fbpx

Sporen sporazum: Nadzorni svet SDH, ki ga je prevzel LMŠ, bil pripravljen Glavini plačati za njen odhod drugam

Nekdanja predsednica uprave SDH Lidija Glavina na seji odbora DZ za finance leta 2018 (foto: STA)

Nekdanja predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina je, potem ko so jo zamenjali s položaja direktorice, postala svetovalka SDH, nato je po hitrem postopku našla delo drugje, v zameno za to pa ji je nadzorni svet SDH s posebnim sporazumom zagotovil precejšnjo odpravnino. Siol poroča, da je zaradi sumov, “da bi lahko pri tem dogajanju šlo tudi za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti”, Komisija za preprečevanje korupcije leta 2020 policiji poslala svoje prve ugotovitve.

Komisija za preprečevanje korupcije naj bi po trditvah Siola že leta 2020 pod drobnogled vzela način, s katerim je nekdanja predsednica uprave SDH Lidija Glavina zapustila podjetje in si našla delo drugje. “Sporazum o zaposlitvi ob odstopu je z Lidijo Glavino podpisal takratni predsednik nadzornega sveta SDH Igor Kržan, ki je nekaj dni za tem sam prevzel vodenje uprave SDH in tam Glavino tudi zaposlil kot višjo svetovalko s plačo predsednice uprave,” so zapisali pri Siolu. Končne ugotovitve KPK za zdaj ostajajo neznanka. Po trditvah KPK bi lahko bile končne ugotovitve o primeru, če bo šlo vse po načrtih, objavljene “v nekaj tednih”.

Glavino naj bi na vrh SDH “uvozila” vlada Mira Cerarja. 23. februarja 2017  so jo nadzorniki SDH imenovali na mesto predsednice uprave za mandatno obdobje štirih let, 27. marca 2019 pa so takratni predsednik nadzornikov Igor Kržan, Karmen Dietner, Duško Kos in Janez Vipotnik potrdili sporazum o predčasnem prenehanju mandata predsednice uprave SDH. Kot je leta 2019 pisala Demokracija, sta bila Glavinina pokrovitelja predvsem “Cerarjev svetovalec Aleksander Kešeljević, ki naj bi se mu Glavina po volitvah na hitro odrekla, pa tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki naj bi Glavino “uporabljal” za izvajanje svoje strategije na področju turizma.”

Predsednik LMŠ Marjan Šarec (Foto: STA)

Njen odstop je bil po uradnih informacijah prostovoljen, a Glavina se je po informacijah Demokracije morala posloviti s položaja na zahtevo takratnega premierja Marjana Šarca. Njen odstop naj bi zahteval predstavnik LMŠ v nadzornem svetu SDH Igor Kržan. V zameno naj bi se nadzorniki v sporazumu zavezali, da Glavino do 31. maja 2020 zaposlijo kot svetovalko uprave. Glavina naj bi v skladu s sprejetim sporazumom obdržala plačo predsednice uprave v višini 10.974,87 evra “s pravico do avtomobila, plačilom goriva, telefona, prenosnega računalnika, prostorov za delo …” naštevajo pri Siolu.

SDH s hitrim odhodom Glavine prihranil
“V sporazumu Glavine z nadzornim svetom pa je bila tudi določba, da če si najde delo drugje že v letu 2019, ji pripade odpravnina v enkratnem znesku v višini neizplačanih plač do konca obdobja zaposlitve,” piše Siol, kar nakazuje na to, da so se želeli Glavine rešiti po tihem. V zameno za to so bili nadzorniki pripravljeni odšteti lepe denarce, a ne iz lastnega žepa. “Po sporazumu, ki so ga podpisali 15. 7. 2019, je 5. 8. 2019 dobila 5.705 evrov plače za 12 dni svetovalnega dela za SDH v juliju 2019 in še 54.774 evrov odpravnine “za neizplačane plače do konca leta”,” izpostavlja Siol. Glavina se je zaposlila v italijanski podružnici energetskega podjetja GEN-I.

Lidia Glavina, nekdanja predsednica uprave SDH in nekdanja predsednica nadzornega sveta Telekoma, se je morala posloviti (z visoko odpravnino sicer), saj Šarcu očitno ni bila po volji.

Tudi analiza odgovornega urednika Siola Petra Jančiča je pokazala, da jo je SDH še poceni odnesel. Če bi Glavina ostala na svetovalnem položaju v SDH do časa, ki ga je določala pogodba, “bi to SDH stalo skupaj še kakšnih 55 tisoč evrov več,” piše Jančič. V potencialnih težavah naj bi bili nekdanji člani nadzornega sveta, ki so sklenili dogovor o zaposlitvi Glavine kot svetovalke uprave, saj naj nadzorni svet ne bi bil pristojen za takšna zaposlovanja. Uprave namreč same zaposlujejo svoje svetovalce. Ravno tako naj bi bile odločitve nadzornega sveta o višini plače v nasprotju z “internimi akti o sistemizaciji delovnih mest, ki jih je določil prav nadzorni svet SDH,” opozarjajo pri Siolu. V tistem času naj bi uprava že imela zaposleni dve svetovalki, ki pa sta bili manj plačani.

Igor Kržan naj bi sicer kasneje pogodbo Glavinove o zaposlitvi na mestu svetovalke za določen čas podpisal kot šef uprave. To je bilo potem, ko je po odstopu Glavine zapustil mesto predsednika nadzornega sveta in postal predsednik uprave SDH. Pogodbo Glavinove je poleg Kržana podpisal tudi član uprave Boštjan Koler.

Peter Truden