leta 1997 del poslovnega sistema SCT, ob privatizaciji pa je prešlo v roke Horvatove Aktive, ki ga je leta 2003 kot del delitvene bilance prodala trem nekdanjim uslužbencem: Musarju, Roku Habincu in Marku Koniču, o čemer je bolj podrobno pisal Siol. Omenjeni so torej v roke dobili uspešno podjetje, vendar pa jih je v resnici bolj zanimala lokacija, na kateri je le-to stalo, tam so namreč načrtovali gradnjo prestižne stanovanjske soseske K 66. “Leta 2009 so Musar, Habinc in Konič Strenio zaradi upadanja naročil v gradbeništvu poslali v likvidacijo. Delo je izgubilo 127 ljudi,” so pojasnili na Siolu.

Kot že rečeno, je bil Musar tudi solastnik Ete Kamnik, kjer je sporno lastninjenje enega od naših največjih proizvajalcev prehrambnih izdelkov pripeljalo na rob prepada. Izčrpavanje Ete in spor med obema taboroma lastnikov je po poročanju Siola kasneje privedel do njihove razlastitve. Sberbank je tako konec leta 2012 unovčila zavarovanja in na dražbi Eto prodala holdingu AG, ki so ga obvladovali Musar, Konič in Habinc. Sprememba lastništva je bila za Eto slaba uteha, saj do danes ni dobila vrnjenih posojil, je leta 2017 zapisal portal.

“Po javno dosegljivih podatkih je Aleš Musar v Sloveniji direktor družb S. T. Hammer, Balkan Re, Ekostar, Net pro shop in Net produkcija (ta je v lasti informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar). Poleg tega pa je še nadzornik sežanske turistične družbe HTG in proizvajalca plastičnih izdelkov Plama-pur. Aleš Musar je tudi predsednik upravnega odbora črnogorske družbe za upravljanje Moneta, ki je s svojimi skladi večinska lastnica novogoriškega holdinga AG (nekdanja Agrogorica), in s tem obvladuje še tri velika slovenska podjetja: izdelovalca plastičnih izdelkov Plama-pur, kjer ima AG polovični delež, kamniško izdelovalko konzervirane zelenjave Eta ter izdelovalca gradbenih strojev Strenia IND,” je pred letom pisal portal Prava.si, kjer so Musarjeve posle še podrobneje razgalili.

Na Natašo Pirc Musar pa med drugim letijo tudi očitki o njenem preteklem delu – kot odvetnica je na primer zastopala trgovsko verigo Lidl in podjetje Aktiva čiščenje. V teh dveh primerih so jo sindikati obtožili onemogočanja in celo ustrahovanja. Sama je sicer za N1 pojasnila, da mora odvetnik za svojo stranko narediti vse, a da njena odvetniška pisarna nikoli ni šla prek meja tega, v kar verjamejo. “Nimajo vedno prav sindikati in nimajo vedno vsega prav delodajalci. Delo odvetnika pa je zelo specifično, gospod Peter Čeferin je to že večkrat javno razložil, da je treba zagovarjati in nuditi pošteno pravno varstvo tudi tistemu, ki je v življenju že kaj narobe naredil,” je med drugim pojasnila.

Sara Kovač