fbpx

O katerih okostnjakih v NKBM govori Goran Klemenčič? Iz omar na tej državni banki pada zgolj denar, pa še to na bančni račun njegove nesramno bogate žene!

Foto: STA

Pravosodni minister Goran Klemenčič je prestal petkovo maratonsko sejo Državnega zbora, na kateri se je predvsem z molkom branil interpelacije, ki jo je zoper njega vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zaradi zavajanja javnosti glede ravnanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in v primeru pranja denarja prek NLB ter odgovornosti za izgubo zaupanja v funkcijo ministra in pravosodje. Kot smo že poročali, so za interpelacijo glasovali poslanci SDS, medtem ko večine poslancev NSi, ki so sicer v razpravi izrekli podporo interpelaciji, v času glasovanja ni bilo v dvorani, zato bi v primeru Nove Slovenije težko govorili kot o resni in konstruktivni opozicijski stranki. Klemenčič  je sicer na interpelaciji sebi v bran na začetku seje izjavil, da ga želijo v SDS odrezati, ker je dregnil v NKBM, kjer naj bi se po njegovem prepričanju skrivali “okostnjaki”. Da pa gre za novo sprenevedanje, dokazujejo javno dostopni podatki na spletnem portalu Erar, ki razkrivajo, da je ravno njegova žena Nina Zidar Klemenčič, vse odkar je sam postal pravosodni minister, na veliko služila tako z NKBM kot tudi Factor banko.

Naj spomnimo. Pravosodni minister Goran Klemenčič je sebi v bran trdil, “da je interpelacija mešanica osebnih motivov in odnosa podpisnikov interpelacije do mene kot nekdanjega predsednika KPK-ja na eni strani ter dejstva, da se v omarah bančne luknje, tudi Nove kreditne banke Maribor (NKBM), in nezadostne preiskave oziroma njene ustavitve leta 2012 v zadevi Irangate, skrivajo tudi okostnjaki z oznako ‘made by SDS’, povzročila selektivno interpretacijo enih ter prikrivanje drugih dejstev”.

A glede na javno dostopne podatke, ki razkrivajo, kako nesramno njegova žena služi s posli z državo in državnimi bankami, lahko mirno zapišemo, da je Klemenčič našel zelo slabe izgovore. Kar pa pravzaprav ni nič novega, saj je bilo zavajanje slovenske javnosti tudi eden izmed ključnih razlogov, da je največja opozicijska stranka zoper njega vložila interpelacijo. Klemenčiču so med drugim očitali, da je policijo s sumi pranja denarja kot predsednik KPK seznanil le po neformalni poti, ne da bi pri tem ravnal v skladu z veljavnim sporazumom med KPK in policijo, ki je v takih primerih zahteval bolj formalne in kompleksnejše postopke.

Foto: Nova24TV. Odkar je njen soprog pravosodni minister, so prihodki Nine Zidar Klemenčič iz poslov z državnimi bankami in drugimi državnimi podjetji močno poskočili.

Seveda pa je Klemenčič kot pravosodni minister tudi objektivno odgovoren za uničenje dokazov v postopku zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a se je izgovarjal z besedami, češ da se je v njegovem času število sodnih zaostankov bistveno zmanjšalo. Ob tem pa pozablja, da se še vedno sodi le drugorazrednim, medtem ko so prvorazredni deležni sodb po lastnih željah. Med drugim tudi Klemenčičev tast Ivan Zidar, za katerega smo pred dnevi poročali, da je v sosedskem sporu brutalno pretepel 82-letnega Martina Štimulaka iz Dobrne, a mu sodni organi nočejo soditi, temveč prelagajo sojenje in očitno čakajo na smrt žrtve.

Foto: Erar.

Posli Klemenčičeve soproge: 200 tisoč evrov od NKBM, 900 tisoč evrov od Factor banke
Toda kako je mogoče, da Goran Klemenčič za interpelacijo krivi svoje domnevne preiskave v taisti banki, NKBM, s katero njegova žena tako bajno služi? V času, ki ga prikazuje spodnja tabela spletnega portala Erar, je največ dobila od Skupine Nove KBM (v likvidaciji), tj. več kot 190.000 evrov. V nekaterih primerih nakazil namen plačila sploh ni zaveden, medtem ko gre v ostalih primerih večinoma za kupoprodajo blaga in storitev, iz česar lahko sklepamo, da za to veliko državno banko Zidar Klemenčičeva opravlja predvsem pravne storitve. KBM-Leasing, d. o. o., Skupina Nove KBM je pravzaprav banka v likvidaciji, ki pa je vse od leta 2014 najbolj reden plačnik Klemenčičeve soproge.

Foto: Erar.

Na Nova24TV smo že poročali, da je v času njegovega ministrovanja žena Nina Zidar Klemenčič skupaj prejela kar 241.105,62 evra plačil iz javnega sektorja. Odvetnica je sicer za zastopanje zdaj že propadle Factor banke prejela še 887.971,28 evra. Ob tem je vredno izpostaviti, da se je Factor banka pripojila državni slabi banki, DUTB pa je Klemenčičevi soprogi zaradi takšnih ali drugačnih razlogov plačala že 226.456,67 EUR. Tudi v tem primeru namen plačila namreč ni zaveden.

Foto: Erar.

V petkovi razpravi, ki je trajala več kot deset ur, so sicer poslanci prišli tudi do za Klemenčiča bolj občutljivih osebnih zadev. Večkrat so izpostavili posle njegove žene Nine Zidar Klemenčič z državo v času njegovega ministrovanja ter spraševali o izvoru njegovega premoženja. Pravosodni minister je na to temo, jasno, modro molčal.

L. S.