Ministrica skriva detajle o potovanjih v tujino in kopico drugih podatkov

Ministrica za kulturo Asta Vrečko skriva pojasnila o potovanjih v tujino. (Foto: STA)

Očitno na Ministrstvu za kulturo – tistemu resorju, ki je odgovorno za medije in medijsko zakonodajo – niso nič kaj preveč navdušeni nad tem, da bi upoštevali lastno zakonodajo. Na naša vprašanja glede ministričinih potovanj v tujino in razvratu novih zaposlitev na ministrstvu, ki smo jih poslali 22. februarja 2023, še kar ne odgovorjajo. 45. člen Zakona o medijih v šestem odstavku namreč jasno določa, da morajo organi medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki. Zadevo smo predali informacijski pooblaščenki.

Dobili smo namreč namige, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko iz stranke (bojda) na strani revežev prava svetovna popotnica in da je med drugim na državne stroške potovala tudi v Maroko. Viri so povedali tudi, da se na ministrstvu na veliko zaposljuje. Ne le da imajo zdaj dva državna sekretarja (tudi v času hude obremenitve v kovidni krizi je Janševa vlada na MK imela le enega), zaposlovali naj bi tudi redno in izvenkabinetno. Vemo že, da si je ministrica v svoj kabinet sicer poklicala cel kup “svetovalcev”, med drugim Lenarta Kučića, ki je včasih delal za portal Pod Črto, znanega po tem, da je povsem politiziral pojav t. i. “astroturfinga” na socialnih omrežjih in ga pripisal izključno desni politični opciji.

Zaradi kopice novih zaposlitev naj bi se fond za plače kar pošteno povečal, redke pa niso niti redne zaposlitve za nedoločen čas – se pravi gre za uslužbence, ki bodo ostali na plečih davkoplačevalcev še, ko se bo trenutna vlada končno sesula v svojih socialističnih aspiracijah.

Da bi preverili informacije, smo se na Ministrstvo za kulturo obrnili z naslednjimi vprašanji:

Koliko ministrstvo porabi za plače vseh zaposlenih po 1. 6. 2022? Prosim za primerjavo obdobij 1. 6. 2021–31. 12. 2021 in 1. 6. 2022–31. 12. 2022.
Koliko novih sodelavcev je zaposlila ministrica od 1. 6. 2022 do danes? Koliko za določen in koliko za nedoločen čas? Prosimo za podatke za kabinetne in izvenkabinetne delavce. Kdo je odobril nove kvote za novozpaoslene?
Prosimo za seznam vseh potovanj v tujino, ki jih je opravila ministrica, in potovanj v tujino, ki sta jih opravila državna sekretarja.

Do danes odgovora še nismo prejeli – naleteli smo na molk organa. Upamo, da bo informacijska pooblaščenka resor vendarle prisilila, da pošlje odgovor.

Andrej Žitnik