fbpx

Napoved vložitve ustavne obtožbe Janeza Janše je izraz totalne dezorganizacije na levici: Znebili bi se ga na vsak način, a opcije za menjavo ni!

Janez Janša (Foto: Vlada RS)

Vršilka dolžnosti Socialnih demokratov Tanja Fajon je napovedala, da namerava stranka do konca leta vložiti ustavno obtožbo in konstruktivno nezaupnico zoper predsednika vlade Janeza Janšo. V intervjuju za tiskano obliko Reporterja je namreč izdala, da skupaj z drugimi opozicijskimi strankami išče kandidata za tehničnega mandatarja, ki bi vlado vodil do rednih volitev. Politična analitika Sebastjan Jeretič in Matevž Tomšič sta si enotna, da se s tem želijo čim prej znebiti Janševe vlade in jo zrušiti.

Sebastjan Jeretič poudarja, da je rdeča nit, rušenje vlade Janeza Janše. “Nič drugega. Mislim, da pa tudi znotraj njihovih vrst nekako že ugotavljajo, da to ni mogoče. Ni matematike v parlamentu. Mislim, da je tudi Matjaž Han lepo povedal, da nima smisla, da je lahko to neko iskanje medijskega časa ali nekaj podobnega. Realnost je pač taka, da ni opcije za menjavo.”

Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

“Kar se tiče ustavne obtožbe, bi bila kot prvo neutemeljena,” je prepričan Jeretič. Če pa se tudi to pusti ob strani, ne bi dosegla nobenega učinka v samem parlamentu. “Gre predvsem za stalno ustvarjanje neke psihoze, krize, ki ne poteka od ustanovitve vlade, ampak že v tednih preden se je sploh konstituirala. Mislim, da gre samo v tej smeri. Vsi ti poskusi od tehničnega mandatarja do drugega, gre bolj za ustvarjanje nekih zgodb, ki skušajo izvajati pritisk. Mislim, da tudi to zelo neuspešno.”

Ni jim jasno, kaj bi radi
Po besedah Matevža Tomšiča to predstavlja izraz neke totalne dezorganizacije na levici. “Vse kar vedo je, da bi se radi Janševe vlade čimprej znebili. Nekega pozitivnega programa pa nimajo. Sedaj serijsko vlagajo neke interpelacije, take kot je bila Hojsova, ki je bila najbolj bedasta in absurdna v vsej zgodovini samostojne Slovenije,” je izpostavil in dodal, da ta ustavna obtožba glede tega ni nič boljša. “To so zadeve, ki so na intelektualnem nivoju nekega, ne prav zlo bistrega, osnovnošolca. Ni jim jasno, kaj bi radi. Ta zadeva s tehnično vlado tako rekoč nima resnih možnosti za uspeh. Konec koncev, kaj naj bi bila tehnična vlada? Kdo naj bi to bil? SD in le opozicijske stranke si to predstavljajo kot krinko, da bi preko tega spet zavladali.”

Dr. Matevž Tomšič (Foto: STA).

Kaj glede namere Socialnih demokratov menijo ljudje, najbolje pričajo komentarji sami po sebi: “Kar naj iščejo…koliko imajo glasov smo videli na interpelaciji…”; “Tale tovarišica pa, kot kaže, v Bruslju nima nobenega dela, razen kadar udriha v EP proti tej vladi. Kaj res ni možen odpoklic takih poslancev?”; “Pa kolikšen kreten moraš biti za tako izjavo. Ve se, kdo je zmagal zadnje volitve, Ve se, kdo je skočil v bazen in ve se, kdaj so volitve. So pač leta 2022, do takrat pa šcccc u kot klečat.”; “Oprostite ampak to je preseglo že vse meje dopustnega…V kateri državi EU se to počne kar se v tej krizi počne v naši državi…Je kdo vprašal državljane kaj si mi mislimo in želimo..zakaj se nas sploh kliče na volitve če potem nekateri ljudje počnejo kar hočejo…res sramota”; “Modna družboslovna matematika trdi, da je 2+2=5. Zato je 38=47,5.  Ne vem koliko konstruktivno je vlaganje interpelacij in nezaupnic, če že v naprej veš, da nimaš možnosti in da se boš v DZ samo smešil. Vsekakor pa oviraš delo in skrbiš za status quo, če se izrazim učeno kot Nemec.”

Eden izmed uporabnikov Twitterja je vzpostavil vzporednico med stranko SD in somišljeniki frontmana petkovih nezakonitih protestov, namreč tudi ti si želijo, da bi na oblast prišla tehnična vlada. “Jenullkolesariat hoče “tehnično vlado”. Čist slučajno to hočejo tudi fajonkiči. Ampak SD nima nič z Jenullovci.” Jeretič je prepričan, da si jih velik del protestnikov ne želi tam. “Tudi niso zadovoljni s ponudbo SD-ja. Mislim, da vsi njihovi poskusi , da bi kapitalizirali na teh protestih, so neuspešni. To je struktura, ki je že pred dolgim časom nekako izgubila zaupanje v to stranko.”

https://twitter.com/JakaDolinar2/status/1307915185458491392

Očitno besede Tanje Fajon ob prevzemu vajeti SD, da vodenje stranke prevzema z iskreno željo in prepričanjem, da Socialna demokracija in Slovenija zmoreta več, v praksi pomenijo, da bo naredila vse, da se vnovič polastijo oblasti na kateri so bili sicer večino časa. Eno so želje, drugo pa matematika.

Nina Žoher