fbpx

To je veleizdaja: Tanja Fajon grozi, da bo ovirala črpanje iz EU skladov za naložbe v nove bolnišnice, domove za starejše, šole, ceste!

Predsednica SD Tanja Fajon (foto:sta)

Zdi se, da pot od blatenja lastne domovine do veleizdaje države pri ponosni naslednici zveze komunistov Tanji Fajon ni prav dolga. V Bruslju se že nekaj časa trudi oblatiti Slovenijo in prikazati, da se stanje vladavine prava v Sloveniji zaradi vlade Janeza Janše močno poslabšuje. Sedaj pa je temu početju dodala piko na i in zapisala, da bo v Evropskem parlamentu vztrajala pri sprožitvi uredbe o pogojevanju spoštovanja vladavine prava. Pregovor “pri takih prijateljih ne rabiš sovražnikov” je Fajonova vsekakor povzdignila na (med)državno raven.

Že včeraj smo poročali o shizofreni izjavi voditeljice stranke SD Tanje Fajon. To je namreč tokrat zaskrbel podatek Eurobarometra, ki kaže na to, da Slovenci med državami EU najmanj zaupamo cepljenju. Da je to tako, je seveda sokriva prav ona, zato je njena zaskrbljenost toliko bolj sprenevedava. Poleg tega je Eurobarometer še pokazal, da Slovenci ne zaupamo načrtu porabe sredstev EU za okrevanje – ob čemer je predsednik vlade Janez Janša opozoril, da Fajonova piše, kako je zaskrbljena, hkrati pa grozi, da bo v Evropskem parlamentu ovirala investiranje naših skupnih EU sredstev. “Nižje skoraj ne gre,” je pripomnil. Poslanka Alenka Jeraj je spomnila, da bomo v prihodnjih desetih letih 2 milijardi evrov porabili za investicije v zdravstvu – je res to razlog za skrb ali bi nas morale veliko bolj skrbeti namere Fajonove, ki so jih nekateri označili že za veleizdajo države? Ovirati črpanje iz EU skladov za naložbe v nove bolnice, domove za starostnike, šole, vrtce, ceste, okolje je nizkotno dejanje, pravi Aleš Hojs.

Fajonova je, poleg svoje že pregovorne zaskrbljenosti, izrazila tudi namero, da bo v Evropskem parlamentu vztrajala tudi pri sprožitvi uredbe o pogojevanju spoštovanja vladavine prava. Torej da bo skušala ovirati investiranje naših skupnih EU sredstev – v Bruslju se namreč že nekaj časa trudi prikazati, da je ravnanje aktualne vlade pripeljalo do poslabšanja stanja vladavine prava v Sloveniji. “Kako lahko nekdo, ki ima ambicije voditi Slovenijo, javno sabotira svojo državo,” se o Fajonovi sprašujejo mnogi, in to ne prvič. Fajonova sicer žal ni edina, ki skuša oškodovati svojo lastno domovino, med tistimi, ki so ovirali potrditev slovenskega načrta za okrevanje in odpornost, vrednega 2,5 milijarde evrov, je bil še en naše gore list, evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

 

Vendar pa je v primeru Fajonove še toliko slabše, saj je zase prepričana, da lahko vodi vlado – tako je povedala v pogovoru za Dnevnik, obenem pa zagotovila, da zna uveljavljati slovenske interese in svojo politiko. No, očitno ima precej zgrešeno predstavo o slovenskih interesih ali pa je bila to le še ena izmed njenih puhlic, ki jih ima nenehoma na jeziku. Fajonovo smo vprašali, kakšen je njen odziv na vse te očitke – njen odgovor pa bi nas prijetno presenetil.

Sara Kovač