Ministrstvo za kulturo namenja še en javni razpis za nevladnike

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. (Foto: STA)

Ministrstvo za kulturo se je v času ministrovanja ministrice za kulturo Aste Vrečko spremenilo v ministrstvo za kanaliziranje javnega denarja levim NVO-jem, ki so v prijateljskem odnosu s trenutno vlado. 

Kot smo že poročali, ministrstvo za kulturo prek javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju, objavljenega konec marca, NVO-jem podarja dodatnih 10 milijonov evrov na že podarjenih 40 milijonov evrov, ki so jih nevladne organizacije – konkretno Glas ljudstva – že dobile.

Nov dan, nov razpis
A razpisov kar ni konec. Gostija NVO-jev bo trajala tako dolgo kot ta vlada. Ministrstvo za kulturo je namreč objavilo “pilotni javni razpis za krepitev podpornega okolja v kulturi”, vreden 150 tisoč evrov. Povprečni davkoplačevalec  se bo praskal po čelu in se spraševal, kako se “krepi podporno okolje v kulturi” za njegov denar. Ministrstvo razlaga, da gre v tem primeru za javni razpis za izbor projektov, ki vsebinskim mrežam, stanovskim organizacijam in nevladnim organizacijam v kulturi omogoča krepitev kompetenc in razvoj podpornih vsebin za njihovo delovanje. Vam je jasno kaj več? Nam tudi ne.

Nevladne organizacije preko razpisov ministrstev dobivajo vse več denarja od vlade Roberta Goloba. (Foto: STA)

Na ministrstvu za kulturo razlagajo, da so razpis začeli na podlagi dialoga z različnimi skupinami s področja kulture ter ob upoštevanju njihovih priporočil razvoja kulturnega sektorja.

Razpis v treh sklopih
Razpis je razdeljen v naslednje tri sklope: v prvega sodijo podporni projekti vsebinskih mrež za nevladne organizacije v kulturi (skrbijo za izobraževanje, raziskovanje, mreženje, zagovorništvo in drugo), v drugega podporni projekti stanovskih organizacij v kulturi (združujejo posameznike ali nevladne organizacije iz enega ali največ dveh področij kulture) ter v tretjega nevladne organizacije v kulturi, ki izvajajo podporne vsebine (projekte ali aktivnosti, namenjene na primer arhiviranju, organizaciji predavanj in delavnic in drugo).

Več kot očitno je, kam pes taco moli. Gre za še en obvod javnega denarja v zasebne žepe (ne)vladnih organizacij iz področja kulture, ki so v prejšnjem mandatu pisali pisma v Bruselj, kako Simonitijevo ministrstvo “uničuje kulturo”, ker jim ni želel podpisovati takšnih očitnih bianco čekov za izmišljeno delo.

Raziskovalni novinar Bojan Požar poroča, da je razpis namenjen stanovskim društvom, predvsem društvu Asociacija, s katero je povezanih kar nekaj novih uslužbencev tega ministrstva, gre pa za mrežo NVO-jev znotraj kulture. Asociacija je bila ena glavnih stanovskih organizacij, ki je pripravljala proteste proti prejšnjemu ministru za kulturo Vasku Simonitiju.

Milijarderski NVO-ji
Pri tem ne pozabimo omeniti, da NVO-ji od države že zdaj dobijo skoraj milijardo evrov, od lanskega leta pa je zanje namenjen še odstotek neporazdeljenega dela dohodnine (prej 0,5 %). Razlogi, zakaj se jim deli dodatni denar, pa so vedno bolj obskurni. Medtem ni denarja za upokojence, gasilce, vojake in delavce, ki jim je Golobova dohodninska reforma ukradla znaten del plače.

Andrej Žitnik