fbpx

Burleska: Visok politični kader stranke SD, ki je bil pred županovanjem v kriminalistični policiji, razlaga o politizaciji policije

Milan Kučan, Tanja Fajon, Dejan Židan in Aleksander Jevšek (vir: twitter)

V rubriki Fokus v oddaji 24ur so pripravili prispevek, v katerem se trudijo na vse pretege prikazati, da smo znova priča kadrovskim rošadam – tokrat na Policijski upravi Ljubljana. Direktorja Boštjana Glaviča je namreč zamenjal Janez Rupnik, po njihovem pa naj bi bila zaradi političnih pritiskov že načeta strokovnost policijskega dela, v Policijo naj ne bi verjeli več niti zaposleni. A žal bi težko trdili, da so bili sogovorniki oz. avtorji prispevka objektivni in nepristranski – komentar sta med drugim prispevala nekdanji prvi mož Uprave kriminalistične policije ter kader stranke SD ter novinarka, ki je bivša partnerka nekdanjega pomočnika direktorja NPU.

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je pred dnevi na mesto direktorja Policijske uprave (PU) Ljubljana začasno imenoval Janeza Rupnika, ki je bil dosedanji pomočnik direktorja uprave uniformirane policije, na generalni policijski upravi. Generalni direktor policije Olaj se je Glaviču ob primopredaji zahvalil za korektno sodelovanje ter obema, tako dosedanjemu kot novemu direktorju policijske uprave, zaželel še veliko uspehov pri njunem delu, so navedli na policiji. Nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Slovenije Aleksander Jevšek je za Fokus povedal: “Ne pomnim v 30 letih, da bi se dogajali takšni kadrovski cunamiji in strokovne lustracije, pa sem bil pod različnimi ministri in generalnimi direktorji Policije, tako z leve kot z desne opcije. To, kar se zdaj dogaja, je res absurd in nas mora skrbeti.” Pritrdila mu je tudi novinarka Damjana Seme, ki meni, da policisti in kriminalisti še nikoli niso bili tako na udaru, tako zaskrbljeni, obupani in razočarani.

Seveda niso razkrili nekaj podrobnosti, ki bi objavo na portalu 24ur postavilo v pravo luč. Na primer to, kateri politični stranki pripada Jevšek: “Ne samo, da prispevek o dogajanju v policiji komentira vidni predstavnik stranke SD Aleksander Jevšek, ampak ⁦24ur cenzurira komentar, da je novinarka Damjana Seme bivša partnerka nekdanjega pomočnika direktorja NPU Davida Antoloviča. Nizko ste padli,” je komentiral minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Pred dobrim letom smo na primer poročali, da naj bi Semetova po navodilih Antoloviča v živo spremljala hišne preiskave padlega pivovarskega tajkuna Boška Šrota. “Taistega Aleksandra Jevška, župana Murske Sobote, pa ne bodo preiskovali za primer Expana. Postavitev paviljona v Milanu je stala 5 milijonov evrov, nato je bil podarjen občini, ki je za njegovo selitev v Prekmurje porabila 6,5 milijonov evrov. Med sabo se očitno dobro ščitijo,” je še zapisal Počivalšek.

Oglasil se je tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler: “Jevšek je aktivni član SD, ko je bil šef kriminalistov, Katarina Kresal ministrica, je bil apolitičen, takoj zatem pa kandidira za poslanca pri Kresalovi LDS! Kasneje se odloči za SD! Pa kdo je tu nor? A smo res Slovenci tako naivni?” Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa se mu je zahvalil za to informacijo in dodal, da se je že v nadzorih ugotovilo, da njihove zadeve končajo globoko v predalih. “Morda kdo ve za kak primer kriminala, ki ga je Jevšek kot direktor kriminalistične policije pripeljal do konca? Še barvo diskete, kot krovni primer korupcije v gradbeništvu ne,” je pripomnil in dodal ključnik “farbenblind”.

Sara Bertoncelj