fbpx

Se bomo katoličani uprli napovedani obdavčitvi in drugim oblikam teroriziranja?

Foto: Mladi forum

“Seveda boste. Zato pa vas bomo temu primerno tudi obdavčili,” so zapisali v Mladem forumu v odzivu na zapis Radia Ognjišče: “Katoličani v RS pričakujemo, da bomo upoštevani kot enakovredni člani te družbe.” Se bomo katoličani tokrat uprli?

Morda pa bi bil na mestu združitveni kongres SD-ja in Levice še pred jesenskimi volitvami? S skupnimi močmi bi utegnili popraviti mizeren rezultat na zadnjih volitvah in doseči fantastičen preboj. Predlog za novo poimenovanje: Rdeči konglomerat. Elektro oligarhu Robertu Golobu gre nekaj priznati: konsolidacijo volilnega telesa in političnega prostora, ki ga je nekoč obvladovala stranka LDS pokojnega Janeza Drnovška. Iz vseh tistih, bolj ali manj neperspektivnih mutacij (LMŠ-ja, SAB-a itd.) svojčas najmočnejše stranke, je vzbrstela nova nada, novo upanje. Vstal je nov politični mesija, nov Drnovšek, čeravno le navidezno.

Spomnimo, da gre za politični projekt s plitvim kadrovskim bazenom in brez politične kilometrine … Na trdi levici do tovrstnega poenotenja še ni prišlo, bi pa bilo smiselno. Celo “old boy” Milan Kučan, čigar matična stranka so Socialni demokrati, je to zadnje čase večkrat pokazal, četudi posredno. Da med socialdemokratom (po duši) in “anarhičem” ni tako velike razlike, je potrdil prav z nošenjem markantnega emblema petkovega kolesariata. Z njim se je bahal celo na uradni državni proslavi. Svoje stališče pa je navsezadnje potrdil še z udeležbo na petkovih mitingih ter prek pečanja s Teo Jarc.

Mladi forum stopnjuje kulturni boj: Z davki bi udaril katoličane. (Foto: Twitter)

“Požegnal” je ideje in vrednote, ki jih zagovarja stalinistična Levica, vključno z odnosom do organov pregona in uradnih oblasti. In ker je Kučan med socialdemokrati čislana siva eminenca, politični idol ter občasni slavnostni govorec, ne bi bilo napak razmisliti o novih smernicah, ki jih striček neverbalno postavlja. Morebiti pa je res že čas za fuzijo klene, tradicionalne, tranzicijske in metelkovske levice. Možnosti za takšno ravnanje povečuje tudi močan upad načelnosti in predanosti “partijskim” vrednotam.

Gre za načrtno obujanje razgretega družbeno-političnega diskurza 90. let
Spomnimo na primer Emilije Stojmenove Duh, kandidatke z liste SD-ja na zadnjih volitvah, ki ji preboj v parlament ni uspel. Kljub temu se že vzpenja na mesto Golobove ministrice za digitalno preobrazbo. In kar je najbolj zaskrbljujoče: V SD-ju so njeno preračunljivo in izdajalsko držo pozdravili “z ovacijami”. Kakšnih večjih zadržkov za združitev SD-ja in Levice, kot kaže, res ni. Čas ideološke romantike in vsaj navidezne politične zvestobe je minil. Štejejo le še pozicije in finančne bonitete.

Milan Kučan na proslavi s protestniškim znakom (Foto: Twitter)

Tudi ideoloških razlik je vse manj. SD prevzema brutalno retoriko “anarhičev”. Z Levico kar tekmuje v napovedovanju novih dajatev, nazadnje za katoličane. To pa kaže tudi na stopnjevanje kulturnega boja in prebujanje družbeno-politične atmosfere 90. let. Tedaj je Radio Ognjišče ključno doprineslo k pluralizaciji medijskega prostora, do danes pa to vlogo pretežno prepustilo ostalim alternativnim medijem. V javnem diskurzu se opaža določeno deaktivacijo Cerkve in opustitev jasnih političnih, ideoloških stališč. Ravno zato je napad Mladega foruma še toliko večje presenečenje.

Nekateri želijo ponavljati gonjo proti kristjanom, ki so jih ideološki predniki SD-ja takoj po vojni terorizirali
Svoje videnje je podal tudi novinar javne RTVS Jože Možina: “Ciničen izbruh mladincev iz SD, dokazuje, da je skrajno konservativna agresivna levičarska miselnost iz časa II. svetovne vojne in po njej preživela tudi v vseh treh desetletjih slovenske demokracije do današnjih dnil. Še več, danes kot da nekateri želijo ponavljati gonjo proti kristjanom, ki so jih ideološki predniki SD-ja takoj po vojni imenovali za hrbtenico opozicije in jih na vse načine terorizirali. Zapis bi lahko bil ‘butast’, a je hkrati nevaren.”

Dr. Jože Možina (Foto: Nova24TV)

“Odveč je pripomniti, da so katoličani v RS zelo primerno obdavčeni, kljub temu pa v povprečju družbi prispevajo veliko in pogosto več kot ostali, sploh na področju prostovoljstva, humanitarnega dela, skrbi za kulturno dediščino. Tu gre za nazadnjaško revolucionarno miselnost, ki ne razume, da smo Slovenci kot narod nastali in ostali v evropskem civilizacijskem krogu prek krščanstva in je nasprotno – komunizem tista ideologija, ki nas je (v preteklosti) podila ven iz kroga najbolj civiliziranih narodov.”

Z ideološkimi temami bodo preusmerjali pozornost svoje nesposobnosti
Pomenljiva je tudi izjava intelektualca dr. Žige Turka, ki je stališče Mladega foruma komentiral tako: “Kadar vladi ne bo uspelo reševati tekočih problemov, bo s pomočjo avantgarde in komsomola napadla razrednega sovražnika, preusmerila pozornost in navdušila najbolj nestrpne, nedemokratične in avtoritarne podpornike. Podoben namen je imelo metanje kristjanov levom.

Da bo prihodnja vlada neučinkovita, je znano že sedaj in to vedo tudi na levici. Napadi na katoličane bodo prej ali slej na dnevnem redu neliberalnih strank. Vprašanje je le, ali se jim bomo katoličani uprli.

Domen Mezeg