fbpx

O Kosovem “obisku” pri Šketi nobenega zapisnika

Zapisnika sestanka med Šketo (levo) in Kosem (desno) ni, pravijo na tožilstvu. (Foto: STA, Matic Štojs Lomovšek)

Pred dnevi smo pisali, da se je nedavno na obisku pri generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi mudil Drago Kos. Iz generalnega tožilstva so nam novico potrdili, in sicer je Kos Šketo obiskal kot predsednik delovne skupine OECD.

Tožilstvo smo naknadno zaprosili tudi za zapisnik omenjenega sestanka, saj je tak dokument javnega značaja, ker je bil Drago Kos na tem sestanku kot predsednik Delovne skupine OECD.

Danes nam z generalnega državnega tožilstva sporočajo, da zapisnika omenjenega sestanka nimajo: “V zvezi z vašim zaprosilom za zapisnik sestanka vam pojasnjujemo, da ob sprejemih in srečanjih Generalnega državnega tožilca RS z visokimi predstavniki tako domačih kot tujih mednarodnih organov in organizacij ne vodimo zapisnikov. Tako se v skladu z običajno prakso ni vodil zapisnik, ko se je pri Generalnemu državnemu tožilcu RS zglasil g. Drago Kos kot predsednik Delovne skupine OECD proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju.

Da je stvar še bolj bizarna, pa dopišejo: “Ker se vaše pisanje smatra tudi kot zahteva po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja vas prosimo, da nam povratno sporočite ali še vztrajate, da se vaša zahteva postopkovno obravnava po omenjenem zakonu.” Ali se na generalnem državnem tožilstvu norčujejo ali pa bi zapisnik spisali ‘post festum’, ne vemo, vsak zdravo razumski človek pa pride do sklepa, če nimajo zapisnika, nam zahteva za dostop do javnih informacij ne pomaga.

Dodatno pojasnilo generalnega državnega tožilstva
Popoldan so nam z generalnega državnega tožilstva poslali dodatno pojasnilo, ki ga v celoti objavljamo v nadaljevanju: “Zaradi določenih medijskih zapisov vam podajamo dodatno pojasnilo v zvezi s sestankom Generalnega državnega tožilca RS z Dragom Kosom kot predsednikom Delovne skupine OECD proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju.

Vrhovno državno tožilstvo RS mora v zelo kratkem času – do 7. 8. 2020 izpolniti vprašalnik za potrebe OECD, prav tako nas bodo ocenjevalci OECD obiskali jeseni – predvidoma oktobra 2020. Kot že rečeno, se bo začelo ocenjevanje Slovenije v sklopu četrte ocenjevalne faze v zvezi z implementacijo Konvencije o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju že jeseni 2020 namesto v oktobru leta 2022, kot je bilo prvotno planirano.”

Petra Janša