fbpx

Ministrica Maja Makovec Brenčič bi lahko na otvoritvi šole požela aplavz, a je tja raje poslala inšpekcijo!

Foto: STA/YouTube

“Povabili smo tudi aktualno ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič, pa se vabilu žal ni odzvala,” je povedal župan občine Grosuplje Peter Verlič ob dejstvu, da je ministrica nad šolo poslala inšpekcijo in dodal, da bi slednja tako lahko dobila priložnost, da iz oči v oči razloži, zakaj kot pristojna ministrica ni mogla iz državnega proračuna zagotoviti niti evra za šolo na Polici, da so jo morali v celoti zgraditi sami. “Zelo hitro pa se je odzvala in poslala šolsko inšpekcijo na novo poliško šolo, še preden se je pouk tam dobro začel in to zgolj zato, ker smo novi šolski objekt prepustili dobrim mislim. Si predstavljate, kakšen aplavz bi gospa ministrica požela, če bi namesto inšpekcije raje zagotovila dodatna sredstva za šolo iz državnega proračuna?” 

Nedavno smo poročali o tem, kako so številni mediji in leva politika ob letošnjem prvem šolskem dnevu ponoreli, ko so slišali, da je v Osnovni šoli v Polici pri Grosupljem potekal blagoslov novih šolskih prostorov. Najbolj je to zmotilo ministrico za izobraževanje in kandidatko SMC za predsednico Slovenije Majo Makovec Brenčič ter poslansko skupino Levica, ki je zahtevala sklic nujne seje odbora državnega zbora za izobraževanje, v okviru katere želijo obravnavati kršitev načela ločenosti verskih skupnosti in države v javnih šolah. Ministrica pa je šla celo tako daleč, da je primer blagoslova šole prijavila inšpekciji.

Ministrica je za STA povedala, da so o spornosti blagoslova šole že pred prireditvijo opozorili ravnateljico, ker je bil ta napovedan v poslanem vabilu, ki je bilo naslovljeno na ministrstvo. Opozorjen pa je bil tudi župan, ker je občina izvajalka in skrbnica izobraževalnih programov na osnovnošolski ravni, poleg tega pa dodala, da mora spoštovati šolsko zakonodajo. Po prepričanju ministrice naj bi v tem primeru šlo za kršitev 72. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) v javni šoli, zato se je ministrstvo nemudoma odzvalo in zadevo prijavilo inšpektoratu.

Foto: STA

Po besedah Makovec Brenčičeve je ministrstvo o vseh podobnih primerih obvestilo inšpektorat, če je bilo o teh obveščeno. Pojasnila je, da je inšpektorat avtonomen organ, ki sprejema odločitve na podlagi okoliščin, ki se med seboj razlikujejo. Torej, ali je blagoslov predhodno napovedan ali ne in kje je izveden – v ali zunaj prostorov šole. V poslanski skupini Levica so odločitev ministrice pozdravili in ob tem dodali, da prijava inšpekciji ne bo rešila problema, dokler ne bodo določene sankcije za “kršitelje”. Poslanka Violeta Tomić blagoslov označuje kot “kapljo čez rob” in dodaja, da se bodo v Levici zavzemali za uveljavitev ločenosti države in verske skupnosti na vseh področjih, saj so le tako pripadniki različnih verskih skupnosti, pa tudi neverujoči, v enakovrednem položaju.

Blagoslov predstavlja del kulturne dediščine in tradicije
Občina Grosuplje je glede blagoslova šole izpostavila, da blagoslov, ki je bil izveden ob prireditvi otvoritve nove šole na Polici, predstavlja voljo lokalne skupnosti ter del kulturne dediščine in tradicije tega okolja. V občini Grosuplje je ob izgradnji ali obnovi prostorov običaj, da novo javno pridobitev blagoslovi tudi duhovnik.

Foto: YouTube

Nihče od predstavnikov ministrstva ni našel dovolj časa za obisk
Župan dr. Peter Verlič je za Novo24TV glede dogajanja povedal, da je prvi september prinesel novo podružnično šolo na Polici. “Otvoritev šole je bila res veličastna, polna čustev in energije. V novi telovadnici se je čutilo, da smo vsi pozabili na tegobe dolgoletnega nastajanja šole in smo se raje veselili povezanosti, optimizma in pozitivne energije, ki nas je povezala in poenotila, šolarjem, staršem in učiteljem na Polici pa vlila dobre volje za novo šolsko leto.” Po besedah Verliča je velika škoda, da si nihče od predstavnikov ministrstva za šolstvo ni vzel toliko časa, da bi jih počastil s svojim obiskom.

Foto: YouTube

Denarja ministrica ni našla nikjer, je pa hitro poslala šolsko inšpekcijo 
“Povabili smo tudi aktualno ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič, pa se vabilu žal ni odzvala,” je povedal Verlič in dodal, da bi slednja tako lahko dobila priložnost, da iz oči v oči razloži, zakaj kot pristojna ministrica ni mogla iz državnega proračuna zagotoviti niti evra za šolo na Polici, da so jo morali v celoti zgraditi sami. “Zelo hitro pa se je odzvala in poslala šolsko inšpekcijo na novo poliško šolo, še preden se je pouk tam dobro začel in to zgolj zato, ker smo novi šolski objekt prepustili dobrim mislim. Si predstavljate, kakšen aplavz bi gospa ministrica požela, če bi namesto inšpekcije raje zagotovila dodatna sredstva za šolo iz državnega proračuna?” 
Sicer pa se lahko po besedah Verliča še vedno izkaže in pozitivno preseneti. “Začenjamo namreč s pripravo dokumentacije za novi prizidek k Osnovni šoli Louisa Adamiča na Tovarniški v Grosupljem, z novo telovadnico. Gospa ministrica, mi vas čakamo z istim vprašanjem: Ali nam boste zagotovili sredstva iz državnega proračuna ali pa bo spet vse obstalo na občinskih javnih financah?”
Glede na to, da najava predsedniške kandidature Makovec Brenčičeve sovpada s prijavo šole inšpekciji, se lahko opravičeno vprašamo, če se kandidatka SMC s pomočjo ideološke teme  in ustroja levičarskih medijev ni namenoma odločila za tovrstno ravnanje, da bi pridobila čim več potencialnih volivcev. Dejstvo je namreč, da v podeželskem okolju blagoslov šol predstavlja običaj, ki je del kulturne dediščine, pa če je to Makovec Brenčičevi všeč ali ne.
 N. Ž.