fbpx

Je minister Loredan najbolj razumen del vlade? O koncesijah na “isti valovni” z Janševim ministrom

Sedanji zdravstveni minister se glede koncesij strinja s svojim predhodnikom (Foto: STA)

Pojavljajo se nova nesoglasja na področju zdravstvene politike. Po zakonu o nalezljivih bolezni so spet na tapeti koncesije, ki so večni trn v peti stranke Levice – v stranki jih ta trenutek najbolj jezi, da je minister Danijel Bešič Loredan napovedal, da namerava nadaljevati z zastavljeno prakso vlade Janeza Janše, ki stremi k podeljevanju koncesij, poroča Delo. Spomnimo, nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar je opozoril na dolge čakalne vrste, ki so poglaviten razlog za podelitev koncesij, saj javni zdravstveni zavodi niso zmožni opraviti vseh storitev.

Minuli teden smo pisali, da je že v prvem tednu delovanja nove vlade med strankami koalicije prišlo do razhajanj zaradi enega trenutno najpomembnejših zakonov, in sicer zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). Robert Golob naj bi dal koalicijskim partnerjem jasno vedeti, da je zakon nared, da ga vložijo koalicijski poslanci – stranka SD pa temu nasprotuje, saj so se menda ustrašili. Predvsem je prišlo do nesoglasij glede tega, kdo naj bi ZNB vložil – ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan iz Gibanja Svoboda, ali 53 poslancev koalicije. Gre sicer za isto besedilo zakona, ki ga je Janez Janša še v vlogi premierja ocenil za neustavnega, predloga pa februarja ni podprla niti polovica poslancev SD. Pomisleke so imeli tudi v Levici in drugih strankah takratne opozicije KUL. V Golobovi stranki sicer menijo, da je besedilo, kot ga je spisala Pravna mreža za varstvo demokracije, ustrezno.

Nov teden, nova nesoglasja v vladni koaliciji, bi lahko rekli. “Bešič Loredan in Levica že na nasprotnih bregovih,” je včeraj pisalo v Delu. V Levici, kjer so proti podeljevanju koncesij, namreč opozarjajo, da ima prioritetno mesto v koalicijski pogodbi krepitev javnega zdravstva. Vedno bolj se se kaže kot napaka, da je Golob vsebino koalicijske pogodbe v tako obsežni meri praktično prepustil Levici – ne le na zdravstvenem področju. Kot že rečeno, jih v stranki Levica jezi ministrova napoved, da namerava iti po poti zastavljene prakse vlade Janeza Janše, torej da ima namen nadaljevati s podeljevanjem koncesij.

Foto: STA

Uredba, ki jo je Janševa vlada sprejela tik pred volitvami, predvideva izdajo koncesij za čeljustno in zobno ortopedijo (v obsegu 4,7 programa), parodontologijo (0,4 programa), oralno kirurgijo (2,2 programa), oftalmologijo (dva programa), dermatovenerologijo (en program), kardiologijo in vaskularno medicino (pol programa) ter klinično psihologijo (prav tako pol programa). Ministrstvo za zdravje je na podlagi javnega razpisa do sedaj podelilo koncesije sedmim koncesionarjem, razpis za prihodnje koncesionarje namerava objaviti v roku enega tedna, piše Delo.

Koncesije so oblika privatizacije javnega zdravstva, saj zasebna dejavnost ne deluje z motivom zagotavljanja javnega zdravja, ampak dobička. Tako v Levici kot v koaliciji se tega zavedamo, zato smo krepitvi javnega zdravstva odmerili prioritetno mesto v koalicijski pogodbi,” so poudarili v Levici – a videti je, da se s povedanim ne strinja celotna koalicija. Spomnimo, nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar je opozoril na dolge čakalne vrste, ki so poglavitni razlog za podelitev koncesij, saj javni zdravstveni zavodi niso zmožni opraviti vseh storitev. Levica sedaj med drugim navaja, da natančnih podatkov o čakalnih dobah sploh nimajo in da bi bilo treba sezname najprej prečistiti. To seveda ni skladno s predvolilnimi obljubami stranke SD, v kateri so zatrjevali, da bo do specialista možno priti v tridesetih dneh. Vemo namreč, na kakšen način leva politična opcija izvaja razne analize in pripravlja sezname – to se zna zavleči skozi cel mandat, da o odtekanju denarja niti ne govorimo – kaj šele o ljudeh, ki zdravniške storitve rabijo čim prej.

Sara Bertoncelj