fbpx

Kako pripravljeni smo na morebitni jedrski napad?

Foto: STA

“Evropa se resno sooča z jedrsko grožnjo, iz dostopnih podatkov pa ni mogoče sklepati, da se Slovenija resno pripravlja na takšen spopad, ki bi prizadel tudi naš teritorij,” je v svoji kolumni na Portaluplus zapisal zdravnik in nekdanji direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek, ki je ob tem še dodal, da ga to spominja na čas pred epidemijo covida februarja 2020, ko so nekateri opozarjali, da se bliža epidemija, pa so drugi mirili, namesto da bi se pripravili na soočenje z epidemijo. In ko je ta kmalu neusmiljeno prišla, je imela večje posledice, kot če bi bilo nanjo pripravljeni. “Takrat je vlado vodil Marjan Šarec. Danes je ta gospod obrambni minister,” je opozoril Krek in dodal: “Če kdo misli, da bo lahko dobil zaščitna sredstva, ki bi nas vsaj delno ščitila pred radioaktivnim oblakom, tedaj ko jih bo potreboval, naj mi verjame, da se bo ponovila zgodba z zaščitno opremo proti covidu leta 2020.” 

Nekdanji direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek je opozoril, da se v  času, v katerem živimo, znova močno rožlja z orožjem v naši neposredni bližini. Samo ena država nas loči od vojnega območja. Iz vojnih območij imamo vse več beguncev, ki so pomembno področje delovanja javnega zdravja. Iz tega rožljanja z orožjem in grožnjami po njegovih besedah Slovenija nikakor ni in ne bo izločena. Z javno-zdravstvenega vidika je vojna dizaster za ljudi, družbo in okolje ter tudi vsa živa bitja. Pomembno zniža življenjski standard, uničuje bivalno okolje in povečuje število obolenj in predčasnih smrti. “Osebno sem proti vojnam, kot zdravnik in humanist nikakor ne morem razumeti in sprejemati nasilja med ljudmi, ki se lahko konča z ubijanjem. Toda to moje osebno humanistično prepričanje ne pomaga dosti, da bi lahko preprečili spopade. Spopadi so tu in z njimi se mora Slovenija resno soočiti. Predvsem pa moramo našemu prebivalstvu zagotoviti, da bo lažje preživelo to obdobje, ki nikoli ni lahko,” je še poudaril Krek.

Krek je v nadaljevanju kolumne izpostavil velik problem, in sicer da sta na morebitni jedrski spopad popolnoma nepripravljeno tako prebivalstvo kot tudi infrastruktura – vključno z zdravstvom, ki je v tem primeru pomembna, zanjo pa je prav tako odgovoren minister za obrambo Marjan Šarec in še nekaj ministrov, ki očitno spijo. O jedrskih grožnjah se ne govori v parlamentu in tudi ne v javnosti, sploh nič o tem, kako naj se pripravljamo na morebitno radiaktivno sevanje, ki ga med vrsticami obljublja Putin. “Ali je vlada že obravnavala to problematiko in naložila izvedbo ukrepov ministrstvom in službam v doglednem času (to je: takoj)? Upam, da je. Če pa ni, ostanem brez komentarja in se lahko vrnemo v februar 2020 in ugotovimo, da se nismo nič naučili,” je zapisal nekdanji direktor NIJZ-ja ter izpostavil, da novinarji ne sprašujejo ničesar, ne odpirajo teh pomembnih vprašanj , kot da živijo nekje drugje in ne v Sloveniji. Namesto priprav se pri nas prepiramo o tem, ali bi kupili vojaška vozila ali odpovedali pogodbo, je še opozoril. “Imam resno vprašanje za obrambnega ministra, ki se v tem trenutku očitno ukvarja z napačnimi ukrepi: Kdaj se boste zbudili, gospod minister, in začeli z aktivnostmi, kot jih izvajajo druge članice EU,” je Krek na Šarca naslovil vprašanje.

Obstaja realna možnost uporabe atomskega orožja, minister za obrambo pa je Marjan Šarec. (Foto: STA)

Očitno obstaja realna možnost uporabe atomskega orožja v sedanjem spopadu med Rusijo in Ukrajino, komaj okoli 800 kilometrov stran od Slovenije
Februarja 2022, ob začetku invazije na Ukrajino, je Vladimir Putin odredil najvišjo stopnjo pripravljenosti ruskih odvračalnih jedrskih sil. Nedavno je zatrdil, da je Moskva za zaščito svoje ozemeljske celovitosti pripravljena uporabiti vsa sredstva, vključno z jedrskimi: “Zagotovo bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da zavarujemo Rusijo in ruski narod. To ni blef.” Ameriški vojaški načrtovalci predvidevajo, vsaj teoretično, možnost “omejene jedrske vojne”. Obrambna ministrica Christine Lambrecht je napovedala, da bo Nemčija zamenjala nekaj svojih zastarelih bombnikov tornado z ameriškimi bojnimi letali F-35, ki lahko nosijo jedrsko orožje – pomembno sporočilo. Tomi Huhtanen iz Centra Wilfrieda Martensa v Bruslju meni, da medtem ko Rusija trpi hude neuspehe in Ukrajina nadaljuje protiofenzivo, se skrbi glede naslednje poteze ruskega predsednika Putina nadaljujejo. Tudi morebitna uporaba jedrskega orožja ni povsem izključena. Ob tem je treba še opozoriti, da imamo še tveganje jedrske katastrofe v nuklearki v Zaporožju.

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji v zakloniščih prostora le za 17 odstotkov prebivalcev
Kjerkoli bo prišlo do jedrskega napada, se njegovim posledicam ne bomo mogli izogniti tudi v širšem okolju delovanja vojnih aktivnosti, kajti oblaki bodo zanesli radioaktivnost na koncu po celem svetu prek vseh meja. V tem trenutku bi bilo po Krekovem mnenju najbolj pomembno naučiti prebivalstvo, kako naj se obnaša tedaj, ko bo počilo, da bomo imeli čim manjšo škodo zaradi atomskih vojaških aktivnosti in da bodo ljudje pripravljeni tako materialno kot psihološko na to, kar se lahko zgodi. Treba je zagotoviti zaloge hrane, vode, goriva, zaščitne opreme in pripraviti zaklonišča. “Nič od tega se ne dogaja, vsaj jaz o tem ne vem niti nisem zasledil v medijih,” je opozoril in še spomnil – Kot déjà vu covida leta 2020: počasi, z velikim upanjem, da do tega ne bo prišlo, s podcenjevanjem nevarnosti in praznimi skladišči. Kot da filmi o ruševinah v Ukrajini niso dovolj, kot da aktivnosti drugih članic Unije niso dovolj jasno opozorilo, da se Slovenija na tem področju končno premakne.

Minister Šarec, čim prej se premaknite z mrtve točke in ne dovolite, da se vam ponovi zgodba s covidom iz leta 2020, ko ste pobegnili z vlade
Kreka resno skrbi, da Šarec tudi zdaj ne bo pravočasno ukrepal.  “Bojim se tudi zato, ker ste se kot minister s tako lahkoto odpovedali nakupu boxerjev, kar samo po sebi kaže, da ste verjetno slabo ocenili varnostno sliko,” je ocenil. Z javnozdravstvenega vidika so priprave na naravne nesreče in vojaška delovanja izrazito pomembna ter pomembno zmanjšajo škodo in žrtve, ki bi sicer brez preventivnih ukrepov bile bistveno višje. Teh priprav ni videti niti v medijih niti drugače, kar pomeni, da verjetno spet zaostajamo. “Vidim, da ste se namenili menjati Darka Buta, pomislite, ali ga ne bi bilo potrebno menjati že za časa vaše vlade, saj je bil imenovan na to mesto že leta 2011. Minister Šarec, vedno nekako zamujate. Imam občutek, da vedno tečete za vlakom, namesto da bi bili vsaj v prvem vagonu, če ne že v lokomotivi. Ne nasedajte svetovalcem, kot ste v času covida. Čas je, da se zbudite in ukrepate čim prej, preden bo prepozno in boste morali na kakšni preiskovalni parlamentarni skupini iskati izgovore, zakaj ni vse šlo tako, kot bi moralo,” je še sklenil Krek, kolumna pa je v celoti dostopna tukaj.

Sara Kovač